Preporuka za Distru
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- ok
- Spol: M
Preporuka za Distru
Dali znate možda neku distru vrijednu pažnje, koja ne jede ram, imam instaliran win 8.1, onda sam neki START 7 meni instaliro AVG antivirus javlja da mi je 2 gige rama pojedeno onda nekakvi spam sotweri za koji ne znam ni kako su dospjeli na sistem užas ?
Re: Preporuka za Distru
prvo i osnovno pitanje je: što očekuješ od distre?
a općeniti odgovor na tvoje pitanje je: bilo koja od distri sa distrowatch liste
a općeniti odgovor na tvoje pitanje je: bilo koja od distri sa distrowatch liste
-
Max Bunker
Ram i je tu da se koristi a ne da stoji prazan. Ako je os kvalitetan onda ce dobro baratati ramom i puniti ga podacima i time korisniku ubrzavati rad. Windows 8.1 ima izuzetno dobro riješeno manipulaciju ramom i nikakvi problem mu nije i da ti je 8 gb zauzece memorije jer ti to nebuš osjetio u nekom negativnom smislu vec buš i profitirao od gomile podataka u ramu koje su windowsi pripremili i pokrenuli. Avg i nije neki jaki antivirus pa ti se možda provukao malwer i zato ti je divljal ram....
Velke linux distre dosta dobro barataju memorijom pa sa npr ubuntom nemres pogrijesiti. I nemoj da te brinu velike brojke u zauzecu memorije jer memorija nije tu da bude citavo vrijeme prazna. Kvalitetan os ce napuniti ram podacima i procesima koji ti u biti trebaju olakšat i ubrzat rad i iskustvo. .. Problem je ako os ne barata dobro procesima i ramom e tada buš imal štekanja i zamrzavanja. Mene je linux mint znao zezati sa nepravilnim baratanjem ramom pa se znalo desiti da su brojevi mali ali je desktop na po par sekundi bio neupotrebljiv kad je usb image writer se pokretao. . Nadogradnje su s vremenom popravile problem...
Velke linux distre dosta dobro barataju memorijom pa sa npr ubuntom nemres pogrijesiti. I nemoj da te brinu velike brojke u zauzecu memorije jer memorija nije tu da bude citavo vrijeme prazna. Kvalitetan os ce napuniti ram podacima i procesima koji ti u biti trebaju olakšat i ubrzat rad i iskustvo. .. Problem je ako os ne barata dobro procesima i ramom e tada buš imal štekanja i zamrzavanja. Mene je linux mint znao zezati sa nepravilnim baratanjem ramom pa se znalo desiti da su brojevi mali ali je desktop na po par sekundi bio neupotrebljiv kad je usb image writer se pokretao. . Nadogradnje su s vremenom popravile problem...
- Cooleech
- Moderator
<offtopic>
Kad se već spominje w8 da ga (opet) malo popljujem. Izluđuje me kad mi na random minimizira prozore (rijetko ali zna), pali krive i nepozvane aplikacije (rijetko ali također zna), otvara ona svoja čudesa sa strana ekrana a da miš nije ni blizu ruba (učestalo). Takvo što se događa na gotovo svim laptopima, na desktopu ga nisam previše koristio pa neću o tom segmentu. Možda ga je*e touchpad, no meni je to svejedno fail OS pa me nije ni briga.
Eto, sad mogu nastavit dan kao da se ništa nije dogodilo.
</offtopic>
Kad se već spominje w8 da ga (opet) malo popljujem. Izluđuje me kad mi na random minimizira prozore (rijetko ali zna), pali krive i nepozvane aplikacije (rijetko ali također zna), otvara ona svoja čudesa sa strana ekrana a da miš nije ni blizu ruba (učestalo). Takvo što se događa na gotovo svim laptopima, na desktopu ga nisam previše koristio pa neću o tom segmentu. Možda ga je*e touchpad, no meni je to svejedno fail OS pa me nije ni briga.
Eto, sad mogu nastavit dan kao da se ništa nije dogodilo.
