Koji antivirus koristiti?
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Miroslav031
- Spol: M
Koji antivirus koristiti?
Eto nakon porođajnih muka ( problemi dok sam skontao gdje što podesiti) posložio sam sve kako mi odgovara i ne krijem zadovoljstvo...
Uz ovo računalo na koje sam instalirao Linux mint, u kućnoj mreži imam još dva računala, a također često podatke prenosim i USB memorijom stoga smatram da je opravdana potreba za nekakvim antivirusnim alatom bez obzira što se radi o Linux distribuciji. Kako nemam apsolutno nikakvo iskustvo cijenio bih Vaše prijedloge, jer ja sam googlajući naletio samo na neki Comodo paket. Ruku na srce, nisam se osobito niti potrudio jer držim da su iskustva korisnika bolja referenca od bilo čega drugog. Ako postoji negdje takva tema moja isprika ja ju nisam uspio pronaći. Unaprijed Hvala!
Re: Koji antivirus koristiti?
za sigurnost linux računala ti ne treba nikakav antivirus. možda bi isti dobro došao kad bi htio čistiti usb-ove koji nakote gamad sa windowsa pa da ih čiste, uredne i lijepe vratiš nazad 
također, čini mi se da je avira imala antivirus livecd zasnovan na ubuntuu i mislim da mi je isti davno pomogao sa jednim zaraženim kompom, tako da baci oko na aviru. ipak, mislim da će ti ostali forumaši napisat koji pametniji savjet od ovih mojih
također, čini mi se da je avira imala antivirus livecd zasnovan na ubuntuu i mislim da mi je isti davno pomogao sa jednim zaraženim kompom, tako da baci oko na aviru. ipak, mislim da će ti ostali forumaši napisat koji pametniji savjet od ovih mojih
-
Miroslav031
Po svemu što sam pročitao do sada za Linux antivirus nije potreban, no problem je što sa win. računalima na mreži, i zarazom putem prijenosne memorije?shicy je napisao/la:za sigurnost linux računala ti ne treba nikakav antivirus. možda bi isti dobro došao kad bi htio čistiti usb-ove koji nakote gamad sa windowsa pa da ih čiste, uredne i lijepe vratiš nazad
- jurastublic
Za linux ne treba, za ostalo ih sad ima dosta koji rade u linuxu. Ja sam koristio avast.
"Hodor bre foobar"
Tvoje Linux računalo se neće zaraziti, bez brige.
E, sad, možda slučajno zaraziš Windows računalo virusom budući da vjerojatno nećeš primijetiti da ga nosiš. Antivirus ti treba samo ako si jako dobra duša i ne želiš zaraziti Windows korisnike virusima, ali nećeš naići baš na neki real-time antivirus koji sve aktivno skenira na Linuxu, jer antivirusi na Linuxu manje-više postoje samo iz dušebrištva, ne postoji stvarna potreba za njima u zaštiti Linux računala od malwarea.
E, sad, možda slučajno zaraziš Windows računalo virusom budući da vjerojatno nećeš primijetiti da ga nosiš. Antivirus ti treba samo ako si jako dobra duša i ne želiš zaraziti Windows korisnike virusima, ali nećeš naići baš na neki real-time antivirus koji sve aktivno skenira na Linuxu, jer antivirusi na Linuxu manje-više postoje samo iz dušebrištva, ne postoji stvarna potreba za njima u zaštiti Linux računala od malwarea.
Evo, baci oko na: https://www.comodo.com/home/internet-se ... -linux.php
Usput, ovdje možeš pročitati odgovore na pitanja oko sigurnosti: https://sites.google.com/site/easylinux ... t/security pa vidi što ti doista treba ili ne.
Ako baš imaš volje čitati, ovdje imaš temu s našeg foruma koja se bavi Linuxom i virusima (prije čitanja preporučujem neku glazbu za opuštanje i par piva
)
Usput, ovdje možeš pročitati odgovore na pitanja oko sigurnosti: https://sites.google.com/site/easylinux ... t/security pa vidi što ti doista treba ili ne.
Ako baš imaš volje čitati, ovdje imaš temu s našeg foruma koja se bavi Linuxom i virusima (prije čitanja preporučujem neku glazbu za opuštanje i par piva
-
Miroslav031
Hvala, i sorry zbog offtopica... Malo me zanijelobertone je napisao/la:Evo, baci oko na: https://www.comodo.com/home/internet-se ... -linux.php
Ako baš imaš volje čitati, ovdje imaš temu s našeg foruma koja se bavi Linuxom i virusima (prije čitanja preporučujem neku glazbu za opuštanje i par piva)
- calisto053
- Moderator
Bitan je zapravo firewall, kojeg već imaš prednstaliranog na Mintu. Antivirusne gotovo da nije ni bitan. Ja imam dobrih iskustva s ClamAV-om (instaliran iz Synaptica).
Na forumu se raspravljalo i o antičkog kitovima, pa malo potraži
Na forumu se raspravljalo i o antičkog kitovima, pa malo potraži
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.