[RIJEŠENO] Kako napraviti particije na Linuxu?
Moderator/ica: Moderatori/ce
[RIJEŠENO] Kako napraviti particije na Linuxu?
Pozdrav,
pocetnik sam i planiram instalirati Linux na svoj racunar. Pa sam istrazivao malo, neke stvari vezane za linux i nisam skontao dio sa pravljenjem particija na Linuxu. Skontao sam da je preporuceno imati tri : home, root i swap. Eh sada, bio bih jako zahvalan kada bi mi neko mogao objasniti kako i kada se prave te particije i koja je njihova uloga? ( citao sam na raznim sajtovima ali eto opet bi ovako neko laicko objasnjenje bilo dosta korisno ).
Unaprijed hvala
pocetnik sam i planiram instalirati Linux na svoj racunar. Pa sam istrazivao malo, neke stvari vezane za linux i nisam skontao dio sa pravljenjem particija na Linuxu. Skontao sam da je preporuceno imati tri : home, root i swap. Eh sada, bio bih jako zahvalan kada bi mi neko mogao objasniti kako i kada se prave te particije i koja je njihova uloga? ( citao sam na raznim sajtovima ali eto opet bi ovako neko laicko objasnjenje bilo dosta korisno ).
Unaprijed hvala
Zadnja izmjena: Cijad, dana/u 27 srp 2014, 14:35, ukupno mijenjano 1 put.
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Re: Kako napraviti particije na Linuxu?
Prvo, dobro doša, a drugo, predstavi se u temi za nove korisnike. A sad objašnjenje. Particije su dijelovi diska na koje spremaš podatke. Koristio window$e, linux ili nešto sasvim deseto, svakom OS-u trebaju particije, odnosno minimalno jedna.
Particije ćeš sam izraditi tjekom instalacije kroz sami instaler ili odabrati da se instaler sam pobrine o tome. Nije nužno imati tri, ali je svakako preporuka odvojiti /home na zasebnu particiju.
Tvoj /home sadržavat će ama baš sve podatke koje ćeš pospremat; slike, dokumente, pjesme... i postavke programa poput Skypea, web browsera, video i audio playera, lozinke, dodatke poput aliasa, korisničkih skripti i slično.
Ako odvojiš /home na zasebnu particiju, reinstalacijom OS-a ili instalacijom druge distre, sve ti ostaje sačuvano, osim ako i /home ne označiš za formatiranje, jasno.
Swap možeš i ne moraš koristit, ovisi o tvojim potrebama (trebaš li ga uopće ako imaš više od 2 GB RAM-a, odnosno koristiš li hibernaciju 'n' shit).
Particije ćeš sam izraditi tjekom instalacije kroz sami instaler ili odabrati da se instaler sam pobrine o tome. Nije nužno imati tri, ali je svakako preporuka odvojiti /home na zasebnu particiju.
Tvoj /home sadržavat će ama baš sve podatke koje ćeš pospremat; slike, dokumente, pjesme... i postavke programa poput Skypea, web browsera, video i audio playera, lozinke, dodatke poput aliasa, korisničkih skripti i slično.
Ako odvojiš /home na zasebnu particiju, reinstalacijom OS-a ili instalacijom druge distre, sve ti ostaje sačuvano, osim ako i /home ne označiš za formatiranje, jasno.
Swap možeš i ne moraš koristit, ovisi o tvojim potrebama (trebaš li ga uopće ako imaš više od 2 GB RAM-a, odnosno koristiš li hibernaciju 'n' shit).
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Cooleech ti je sve jako dobro opisao, a ja bi samo dodao da kod instalacije druge distre ili reinstalacije postojeće, odvojena /home particija jako dobro dođe, i to na način da kad kreiraš korisnika za novu instalaciju, staviš mu drugačije ime od onog prijašnjeg. razlog tome je da se ne miješaju konfiguracijski fajlovi 
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Nema potrebe za tim. Neće se ništa bitno poremetit. Ako što i ne bude šljakalo, prilikom novog podešavanja oće.shicy je napisao/la:...i to na način da kad kreiraš korisnika za novu instalaciju, staviš mu drugačije ime od onog prijašnjeg. razlog tome je da se ne miješaju konfiguracijski fajlovi
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Ako nisi siguran za swap particiju, možeš ju napravit i nakon instalacije.
Također možeš napravit i swapfile, za koji nije potrebna zasebna particija.
Također možeš napravit i swapfile, za koji nije potrebna zasebna particija.
One OS to rule them all, one OS to find them.
One OS to call them all, and in salvation bind them.
In the bright land of Linux, where the hackers play.
One OS to call them all, and in salvation bind them.
In the bright land of Linux, where the hackers play.
A kakva je vasa preporuka, koliko memorije da odvojim za svaku od particija? ( imam 2GB RAM-a )
I da li je komplikovano napraviti particije prilikom instalacije ( samo kratke upute, gdje sta i kako da imam predstavu kad budem instalirao ) jer sam jos na windows-u.
Hvala puno na odgovorima. ( i gdje da se predstavim, nisam jos u toku, novi sam xD )
I da li je komplikovano napraviti particije prilikom instalacije ( samo kratke upute, gdje sta i kako da imam predstavu kad budem instalirao ) jer sam jos na windows-u.
Hvala puno na odgovorima. ( i gdje da se predstavim, nisam jos u toku, novi sam xD )
particije ti je lako napraviti i tijekom instalacije, ali najjednostavnije je sa live sustava. lijepo pokreneš gparted, urediš particije i poslije samo instaliraš 
za početak, reci koliko bi prostora dao linuxu. swap particija neka ti bude 2 gb, ili čak 4 ako imaš ogroman disk
za početak, reci koliko bi prostora dao linuxu. swap particija neka ti bude 2 gb, ili čak 4 ako imaš ogroman disk
planiram u potpunosti preci na Linux, cuo sam da je dual boot malo sporiji tako da cu skroz ukinuti windows
to je hrabra odluka. mislim da ti je pametnije ostaviti dual-boot neko vrijeme. barem dok se ne snađeš na linuxu 
Ok, mozda i jeste malo pametnije biti na dual-boot neko vrijeme
. I samo jos da pitam, ako nesto zeznem sa particijama prilikom instalacije, to mogu popraviti poslije ?