apt-get spor...

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

plavi zmaj77
Spol: M

apt-get spor...

Post Postao/la plavi zmaj77 »

Mislim da ovo nije problem kao sam po sebi na mom računalu nego općenito.

U biti situacija je ovakva,upravo upgradeam svoj ubuntu,pokazao je da treba updateati oko 1.9GB paketa,to se uredno skinulo za pola sata.Znači u brzini downloada nije problem.

Međutim kada je on krenuo instalirati šta je skinuo on mi je dao ETA od 4h.
Slična stvar se događa kada sa synapticom instaliram vrlo male pojedinačne pakete,skinu se za sekundu ali im za instalaciju opet treba barem pola minute.Pošto se bavim računalim već dugo to mi je jednostavno čudna pojava i smatram da se to treba optimizirati ako se ikako može.

Šta vi na to kažete,dali bi developeri to mogli i trebali optimizirati?

Čisto ovako debatna tema.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: apt-get spor...

Post Postao/la shrike »

to nije problem u apt-get nego u tvojem računalu, najvjerojatnije ti je disk u banani i radi sporo. instalria iotop i atop alate i pogledaj šti ti kažu za disk I/O. pokreni ih kao root.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Takav tip usporenja je moguć ako imaš slučajno problema sa hard diskom. Možda ti je SATA kabel slabo priključen.
Možeš probati recimo sa dmesg pogledati ima li kakvih nenadanih disconnectova. Ili probaj fsck (na nemontiranom sustavu).
edit: shrike je brži kao i obično. :lulz
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Možda jeste hard, ali generalno nije apt baš najbrži paket menadžer, ume često da oduži instalaciju podosta.
Krunoslav

Post Postao/la Krunoslav »

Meni se događalo ako mi je disk bio pun. Mislim na root particiju. Znalo mi se događati da su i druge radnje bile usporene (uglavnom ono što je trebalo tmp mapu na root particiji.

Stanje se malkoc popravilo s

Kod: Označi sve

apt-get clean
Naredba je oslobodila 3.5 Gb prostora.

Ako ti disk nije pun - zanemari. ;)
plavi zmaj77

Post Postao/la plavi zmaj77 »

Čita/piše po oko 45M/S disk.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
Zel Uneec
Kontakt:

Post Postao/la Zel Uneec »

ja tu ne vidim nikakav problem u apt-u, niti osobno (a koristim ga već dugo), niti iz onoga što si ti opisao... eventualni problem ti može biti ovo što su već ljudi napisali: generalno disk, s mogućnošću da je neki hardwareski problem ili zapunjenje neke particije (root, tmp)

probaj na istom računalu u Windowsima skinuti neki programčić, npr. Paint.NET; velik je oko 3.5 MB. skinut će ti ga za 30-ak sekundi, možda i brže; instalacija će trajati barem 4-5 minuta; to bi trebalo biti nešto čudno? probaj skinuti 2 GB updatea na bilo kojem paketnom sustavu (yum, pac) ili Windowsima, pa vidi koliko će trajati i njihovo skidanje i njihova instalacija; mislim da neće biti neke prevelike razlike u odnosu na apt... eventualno na Windowsima će biti razlike u trajanju skidanja updateova (i to gadne) :)
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Pa sad... Od svih paket menadžera, pacman ih sve šije što se brzine tiče. Dok onaj koji koristi Sabayon (ne znam je to gentoo-ov) je ubedljivo najsporiji, običan update od 100-tinak paketa ume da se instalira satima. Apt je tu negde između, bliže vrhu, mada opet iza yum-a.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

brzina nije jedini faktor il inajbitniji kod paketnih sustava. preciznost u verzijama, pouzdanost operacija itd su isto tako jako bitne. badava ti to št onapravi sve brzo ako pola paketa krivo instalira, uzme krive verzije i slično.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Ako računalo nije novo onda nemaš nikakvih problema. Update od 2 gigabajta, to je sigurno oko 5 gigabajta otpakiranih i instaliranih programa. Izgleda mi više kao upgrade na novu verziju operativnog sustava. Računaj da je takva operacija osjetljiva i spora te se preporučuje instaliranje čiste nove verzije. Brže i bolje. Zato odvojiš i /home posebno pri particioniranju da lakše sačuvaš podatke. Disk 45 Mb/s je spor disk, vjerojatno i star - spora glava ->spore operacije s malim datotekama kojih ima mali milion. Tih 45 Mb/s sa malim datotekama padne na 0.5 Mb/s. Spori disk vjerojatno znači i starije računalo sa sporijim procesorom. Nakupi se toga.
Odgovori