Plavi ekran kod pokretanja Ubuntua

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Tommy21
Spol: M

Plavi ekran kod pokretanja Ubuntua

Post Postao/la Tommy21 »

Ponekad kad idem pokrenut racunalo u ubuntu studiu 14.04 na dual boot sistemu mi se desi da se pojavi plavi ekran prije bootanja doticnog os-a.

Trazio sam naredbe preko neta preko kojih bi mogao izaci iz tog ekrana,medutim na nikakvu naredbu ne reagira,ne vidim ni terminal,apsolutno nista pa moram rucno izgasiti racunalo.

Mislim da mi graficka kartica stvara probleme,model ati radeon rv370(x300/x550/x1050) stvara problem jer kad sam u terminalu upisao neku naredbu(ne znam tocno koju) pokazuje puno linija parerror(tako nesto) za graficku.

Ja u settings manageru neman oni ati catalyst centar a ne znam tj. Mislim da bih ga triba imat,a pod additional drivers mi ne nalazi nista.

Probao sam sa instalacijom ubuntu amd catalyst install(instalacija proprietary drivera) iz software centra medutim pokaze mi error "failed to open ubuntu amd deb package".Nakon toga mi samo izade iz programa i opet sam na pocetku.

Ne znam napamet koje sam komande u terminalu koristio jer sam nov u svijetu linuxa,alj mislim da mi ovi driveri koji su instalirani sa os-om,tj. Kako vi kazete open source driveri stvaraju problem te bih volio probat sa instalacijom vlasnickih drivera,da vidim oce li mi se to opet desavat.

Nadam se da sam dobro opisa problem,pa ako imate volje pomozite da rijesim ovaj problem.
bertone
Site Admin

Re: Plavi ekran kod pokretanja Ubuntua

Post Postao/la bertone »

@Tommy21

Na početku (vrhu) svake teme imaš popis riješenih problema, otvoriš i odeš na dio hardver > grafika i dobiješ ovo
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Nevjerojatno je da, nakon što je Abzeenth uložila toliko truda u te indekse, to nitko živ ne konzultira, nego se stalno ponavlja ista priča.
Daklem, ako želiš ostati anoniman, da te nitko živ do kraja života ne pogleda, samo dopusti Abzeenth da te indeksira. :-D
Tommy21

Post Postao/la Tommy21 »

Tražija san odgovore,gleda san i po tim indeksima,da san sve od sebe da proban sam to riješit bez otvaranja nove teme.

Ja san ovdi novi,pa ako neko oće pomoć nek pomogne,njegova ili njezina dobra volja.

Smetaju mi stvari i greške koje mi onemogućuju normalno svakodnevno korištenje linuxa a htio bih ih riješit.

Ne vidim šta sam loše napravio,nismo svi linux experti, ja iman još 100.000 stavki koje bi trebao naučit i zapamtit.

Ako san ja pogriješio što sam otvorio temu,a odma su me "fanovi" počeli napadat onda možete prominit ime foruma u linux za.....,jer mu stvarno onda ne vidim svrhu.

A ako ko ima volje pomoć,nakon naredbe iz terminala lspci - vvnn | grep VGA,spremio sam log,pa ako može bit od kakve pomoći mogu ga poslat.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Stavi ispis ovdje (Ubaci ga u code tagove da bude pregledniji post.)
Pa ako neko bude znao nešto konkretno će ti uskočiti.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@Tommy21

Nije problem u otvaranju nove teme i postavljanju pitanja, problem je u tome što iz tvoga opisa problema ne možemo ni približno znati u kojem smjeru krenuti s eventualnim rješavanjem problema, a to ne govorim napamet, već imam na umu da si već jednom postavio pitanje u vezi svoje grafičke kartice i gdje te je Calisto uputio da pročitaš pravila foruma, a u konkretnom slučaju te uputio i na riješenje.

Ok, moguće je da si u silnom traženju eventualnog rješenja možda previdio ovaj post za nove članove, no on je napisan za sve (i nove i za stare članove), a kako bi "novima" olakšao formuliranje pitanja, a "starima" pomogao u pružanju pomoći.

