Ubuntu - SWAP file?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Ubuntu - SWAP file?
Ubuntu ju najavio swap file.
http://www.omgubuntu.co.uk/2016/12/ubun ... swap-files
Da li to striktno znači da više prilikom instalacije neće trebati kreirati swap particiju, a ubuntu će taj swap file sam kreirati na "/" particiji ili kako bi to bilo tehnički ispravno odraditi ?
http://www.omgubuntu.co.uk/2016/12/ubun ... swap-files
Da li to striktno znači da više prilikom instalacije neće trebati kreirati swap particiju, a ubuntu će taj swap file sam kreirati na "/" particiji ili kako bi to bilo tehnički ispravno odraditi ?
Re: čavrljanje 2.0
Da, a trebalo bi se uvesti sada sa ubuntom 17.04. Ako i to nisu promijenili...bertone je napisao/la:To je objavljeno u prosincu 2016. godine
Swap fajlove možete staviti i sada na bilo kojoj distri, i to se može već mnogi niz godina (vjerojatno i desetljeća). Zgodno ako ste zaboravili staviti swap particiju ili ako je premala.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Ja sam swap datoteku napravio po ovoj uputi. To je bilo prije godinu dana i upozorenje na linku za Hibernate još nije bilo. Namjerno sam napravio instalaciju bez swap particije tako da ovo isprobam. Šta da kažem, isti vrag, ovako ili onako
.
Pozz
Pozz
Ok i što sad?
Ako imaš volje,može brzopotezno prednosti i mane file vs swap particija, pogotovo glede ssd diskova ?shrike je napisao/la:Swap fajlove možete staviti i sada na bilo kojoj distri, i to se može već mnogi niz godina (vjerojatno i desetljeća). Zgodno ako ste zaboravili staviti swap particiju ili ako je premala.
Uff... opet zabrinutost oko čuvanja SSD-a
Koliko godina ima tvoj najstariji SSD? Moj je u petoj godini starosti (Vertex4) i trenutno je na 97% zdravlja. Svi drugi su mi na 100% a ne čuvam ni jednog. Kupiš u startu malo skuplji SSD sa MLC čipovima i vozi
To čuvanje SSD-a mi je u rangu = kupim novi auto pa odmah stavim presvlake na sjedala da nakon 10-15 godina kad prodajem auto kupac ima nova sjedala jer mi to diže vrijednost auta za kikiriki... ili kupio sam TDI-ja pa ka vozim na 1100 rpm jer mi tako troši 3.5 lit na 100 km, to što si tako niskim brojem okretaja za 50-60k km shebo dvomaseni zamašnjak koji košta 8k kn, ubio DFP filter za 40k km koji košta dodatnih 8k kn isto nije bitno, bitno je da se štedi gorivo i da su nakon 15 godina sjedala nova... WTF
Znam još jednu FSFW usporedbu, ali neću sad
Koliko godina ima tvoj najstariji SSD? Moj je u petoj godini starosti (Vertex4) i trenutno je na 97% zdravlja. Svi drugi su mi na 100% a ne čuvam ni jednog. Kupiš u startu malo skuplji SSD sa MLC čipovima i vozi
To čuvanje SSD-a mi je u rangu = kupim novi auto pa odmah stavim presvlake na sjedala da nakon 10-15 godina kad prodajem auto kupac ima nova sjedala jer mi to diže vrijednost auta za kikiriki... ili kupio sam TDI-ja pa ka vozim na 1100 rpm jer mi tako troši 3.5 lit na 100 km, to što si tako niskim brojem okretaja za 50-60k km shebo dvomaseni zamašnjak koji košta 8k kn, ubio DFP filter za 40k km koji košta dodatnih 8k kn isto nije bitno, bitno je da se štedi gorivo i da su nakon 15 godina sjedala nova... WTF
Znam još jednu FSFW usporedbu, ali neću sad
Nikakva, performanse će ti biti iste bez obzira jel particija ili file. Eventualne razlike koje bi mogao vidjeti bi bila kada bi ti swap particija bila fizički bliže centru ploče jer se sa tog područja podatci brže čitaju/pišu, no na SSD-u je to svejedno. Naravno, pretpostavka je da onda gadno swapaš da se vidi neka razlika. Što se SSD-a tiče, bojazan ide zbog toga što SSDi gube performanse sa što više zapisa, pa ako imaš swap na SSD-u, da bit će brže, ali ako puno swappaš onda će brže skuriti SSD. Ipak, kao što je bertone rekao, osim ako nemaš neki stari i rani SSD na kućnoj razini upotrebe sumnjam da češ primjetiti išta ako imaš swap na SSD-u.Bunker je napisao/la:Ako imaš volje,može brzopotezno prednosti i mane file vs swap particija, pogotovo glede ssd diskova ?shrike je napisao/la:Swap fajlove možete staviti i sada na bilo kojoj distri, i to se može već mnogi niz godina (vjerojatno i desetljeća). Zgodno ako ste zaboravili staviti swap particiju ili ako je premala.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
@bertone
@shrike
Hvala na odgovorima. Nisam toliko mislio o perfomansama, već su me vise zanimale druge tehnikalije. Npr, da li i koliko varira veličina swap filea, treba li za toliko biti veća / particija kod nove instalacije.... Kod swap particije svi linuxi u istom pc su ju mogli koristiti, a sada će svaki os imati svoj swap file, i kod manjih ssd bi moglo zafaliti prostora ( znaci govorim o vise sistema, multiboot ) a i znamo da ssd bas i nije mudro prepuniti iznad odredjenih postotaka...
Tak, vise sam o tome mislio u spiki file vs particija.
@shrike
Hvala na odgovorima. Nisam toliko mislio o perfomansama, već su me vise zanimale druge tehnikalije. Npr, da li i koliko varira veličina swap filea, treba li za toliko biti veća / particija kod nove instalacije.... Kod swap particije svi linuxi u istom pc su ju mogli koristiti, a sada će svaki os imati svoj swap file, i kod manjih ssd bi moglo zafaliti prostora ( znaci govorim o vise sistema, multiboot ) a i znamo da ssd bas i nije mudro prepuniti iznad odredjenih postotaka...
Tak, vise sam o tome mislio u spiki file vs particija.