instaliro prvi put firewall na lunux
Moderator/ica: Moderatori/ce
instaliro prvi put firewall na lunux
onda instaliro sam prvi put firewall na jedan linux, u pitanju je firestarter, i stalno mi javlja da je blokiro nesto, u roku od 20 min vec se nakupilo...
e sada jel to normalno, ako je zasto ne bi trebalo instalirati firewall na linuxu za obicnu upotrebu, u pitanju je ubuntu 8.10
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Re: instaliro prvi put firewall na lunux
Da to je sve normalno, tj. i kod mene se isto to deshava. Firewall ti u principu nije glupost, potreban je jer ti u mnogome povecava sigurnost i eventualnu eksploataciju nekog porta od strane hakera. U principu u Linux svetu, ne treba mnogo brinuti o virusima i njihovom upadu kao na Winu, medjutim, postoje mogucnosti sigurnosne pretnje od strane treceg lica, koje moze da ubaci maliciozni kod ili preuzme kontrolu nad kompom.
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža!
apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
shvacam, ali zar se takvi upadi desavaju svaku minutu dvi? mislim nemos onda ni stici instalirati firewall prije nego ti netko upadne u komp (osim ako ga imas na cd-u)? se desilo nesto kompu prije nego sam instaliro taj firewall?fritz62s je napisao/la:Da to je sve normalno, tj. i kod mene se isto to deshava. Firewall ti u principu nije glupost, potreban je jer ti u mnogome povecava sigurnost i eventualnu eksploataciju nekog porta od strane hakera. U principu u Linux svetu, ne treba mnogo brinuti o virusima i njihovom upadu kao na Winu, medjutim, postoje mogucnosti sigurnosne pretnje od strane treceg lica, koje moze da ubaci maliciozni kod ili preuzme kontrolu nad kompom.
ja sam u biti bio shvatio da linux ima svoj firewall u kernelu a da je taj firestarter cisto da se lakse konfigurira taj firewall? u biti onda nema ni potrebe za instaliranjem firestartera osim ako netrebas firewall konfigurirati zbog necega... neznam ni ja zbog cega...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
zzankola je napisao/la:shvacam, ali zar se takvi upadi desavaju svaku minutu dvi? mislim nemos onda ni stici instalirati firewall prije nego ti netko upadne u komp (osim ako ga imas na cd-u)? se desilo nesto kompu prije nego sam instaliro taj firewall?fritz62s je napisao/la:Da to je sve normalno, tj. i kod mene se isto to deshava. Firewall ti u principu nije glupost, potreban je jer ti u mnogome povecava sigurnost i eventualnu eksploataciju nekog porta od strane hakera. U principu u Linux svetu, ne treba mnogo brinuti o virusima i njihovom upadu kao na Winu, medjutim, postoje mogucnosti sigurnosne pretnje od strane treceg lica, koje moze da ubaci maliciozni kod ili preuzme kontrolu nad kompom.
ja sam u biti bio shvatio da linux ima svoj firewall u kernelu a da je taj firestarter cisto da se lakse konfigurira taj firewall? u biti onda nema ni potrebe za instaliranjem firestartera osim ako netrebas firewall konfigurirati zbog necega... neznam ni ja zbog cega...
ma joj tako nesto se nedesava obicnom malom useru prije ces dobit na lotu nego ce ti haker upast u komp
To je tacno, da se ne deshava, uglavnom.
Shto se tiche tih stvari koje vidish u logu, nisu to pravi upadi, vec samo skenovi portova koji se stvarno tako chesto i deshavaju i da si na Winu zamisli koliko si ugrozen bez dobre zashtite, ali u vodama Linuxa mirna plovidba
Shto se tiche tih stvari koje vidish u logu, nisu to pravi upadi, vec samo skenovi portova koji se stvarno tako chesto i deshavaju i da si na Winu zamisli koliko si ugrozen bez dobre zashtite, ali u vodama Linuxa mirna plovidba
Resistance is futile, you will be asimilated!
apt-get moo
fala na informacijama