E sad, dok se ne javiš s više pojedinosti, ovako napamet po opisu problema na um mi padaju samo dvije stvari;
1. Imaš hardverski problem s memorijom na grafičkoj kartici (ili jednim ili više kondenzatora)
2. Koristiš generički driver za grafičku

Što se tiče prvog, ako je tako, jedino riješenje je zamjena grafičke nekom polovnom (pretpostavljam AGP grafičkom) i u tom slučaju probaj negdje naći neku Nvidiu GF6600 na više..

Ako je problem drugo, ATI/AMD CCC i pripadajuće nove drivere nećeš moći koristiti jer AMD više ne podržava starije grafičke procesore i driveri su vezani za verziju XOrga koju imaš u OS-u i zato nemaš ponuđenu instalaciju vlasničkog drivera.. možda bi se eventualno mogao (vrlo vjerojatno bi) instalirati Radeon driver koji odgovara tvojoj grafičkoj, no opet ponavljam, bez više konkretnih podataka o vrsti OS-a i hardveru, nešto konkretno ti nitko neće moći reći.. zapravo i u ovom slučaju bi najbolje bilo ići na neku Nvidiu jer za njih imaš vlasničke drivere.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Tommy21

Post Postao/la Tommy21 »

Kod: Označi sve

:~$ lspci -vvnn | grep VGA
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx+
	BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA+ MAbort- >Reset- FastB2B-
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx+
	BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA- MAbort- >Reset- FastB2B-
	Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem- BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV370 [Radeon X300/X550/X1050 Series] [1002:5b63] (prog-if 00 [VGA controller])
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
Još mi puno toga ne sjeda,gledam sve kroz windowse a to su ipak dva različita svijeta.Tako ako san šta propustija pogledat nije namjerno,a bilo kakav log ako treba poslat ovdje nema nikakvog problema.I kad pišem problem ne znam ga opisat na način da zadovoljim one koji bi mi mogli pomoći.

Edit by nicky:
ispravljen code tag
Jehonan

Post Postao/la Jehonan »

:drool a eee, gospe ti, oli ti nisan govoria da to ni za tebe?! Aee strikane moj :lulz Bemu miša, mislim da bi ipak u nekoj javnoj korespodenciji trebalo malo pripaziti na te lokalne dijalekte, ono tipa nisan, jesan, oli ti nisan reka i tome slično. :lol: Ali opet, nekako znam da ništa neće biti od ovoga tako da... Inače, probaj pokrenuti sudo hwinfo --framebuffer te vidi što ti daje kao povratnu informaciju. Potom u /etc/default/grub upišeš pripadajuću najvišu vrijednost od framebuffera i napraviš sudo update-grub. Napraviš reboot i to bi možda trebalo biti to. Osim toga možeš, kada si već u /etc/default/grub dodati i radeon.dpm=1 u GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT liniju tako da omogućiš inteleigentnije upravljanje energetikom kartice od strane krenela. Ako ti ništa od toga ne pomogne, onda je vjerojatno grafička na izdisaju. Eto, drago mi ako sam pomogao.

Eee, ajde, lipi moj :-D .

Pozdrav od "furešta"!
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Jehonan je napisao/la::drool a eee, gospe ti, oli ti nisan govoria da to ni za tebe?! Aee strikane moj :lulz Bemu miša, mislim da bi ipak u nekoj javnoj korespodenciji trebalo malo pripaziti na te lokalne dijalekte, ono tipa nisan, jesan, oli ti nisan reka i tome slično. :lol: ...
Od nikoga ne zahtjevamo da piše književni hrvatski ovdje na forumu, dijalekti su sasvim u redu ;)
Jehonan

Post Postao/la Jehonan »

Na zapovijed, ooo veliki meštre! Iako, ja osobno preferiram da u bilo kojem obliku javne komunikacije koristim koliko toliko standardni književi hrvatski jezik. No opet, to sam ja, jelte, dakle, ne namećem ništa nikome, ali budući da smatram da ja komunikacija dvosmjerna cesta, dajem si slobodu da mogu izreći to svoje mišljene. Eto tako! Sadsam sretan i ispunjen mi je dan. Ajde... Idem ja na šćavunski dijalekt. Ave!
Odgovori