.. odlučih otvoriti temu u kojoj ćemo argumentirano pričati (možda) o ponašanju linuxa na novom i starom hardveru.eQuivalent je napisao/la:Ja ne vidim flame war, već naprotiv, jednu skroz poučnu raspravu od okruženjima-procesorima-ram memoriji, gde dosta toga manje upućeni mogu da nauče, jer mnogi misle da ako uzmu procesor novije generacije da će odmah i računar bolje raditi, a zapravo to nije baš tako. Računar nije samo procesor, nego skup pojedinačnih delova koji čine jednu celinu (u ovom slučaju laptop).
Sećam se pre par godina, kad sam uzimao desktop računar, tražio sam da mi zamene i3 procesor sa E6500 (dual core) procesorom. Razlog, E6500 je takoreći vrh u svojoj klasi po karakteristikama u odnosu cena kvalitet, a i3 se tek bio pojavio. Poznanik, koji je uzeo isti ovakav računar, ali sa i3 procesorom (kako je u orginalu i bio), nikako nije zadovoljan.
Za početak kako nemam ništa drugo pri ruci mala usporedba desktop PC-a (HP dx7400) sa Intel e8200 i laptopa HP 4530s sa Intel i3 CPU i kako troše resurse pod 64 bitnim eOS-om. Na priloženim linkovima imate podatke za Intel e8200 i Intel i3 CPU te ovdje jedan test navedenih procesora.
I da, kad na oko pogledate, e8200 je brži i jači od i3 CPU (iako nisu ista klasa procesora pa usporedba baš i nije na mjestu), ali u svakodnevnom radu običnog korisnika kakav sam i sam, i3 je puno bolji izbor od e8200 jer ako ništa drugo onda troši manje struje, manje se grije, bolje radi sa više istovremeno pokrenutih aplikacija i bolje koristi ostale resurse računala, a posao (osim u igrama) obavlja jednako dobro i tu dolazimo do onog da su prije računala bila bolja i kvalitetnija.. možda jesu u kontekstu da sa svojim starim laptopom NX9105 mogu i čavle zabijati no to nije primarna namjena računala, zar ne?! .. no u svemu ostalom ako gledamo omjer cijene i performansi, današnji procesori, radna memorija pa i klasični HDD-ovi su brži i jeftiniji (grafičke kartice sam namjerno izostavio iz usporedbe).
I za kraj uvodnog posta, par slika kako navedeni procesori koriste ostale resurse računala (na oba je pokrenut FF sa 4 taba + VLC koji vrti video u 720p)
e8200@2x2,66 GHz

i3@2x2,1GHz (HT)

I za kraj.. na sreću (ili na žalost) danas je izbor računala puno veći nego ranije i ta šuma svega i svačega kod neupućenih ili slabo upućenih korisnika izaziva ljutnju i neopravdane salve prigovora da ovaj ili onaj OS nije dobar.. dobar je svaki OS, ali samo onoliko koliko je dobar i razuman korisnik tog OS-a i na lošem (slabom) hardveru danas većina stvari neće radit kako treba (tu mislim na gladak i ugodan rad s aplikacijama) no to nije problem OS-a (Linuxa ili nekog drugog) nego sve zahtjevnijih (ili loše optimiziranih) popratnih aplikacija i sadržaja kojeg korisnici žele koristiti (uz početnu neopravdanu uštedu od 50 ili 100€ kod kupnje novog računala/hardvera).