gparted

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
velimir
Spol: M

gparted

Post Postao/la velimir »

E ovak pokrenem iz terminala program gparted za kreiranje particija ali ne mogu niti jednu particiju pomicati (ima onja kljuc nacrtan ispred svake particije) tj. radi se o tome da sam pri instalaciji linuxa dao previse diska linuxu a malo windowsima pa bih htio malo to promijenit pa ako moze objasnjeni postupak
Grof
Site Admin

Re: gparted

Post Postao/la Grof »

velimir je napisao/la:E ovak pokrenem iz terminala program gparted za kreiranje particija ali ne mogu niti jednu particiju pomicati (ima onja kljuc nacrtan ispred svake particije) tj. radi se o tome da sam pri instalaciji linuxa dao previse diska linuxu a malo windowsima pa bih htio malo to promijenit pa ako moze objasnjeni postupak
Moraš ih unmountati (odmontirati). Drugim riječima sustav ih trenutno koristi pa ih ne možeš mijenjati.

Otvori nautilus, pa klikni na ikonu diska desnim gumbom i odaberi opciju unmount volume, pa probaj opet s gpartedom
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ili, ako ne možeš unmountati tu particiju, jer se koristi u tom trenu, digneš Live CD i u njemu pokreneš Gparted i radiš što hoćeš.
Normalno uz oprez, da si ne izbrišeš važne podatake.
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

Ne mozesh unmountovati samo / tj. File System, ostale mozesh da unmountujesh iz Gparteda, samo kliknesh desnim klikom na particiju i unmount.
Za chackanje File Systema, mora sa nekim Live diskom.
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
velimir

Post Postao/la velimir »

Ok hvala.
Odgovori