kupil sma novi disk pa reko zasto ne maknuti sve sa diskova i napraviti fresh install.
pa razmisljam.. kak najpametnije particionirat disk.
sad imam 3 diska, 80 gb pata, 160gb sata1 i 250gb sata2. ovaj 250 gb je novi i najbrzi. pa bi na njega stavil ustav. do sad mi je 16o gb disk bil primar i na njemu je 135gb /home vec neke 2-3 godine i formatiran je u ext3. / je 20gb i formatiran je takoder u ext3. i imam giigu swapa(i gigu RAM-a). posto bi s tog diska SVE brisal, /home bi stavil na novi disk a sadrzaj nejgov bi isel na portabilni disk pa vracal posliej sve kaj mi treba. sad, kak bi bilo najmudrije particionirat? /home svakak bude posebna particija. koji fs staviti? neki journaling ili ne? reiiserfs mozda? xfs? planiram uzeti ups pa bude komp imal stabilnu struju. a i psu je vrlo kvalitetan pa nema bojazni od padova napona. pata i sata1 diskove bi mountal u /home/neki_folder.
staviti posebno /boot? nejmu bi dal pol gige, nek se nade. odvojiti /var? ili barem /var/cache/pacman/ jer se u nejmu cuvaju svi instalirani paketi? kak bi bilo najmudrije to preparticionirati?
probati ext4? - ne na glavnom disku, naravno:)
ajd, kako znate pomozite, hvala:)
planiram reinstalaciju...
Moderator/ica: Moderatori/ce
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Re: planiram reinstalaciju...
- za /boot ti sigurno neće trebat više od 100MB
- ja bih /home stavio na poseban disk kad ih već toliko imaš (recimo ovaj 160GB), ali bi većinu stavio za /mnt/storage koji onda linkas u /home (tu ja držim binarne datoteke, aka multimediju)
- 20GB je dovoljno za /
- slagat posebne particije (/var, /usr, /...), po meni nikad nije imalo previše smisla jer ne možeš predvidjet koliko će ti točno trebat za svaku (ako staviš premalo problem, ako staviš previše bacanje prostora) - a bojat se neke fragmentacija - zaboravi na to
- sav ostali prostor? s LVM-om možda povezat sa /mnt/storageom ili stavit /mnt/backup ili /mnt/nesto_drugo
FS-ovi? Tu možeš eksperimentirat koliko te volja
Iako bez journalinga ja baš ne bih pokušavao
IMHO:
Nema smisla da previše robuješ sustavu s tim particijama kad se sustav zna dobro i sam za sebe brinut i organizirat. Bolje razmisli kako osobne podatke rasporedit, nego one od sustava.
- ja bih /home stavio na poseban disk kad ih već toliko imaš (recimo ovaj 160GB), ali bi većinu stavio za /mnt/storage koji onda linkas u /home (tu ja držim binarne datoteke, aka multimediju)
- 20GB je dovoljno za /
- slagat posebne particije (/var, /usr, /...), po meni nikad nije imalo previše smisla jer ne možeš predvidjet koliko će ti točno trebat za svaku (ako staviš premalo problem, ako staviš previše bacanje prostora) - a bojat se neke fragmentacija - zaboravi na to
- sav ostali prostor? s LVM-om možda povezat sa /mnt/storageom ili stavit /mnt/backup ili /mnt/nesto_drugo
FS-ovi? Tu možeš eksperimentirat koliko te volja
Iako bez journalinga ja baš ne bih pokušavao
IMHO:
Nema smisla da previše robuješ sustavu s tim particijama kad se sustav zna dobro i sam za sebe brinut i organizirat. Bolje razmisli kako osobne podatke rasporedit, nego one od sustava.
Zadnja izmjena: 4ndY, dana/u 18 sij 2009, 02:01, ukupno mijenjano 1 put.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Re: planiram reinstalaciju...
Naravno da ovaj sata2 treba da bude sistem, to je najpametnije. Za /boot, ako uopshte imash potrebu da bude na posebnoj patriciji ne treba ti ni pola giga, teshko da cesh ih ikada iskoristiti, makar imao i 10 kernela (nema mnogo smisla pogotovo ako nemash dual boot sa Winom), al' hajde, kad imash dosta memorije
. /var ima smisla staviti na posebnu particiju kod nekog servera, ako su ti logovi jako bitni, eventualno iz razloga koji si ti naveo, to je do tebe. /home definitivno odvoj, moze i onaj sata1, mada ja bih filesystem i home stavio na onaj najbrzi sata2 (podeli za / i ostatak /home), a ostale mountuj npr. pod /home/video i /home/muzika. Nishta shto vec i ti nisi rekao, ali eto iznosim i svoje vidjenje. Ja bih takodje stavio /tmp na posebnu particiju od 5+ giga za potrebe rezanja, kopiranja DVDa, ripovanja itd (mada necesh ti bash lako napuniti diskove al hajde). i to takodje na onaj sata2 uz / i /home.
Definitivno koristi journaling file system ext3, sigurniji je i dobar za povracaj izgubljebih podataka, xfs ne znam kako radi, dok je reiserfs dobar za rad sa mnoshtvom malih fajlova, recimo ako bi odvajao /var...
A ext4 bih i ja probao iz znatizelje, ali zahteva najnoviji kernel i ne znam koliko je stabilan za sada. Pozdrav i srecan rad
Definitivno koristi journaling file system ext3, sigurniji je i dobar za povracaj izgubljebih podataka, xfs ne znam kako radi, dok je reiserfs dobar za rad sa mnoshtvom malih fajlova, recimo ako bi odvajao /var...
A ext4 bih i ja probao iz znatizelje, ali zahteva najnoviji kernel i ne znam koliko je stabilan za sada. Pozdrav i srecan rad
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža!
apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Il' si Lindža, il' si mindža!
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700