Linux za slabije laptope
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
Dobrodošli na forum portala linuxzasve.com. Ovo je mjesto gdje se ukratko možete predstaviti - slobodno otvorite novu temu i ukratko nam recite nešto o sebi. Također, poželjno je odmah ispuniti profil sa informacijama (Profil/Postavke, gore lijevo).
Dobrodošli na forum portala linuxzasve.com. Ovo je mjesto gdje se ukratko možete predstaviti - slobodno otvorite novu temu i ukratko nam recite nešto o sebi. Također, poželjno je odmah ispuniti profil sa informacijama (Profil/Postavke, gore lijevo).
Linux za slabije laptope
Pozdrav svima,
isprika ako već postoji tema,ali nisam u mogućnosti pretraživati,a i sam problem je specifičan. Kupio sam novi laptop acer ES17 koji je slab(jeftin) ali je na sebi imao djelimično instaliran linux lunpus pa sam pokušao i stalirati Ubuntu,ali zaledi mi se laptop pri instalaciji gru2 paketa,pokusao sam nekoliko puta ista stvar. I sa Linuxmitom,pri instalaciji dode do iste točke tj.gru update i pukne instalacina.Novi sam u Linuxu pa ako može preporuka koji linux instalirati da optimalno funkcionira,procesor je intelov 1.1GHz 4 jezgre,4 GB RAM. Hvala na svakoj sugestihi.
isprika ako već postoji tema,ali nisam u mogućnosti pretraživati,a i sam problem je specifičan. Kupio sam novi laptop acer ES17 koji je slab(jeftin) ali je na sebi imao djelimično instaliran linux lunpus pa sam pokušao i stalirati Ubuntu,ali zaledi mi se laptop pri instalaciji gru2 paketa,pokusao sam nekoliko puta ista stvar. I sa Linuxmitom,pri instalaciji dode do iste točke tj.gru update i pukne instalacina.Novi sam u Linuxu pa ako može preporuka koji linux instalirati da optimalno funkcionira,procesor je intelov 1.1GHz 4 jezgre,4 GB RAM. Hvala na svakoj sugestihi.
Re: Linux za slabije laptope
Dobrodošao 
Hardver ti je dovoljno jak za bilo koju distribuciju... problem je negdje drugdje no premalo je informacija za bilo kakav smisleni zaključak.
Da li možeš bilo koji OS pokrenuti u Live modu i ako da, kako ti se tada hardver ponaša?
Hardver ti je dovoljno jak za bilo koju distribuciju... problem je negdje drugdje no premalo je informacija za bilo kakav smisleni zaključak.
Da li možeš bilo koji OS pokrenuti u Live modu i ako da, kako ti se tada hardver ponaša?
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Pozdrav i dobrodoša!
Digni live i opali ovo u terminalu:
i copy-paste ovdje. Tako ćemo znat dal' je problem disk (ssd?) koji je premalen.
Digni live i opali ovo u terminalu:
Kod: Označi sve
lsblkI've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- calisto053
- Moderator
Pozdrav i dobrodošao!
Laptop ti je doboljno jak za bilo koju distribuciju, tako da se ne trebaš brinuti oko toga.
Izbacuje li ti Ubuntu kakvu grešku? Na pamet mi padaju problemi s plymouthom (onaj slideshow koji se vrti tijekom instalacije - možda ti zblesa grafiku pa ga treba isključiti) ili UEFI instalacijom (UEFI treba ostaviti uključen u BIOS-u, ali tijeko instalacije Minta treba odabrati "običnu" instalaciju - tzv. "UEFI instalacija" stalno izbacuje grešku).
Laptop ti je doboljno jak za bilo koju distribuciju, tako da se ne trebaš brinuti oko toga.
Izbacuje li ti Ubuntu kakvu grešku? Na pamet mi padaju problemi s plymouthom (onaj slideshow koji se vrti tijekom instalacije - možda ti zblesa grafiku pa ga treba isključiti) ili UEFI instalacijom (UEFI treba ostaviti uključen u BIOS-u, ali tijeko instalacije Minta treba odabrati "običnu" instalaciju - tzv. "UEFI instalacija" stalno izbacuje grešku).
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Hvala ljudi,nisam očekivao ovako brze odgovore.
Ne mogu sad do laptopa,ali ću pokušati kasnije ove savjete.
Samo da dodam da uefi uopće ne mogu isključiti. Na live sam probao ubuntu lst i radio je odlično,ali kod instalacije samo zablokira na "instaliranje gru2 paketa".
Koji ubuntu savjetujete,jer mislim samo linux instalirati,a koristim ga za pretraživanje interneta,za komunikaciju,skype ili nešto slično i pisanje (word,pdf),nikakve igrice i sl.
Ne mogu sad do laptopa,ali ću pokušati kasnije ove savjete.
Samo da dodam da uefi uopće ne mogu isključiti. Na live sam probao ubuntu lst i radio je odlično,ali kod instalacije samo zablokira na "instaliranje gru2 paketa".
Koji ubuntu savjetujete,jer mislim samo linux instalirati,a koristim ga za pretraživanje interneta,za komunikaciju,skype ili nešto slično i pisanje (word,pdf),nikakve igrice i sl.
- calisto053
- Moderator
Odaberi štogod ti se sviđa, ne možeš pogriješiti: Ubuntu Unity, Ubuntu Mate, Kubuntu, Xubuntu ili Mint (baziran na Ubuntu - on će ti sigurno glatko raditi)Sicalek je napisao/la:Koji ubuntu savjetujete
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Cooleech
- Moderator
Iskreno - niti jedan. Mint je dobar, možda jedino to valja početniku. Kasnije, kad malo "stasaš" i naučiš ponešto o samom sustavu, pređi na Debian ili Fedoru.Sicalek je napisao/la:Koji ubuntu savjetujete
Ako te baš privuče i budeš htio naučit puno više o radu sustava, onda ćeš uzeti nekakvu rolling-release distru (npr. Debian Unstable, Manjaro, Arch, Gentoo..) ali o tom potom.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Je li ti planiraš dual bootati ili koristiti samo Linux? Jesi ostavio particioniranje diska kakvo je bilo ili si ga brisao prilikom instalacije Ubuntua LTS? Kada bootaš live Ubuntu kopiraj rezultat od ove komande iz terminala:Sicalek je napisao/la:Pozdrav svima,
Kod: Označi sve
sudo parted -lRe: Linux za slabije laptope
Pozdrav,evo podigao sam u live i ovako izgleda.Cooleech je napisao/la:Pozdrav i dobrodoša!
Digni live i opali ovo u terminalu:i copy-paste ovdje. Tako ćemo znat dal' je problem disk (ssd?) koji je premalen.Kod: Označi sve
lsblk
To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "man sudo_root" for details.
ubuntu@ubuntu:~$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sdb 8:16 1 7.3G 0 disk
└─sdb1 8:17 1 7.3G 0 part /cdrom
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
loop0 7:0 0 1.4G 1 loop /rofs
sda 8:0 0 465.8G 0 disk
├─sda2 8:2 0 461.4G 0 part
├─sda3 8:3 0 3.8G 0 part [SWAP]
└─sda1 8:1 0 512M 0 part
ubuntu@ubuntu:~$