POST JE VEZAN UZ VIJEST SA PORTALA
http://www.linuxzasve.com/novost/fedora_10_preview/393
Fedora 10 preview
Moderator/ica: Moderatori/ce
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Fedora 10 preview
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Re: Fedora 10 preview
Već na jednom računalu imam Rawhide 10-ke... osim mnogih vidljivih novina, Fedora i evolucijski napreduje (možda se to više odnosi na pakete koje uključuje). Npr. prije smo držali fige da nam prepozna što više hardvera out-of-box, sad se čudimo ako i jedan ne prepozna out-of-box.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- Tux Slave
- Kontakt:
Moram priznati da je Fedora odlicna. Iako desetku nisam probao odusevljen sam devetkom. Bilo mi par padova sistema(ne X servera vec kernela), ali to me nije toliko zabrinulo jer je devetka kad je bila najavljena koristila kernel koji je bio u beta fazi i tek je kasnije pri kraju developmenta devetke on dosao kao stable release. Desetku cu isto sigurno koristiti. Eh da, skoro zaboravih, naime yum je prilicno spor naspram apt-get i portage(iako je trazenje s portage-om prilicno sporo on je u cijelini brz).
- Markec
Ja sam ju instalirao, samo radi kde4 , radi ispravno. stabilno, nemam problema s njom.Tux Slave je napisao/la:Moram priznati da je Fedora odlicna. Iako desetku nisam probao odusevljen sam devetkom. Bilo mi par padova sistema(ne X servera vec kernela), ali to me nije toliko zabrinulo jer je devetka kad je bila najavljena koristila kernel koji je bio u beta fazi i tek je kasnije pri kraju developmenta devetke on dosao kao stable release. Desetku cu isto sigurno koristiti. Eh da, skoro zaboravih, naime yum je prilicno spor naspram apt-get i portage(iako je trazenje s portage-om prilicno sporo on je u cijelini brz).
imam pitanjce (ja sam naučen raditi na debian derivatima ) sto bi zamjenilo naredbu aptitude na fedori ?
- Markec
netreba, skuzio sam, yum gledam i proucavam manualMarkec je napisao/la:[
imam pitanjce (ja sam naučen raditi na debian derivatima ) sto bi zamjenilo naredbu aptitude na fedori ?
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Je, yum je sporiji... iako sada mnogo manje nego je to bio slučaj prije. No ako se dobro sjećam apt-get nema sve mogućnosti kao yum, već raspoređene u više apt-* programa, ne? Kao za localinstall, cache i sl. Ili su to samo neki aliasi?
Pa pretpostavljam da je yum sada sporiji najvjerojatnije zbog takve all-in-one arhitekutre.
Nadalje, konfiguracijom yum se može natjerati da radi brže (npr da ne vuce toliko često liste, već da koristi cache na duze periode kao apt?
No ubrzo će PackageKit unificirati sve package managere pa ćemo i zaboraviti što je ispod haube. Iako će uvijek biti onih koji vole ručno
(ali i ja u zadnjih godinu dana koristim NetworkManager umjesto iwlist i iwconfig
).
Pa pretpostavljam da je yum sada sporiji najvjerojatnije zbog takve all-in-one arhitekutre.
Nadalje, konfiguracijom yum se može natjerati da radi brže (npr da ne vuce toliko često liste, već da koristi cache na duze periode kao apt?
No ubrzo će PackageKit unificirati sve package managere pa ćemo i zaboraviti što je ispod haube. Iako će uvijek biti onih koji vole ručno
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'