README
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
-
Staromodan
README
Ako vas zanima "vel'ka plata" ili bi "jako, al' ono bas jako, jako" voljeli raditi "nesto" u informatici, ali jos uvijek nemate pojma sto, onda preskocite citanje ovog teksta i usmjerite se na znjore.
Ako ste samo znatizeljni, onda proucite osnove, pa mozda shvatite da vam to dobro ide, a ako ne ide tada cete bolje znati povrsno koristenje.
U svim zanimanjima su potrebne strucne osobe, jer nestrucne stvaraju puno stete, iako ponekad nije dobro biti pametan.
Prvo se naucite kretati koristeci CLI i pisati u "vi" programu na operativnom sustavu namijenjenom (najbolje samo za) servere. Ako ste navikli na GUI, tada prvo vjezbajte to raditi u terminalu, pa kasnije potpuno prijedjite na CLI.
Koristite EN_US raspored tipki na tipkovnici.
Ako ne znate dobro engleski, tada procitajte prevedene tekstove dok ne svladate znacenje nepoznatih pojmova, pa nastavite uciti koristeci engleski jezik.
Ako vam to bude dobro islo, tada probajte samostalno rjesavati predlozene zadatke iz knjige "The C Programming Language, second edition" koju su napisali Brian Kernighan i Dennis Ritchie.
Ako vam i to bude dobro islo, tada nastavite proucavati osnove osnova (assembler, arhitektura racunala, struktura podataka, itd.) tako da bolje shvatite kako funkcioniraju racunala, nakon cega cete znati sami odrediti kojim smjerom cete nastaviti.
Ako ste samo znatizeljni, onda proucite osnove, pa mozda shvatite da vam to dobro ide, a ako ne ide tada cete bolje znati povrsno koristenje.
U svim zanimanjima su potrebne strucne osobe, jer nestrucne stvaraju puno stete, iako ponekad nije dobro biti pametan.
Prvo se naucite kretati koristeci CLI i pisati u "vi" programu na operativnom sustavu namijenjenom (najbolje samo za) servere. Ako ste navikli na GUI, tada prvo vjezbajte to raditi u terminalu, pa kasnije potpuno prijedjite na CLI.
Koristite EN_US raspored tipki na tipkovnici.
Ako ne znate dobro engleski, tada procitajte prevedene tekstove dok ne svladate znacenje nepoznatih pojmova, pa nastavite uciti koristeci engleski jezik.
Ako vam to bude dobro islo, tada probajte samostalno rjesavati predlozene zadatke iz knjige "The C Programming Language, second edition" koju su napisali Brian Kernighan i Dennis Ritchie.
Ako vam i to bude dobro islo, tada nastavite proucavati osnove osnova (assembler, arhitektura racunala, struktura podataka, itd.) tako da bolje shvatite kako funkcioniraju racunala, nakon cega cete znati sami odrediti kojim smjerom cete nastaviti.
- PunkBastard
- Spol: M
Re: README
Fali dio odgovora! - greška by Cooleech 
Raditi u IT-u ne znači prilagoditi se svemu kako jest, nego neke stvari i prilagoditi sebi.
Raditi u IT-u ne znači prilagoditi se svemu kako jest, nego neke stvari i prilagoditi sebi.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
- Cooleech
- Moderator
Edit:
Sorry, PunkBastard.. greškom sam kliknuo Uredi umjesto Citiraj pa ti sad fali dio odgovora.

Htio citirat ovo tvoje gore i nadopisat:

A što se tiče ove izjave o mijenjanju layouta tipkovnice.. PMM, tko god kaže da mu je EN/US layout bolji ili laže ili nema pojma o čemu priča. Sve je samo stvar NAVIKE.
Sorry, PunkBastard.. greškom sam kliknuo Uredi umjesto Citiraj pa ti sad fali dio odgovora.
Htio citirat ovo tvoje gore i nadopisat:
Istina. Ja sam jedini na poslu koji sve radi preko linuxa, ostali su uglavnom na "desetci".. ja se samo RDP-am na servisni PC kad mi zatreba win.
Fight the power!
A što se tiče ove izjave o mijenjanju layouta tipkovnice.. PMM, tko god kaže da mu je EN/US layout bolji ili laže ili nema pojma o čemu priča. Sve je samo stvar NAVIKE.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- jurastublic
Ja se slažem sa Staromodnim, osim tipkovnice i isključivog CLI-janja i vi-janja 
"Hodor bre foobar"
iako vozim hr layout stvarno je za nekoga ko puno visi u terminalu bitno bolje/lakse raditi sa US layoutom. vi je super. emacs je... bolji?
sa evilom, ofc. sto ce reci - nemos bez vi/vim, al emacs je super, stvarno. reci "dobar je i nano" mi je malo besmisleno, al ajde. jer ne spadaju opce u istu kategoriju.
- calisto053
- Moderator
Rekli smo stotinu puta: ako piješ, ne administriraj!Cooleech je napisao/la:Edit:
Sorry, PunkBastard.. greškom sam kliknuo Uredi umjesto Citiraj pa ti sad fali dio odgovora.![]()
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- jurastublic
devil je napisao/la: vi/vim, emacs, nano
Kod: Označi sve
From: patl@athena.mit.edu (Patrick J. LoPresti?)