</offtopic>
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- ok
Usred povratka na početnu youtube stranicu mozila se zamrzne i AVG kaže da je 2 gige rama uzeto dakle nemam 4 gige imam 3,5 gige rama 512 se odnosi na apu grafiku, ne razumim se možda mozila jede ram, nije mi prvi put da se mozila firefox zamrzava, Šta treba da platim nekakav antivir koji traje 1 godinu, "70 km" nema šanse, mozila ver 38.0.5
dragi ok, ako pitaš što ćeš i kako napravit u windowsima, ja sam polugubaš koji ti neće pomoć. jeb***, ne znam.
mislim da si omašio ceo fudbal sa pitanjima, ali to je već tema za uveseljavanje moderatora...
mislim da si omašio ceo fudbal sa pitanjima, ali to je već tema za uveseljavanje moderatora...
@Ok možeš za početak isprobati Ubuntu Unity(14.04) . Jako lijepo radi a imaš ovdje na forumu dosta savjeta oko njega. Ja ga ne koristim samo radi izgleda, stvar ukusa, inače sve drugo je "OK". Ako ti se ne sviđa onda napiši šta te smeta na njemu pa će samim tim i savjet za neku drugu distru biti lakši.
Pozz
Pozz
Pozz
@shicy s nestrpljenjem čekam razvoj "situacije"shicy je napisao/la:dragi ok, ako pitaš što ćeš i kako napravit u windowsima, ja sam polugubaš koji ti neće pomoć. jeb***, ne znam.
Pozz
Ok i što sad?
Ne znam koji hardver imaš ali dobar početak bi ti bio Ubuntu 14.04 LTS odnosno 14.04.2 pa vidi kako ti se sviđa.
http://releases.ubuntu.com/14.04.2/ubun ... so.torrent
http://releases.ubuntu.com/14.04.2/ubun ... so.torrent
@OK
Već smo vodili ovakve razgovore i bilo bi njabolje da si pročitao svoje stare postove no napisati ću ti ponovno sažetak.
Prvo i osnovno tvoj APU u laptopu nije dovoljno jak da obavlja više poslova odjednom. FF troši RAM i to je tako, to nema veze sa distribucijom već s FF i ako ga već koristiš onda moraš svoje ponašanje prilagoditi njemu.
Drugo što se tiče Windowsa.. ako ih već koristiš onda moraš kupiti legalnu verziju kao što moraš kupiti i legalnu verziju AV programa.. ovo što imaš s "lokalne pijace" za 2 KM prije ili kasnije rezultira skršenim sistemom punim zloćudnog softvera i nemoj trošiti naše vrijeme s pitanjima kako riješiti problem jer problem je u korisniku.yu
Treće, instaliraj bilo koju jednostavnu distribuciju (Linux Mint, Ubuntu pa čak i Freyu) i nemoj petljati po njoj i raditi će onoliko dobro koliko je tvoj hardver može izgurati.
Ako si i dalje mišljenja da je stvar u softveru, a ne hardveru.. instaliraj si 64 bitni LXLE (64 bitni zato što je baziran na Ubuntuu 14.04 pa ima dužu podršku od 32 bitne verzije koja za bazu koristi Ubuntu 12.04).
Već smo vodili ovakve razgovore i bilo bi njabolje da si pročitao svoje stare postove no napisati ću ti ponovno sažetak.
Prvo i osnovno tvoj APU u laptopu nije dovoljno jak da obavlja više poslova odjednom. FF troši RAM i to je tako, to nema veze sa distribucijom već s FF i ako ga već koristiš onda moraš svoje ponašanje prilagoditi njemu.
Drugo što se tiče Windowsa.. ako ih već koristiš onda moraš kupiti legalnu verziju kao što moraš kupiti i legalnu verziju AV programa.. ovo što imaš s "lokalne pijace" za 2 KM prije ili kasnije rezultira skršenim sistemom punim zloćudnog softvera i nemoj trošiti naše vrijeme s pitanjima kako riješiti problem jer problem je u korisniku.yu
Treće, instaliraj bilo koju jednostavnu distribuciju (Linux Mint, Ubuntu pa čak i Freyu) i nemoj petljati po njoj i raditi će onoliko dobro koliko je tvoj hardver može izgurati.
Ako si i dalje mišljenja da je stvar u softveru, a ne hardveru.. instaliraj si 64 bitni LXLE (64 bitni zato što je baziran na Ubuntuu 14.04 pa ima dužu podršku od 32 bitne verzije koja za bazu koristi Ubuntu 12.04).