modBB-installer.py -- za phpBB3 MOD-ove

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Odgovori
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

modBB-installer.py -- za phpBB3 MOD-ove

Post Postao/la 4ndY »

phpBB je (uz SMF) jedan od najkorištenijih forumskih softvera na netu, no čak i nakon velikog rewritea (s verzije 2 na 3) to je još uvijek jako gadan komad softvera. Tko ima iskustva s njime zna sigurno da je najmukotrpnija stvar instalacija modifikacija (tzv. MOD-ova) zato što se svodi na dugotrajno ručno editiranje datoteka phpBB-a, a tu se onda i lako pogriješi. Stvar bi se možda mogla izdržati da se radi samo jednom, no svaki update na novu verziju phpBB-a zahtijeva ponovnu provjeru svih instaliranih modova. Kako god okrenete - užas.

Upravo zato što sam primoran raditi s phpBB-om na jednom projektu, napravio sam si niz skripti koje mi olakšavaju njegovo održavanje. Osim lakšeg održavanja, dobio sam i reproducibilnost, a to znači da mogu s par skripti iz čiste instalacije phpBB-a doći do modificiranog foruma na kojem radim bez ponovnog ručnog kopanja i podešavanja konfiguracije.

Jedna od tih skripti mislim da je vrijedna objavljivanja jer može pomoći i drugima koji muku muče s phpBB-om, a to je modBB-installer (Python, GPLv3) koji automatski instalira željeni MOD na danu phpBB instalaciju. Ovo je tek prvo izdanje i radi za par MOD-ova koje sam koristim (npr. Thanks for post i dr.). Skripta radi na istom principu kao i ručni postupak: dakle slijedi uputstva u XML datoteci MOD-a i redom radi ono što tamo piše. SQL unosi još nisu podržani...

Postoje još jedno slično rješenje, AutoMOD, ali s njime nemam dobrih iskustava. Možda zato što se prvensteno koristi preko weba (nisam kako radi CLI verzija). AutoMOD podržava i deinstalaciju MOD-ova, no ja ne vidim baš svrhu toga kad je lakše napraviti "clean install" i instalirati MOD-ove iznova (bez onoga kojeg se želi izbaciti).

8-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori