Win 8.1 i ubuntu 14.10
Moderator/ica: Moderatori/ce
Win 8.1 i ubuntu 14.10
znači pokušavam instalirati ubuntu 14.10 u dualbootu sa postojećim windowsima 8.1. Stavim ubuntu na stick, dignem sa sticka, live bla bla.... I onda pokrenem onaj wizard za instalaciju ubunta, next next, bla bla, ali kad dođe do onog dijela odabira, kaže da na računalu nije pronašao nijedan operacijski sustav. Ista stvar sa ubuntu 10 i 14.... U čemu je kvaka? Na win 7 mi je takav postupak instaliranja normalno prolazio, i normalno je prepoznavao windowse...
Re: Win 8.1 i ubuntu 14.10
Jesi ti taj Ubuntu instalirao pa ti ne podiže Windowse kada ih odabereš prilikom bootanja ili ti ne prikazuje Windows particiju kod odabira particioniranja? Nije ti pitanje najjasnije.henri_007 je napisao/la:znači pokušavam instalirati ubuntu 14.10 u dualbootu sa postojećim windowsima 8.1. Stavim ubuntu na stick, dignem sa sticka, live bla bla.... I onda pokrenem onaj wizard za instalaciju ubunta, next next, bla bla, ali kad dođe do onog dijela odabira, kaže da na računalu nije pronašao nijedan operacijski sustav. Ista stvar sa ubuntu 10 i 14.... U čemu je kvaka? Na win 7 mi je takav postupak instaliranja normalno prolazio, i normalno je prepoznavao windowse...
Windowsi su instalirani (i jedini OS na kompu) kraj njih želim instalirati ubuntu, ali mi u onom ubuntovom instalacijskom wizardu prijavi da na kompu nije pronašao nijedan OS....
Je tebi uključen UEFI u BIOSu? Ako jest isključi ga i probaj onda, neki BIOSi znaju biti problematični sa UEFIjem i Linuxom. Da li ti Ubuntu installer prikazuje Windows particiju kada prilikom pokušaja instalacije odabereš Something Else to jest ručno particioniranje?henri_007 je napisao/la:Windowsi su instalirani (i jedini OS na kompu) kraj njih želim instalirati ubuntu, ali mi u onom ubuntovom instalacijskom wizardu prijavi da na kompu nije pronašao nijedan OS....
Pokušat ću ugasiti UEFI....
Da, wizard normalno vidi sve particije od windowsa ( i ove druge sa podacima )
Da, wizard normalno vidi sve particije od windowsa ( i ove druge sa podacima )
Napravi particiju i instaliraj. I upali diskmaanagmet na live Ubuntu i nace ti particiju i instalirat ce ti se fino. Tako sam ja
- pribon
- Spol: M
Pritisni tipku F2 kako bi uso u Bios i nadji Advanced> u padajucem meniju nadji System Configuration i pritisni Enter> pogledaj dali je SATA Controlle Mode (treba da bude -ACHI) pod Boot Mode (umjesto UEFI Boot naci CSM Boot) a pod Boot podesiti na USB, CD/DVD .. nakon toga pritisnuti Enter, ESC i F10 i ponovo Enter.
Det hindrar inte att vi säkrar framtiden!
Evo mene sa novim problemom 
Znači instalacija je prošla normalno. ( Jedino nije napisao da je našao win 8., nego je kao operativni sustav prijavio "windows boot manager" ) ignorirajući to pustio sam da instalira. Sve prošlo dobro do ponovnog pokretanja računala. Ne izbacuje odabir sustava, nego odmah ulazi u windowse?!?
Znači instalacija je prošla normalno. ( Jedino nije napisao da je našao win 8., nego je kao operativni sustav prijavio "windows boot manager" ) ignorirajući to pustio sam da instalira. Sve prošlo dobro do ponovnog pokretanja računala. Ne izbacuje odabir sustava, nego odmah ulazi u windowse?!?
Ovo znam! Ovo znam!henri_007 je napisao/la:Evo mene sa novim problemom
Prilikom instalacije Ubuntuao te je pitao koji boot loader hoćeš tj. želiš li zamjeniti postojeći boot loader sa GRUB-om a ti si naravno rekao da ne želiš. Ostao ti je winows boot loader a on naravno ne prepoznaje linux particije.
Fiiiuuuu!!!
Na tvoje slijeeće pitanje ne znam odgovor osim, prođi instalaciju Ubuntua iznova ili čekaj da prooguglam ima li neki način da instaliraš GRUB naknadno.
E onda opet imam problem, jer on nije nigdje spomenuo da na kompu postoji win 8..... Mada je on ovaj windows boot manager naveo kao operativni sustav, jer je pitao da li želim instalirati ubuntu do "windows boot managera"