Message-ID: <1991Jul11.031731.9260@athena.mit.edu>
Sender: news@athena.mit.edu (News system)
Subject: The True Path (long)
Date: 11 Jul 91 03:17:31 GMT
Path: ai-lab!mintaka!olivea!samsung!zaphod.mps.ohio-state.edu!think.com!snorkelwacker.mit.edu!bloom-picayune.mit.edu!athena.mit.edu!patl
Newsgroups: alt.religion.emacs,alt.slack
Organization: Massachusetts Institute of Technology
Lines: 95
Xref: ai-lab alt.religion.emacs:244 alt.slack:1935
When I log into my Xenix system with my 110 baud teletype, both vi
*and* Emacs are just too damn slow. They print useless messages like,
'C-h for help' and '"foo" File is read only'. So I use the editor
that doesn't waste my VALUABLE time.
Ed, man! !man ed
ED(1) UNIX Programmer's Manual ED(1)
NAME
ed - text editor
SYNOPSIS
ed [ - ] [ -x ] [ name ]
DESCRIPTION
Ed is the standard text editor.
---
Computer Scientists love ed, not just because it comes first
alphabetically, but because it's the standard. Everyone else loves ed
because it's ED!
"Ed is the standard text editor."
And ed doesn't waste space on my Timex Sinclair. Just look:
-rwxr-xr-x 1 root 24 Oct 29 1929 /bin/ed
-rwxr-xr-t 4 root 1310720 Jan 1 1970 /usr/ucb/vi
-rwxr-xr-x 1 root 5.89824e37 Oct 22 1990 /usr/bin/emacs
Of course, on the system *I* administrate, vi is symlinked to ed.
Emacs has been replaced by a shell script which 1) Generates a syslog
message at level LOG_EMERG; 2) reduces the user's disk quota by 100K;
and 3) RUNS ED!!!!!!
Let's look at a typical novice's session with the mighty ed:
golem> ed
?
help
?
?
?
quit
?
exit
?
bye
?
hello?
?
eat flaming death
?
^C
?
^C
?
^D
?
---
Note the consistent user interface and error reportage. Ed is
generous enough to flag errors, yet prudent enough not to overwhelm
the novice with verbosity.
Ed, the greatest WYGIWYG editor of all.
ED IS THE TRUE PATH TO NIRVANA! ED HAS BEEN THE CHOICE OF EDUCATED
AND IGNORANT ALIKE FOR CENTURIES! ED WILL NOT CORRUPT YOUR PRECIOUS
BODILY FLUIDS!! ED IS THE STANDARD TEXT EDITOR! ED MAKES THE SUN
SHINE AND THE BIRDS SING AND THE GRASS GREEN!!
When I use an editor, I don't want eight extra KILOBYTES of worthless
help screens and cursor positioning code! I just want an EDitor!!
Not a "viitor". Not a "emacsitor". Those aren't even WORDS!!!! ED!
ED! ED IS THE STANDARD!!!
TEXT EDITOR.
When IBM, in its ever-present omnipotence, needed to base their
"edlin" on a UNIX standard, did they mimic vi? No. Emacs? Surely
you jest. They chose the most karmic editor of all. The standard.
Ed is for those who can *remember* what they are working on. If you
are an idiot, you should use Emacs. If you are an Emacs, you should
not be vi. If you use ED, you are on THE PATH TO REDEMPTION. THE
SO-CALLED "VISUAL" EDITORS HAVE BEEN PLACED HERE BY ED TO TEMPT THE
FAITHLESS. DO NOT GIVE IN!!! THE MIGHTY ED HAS SPOKEN!!!"Hodor bre foobar"
- Cooleech
- Moderator
calisto053 je napisao/la:Rekli smo stotinu puta: ako piješ, ne administriraj!Cooleech je napisao/la:Edit:
Sorry, PunkBastard.. greškom sam kliknuo Uredi umjesto Citiraj pa ti sad fali dio odgovora.![]()
![]()
![]()
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- PunkBastard
@Cooleech np, glavni dio je ostao
(Iako se sada taj odgovor čini jako bahatim ali whatever)
Također, EN_US nije loš layout koji mi dobro dođe dok programiram, ali trebaju mi dosta i naši znakovi pa si planiram napraviti svoj layout koji bi bio neki hibrid samo nikako da
Također, EN_US nije loš layout koji mi dobro dođe dok programiram, ali trebaju mi dosta i naši znakovi pa si planiram napraviti svoj layout koji bi bio neki hibrid samo nikako da
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Dosta programiram i nema šanse da ću za točku zarez i vitičaste stiskati shift ili nešto drugo.
Još samo da nekako automatiziram da mi se terminal/editore/IDE otvaraju s predodabranom en-us tipkovnicom, a browser/office/evolution s hr-hr...
Inače, sredio sam i vlastiti us-qwertz layout tako da mi je z uvijek z.
Još samo da nekako automatiziram da mi se terminal/editore/IDE otvaraju s predodabranom en-us tipkovnicom, a browser/office/evolution s hr-hr...
Inače, sredio sam i vlastiti us-qwertz layout tako da mi je z uvijek z.