Dali postoji stabilna distribucija?

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
simke
Kontakt:

Dali postoji stabilna distribucija?

Post Postao/la simke »

pokusavam naci prave linuxe vec par godina.svakih par mjeseci zbrijem na njh, pocnem ih koristiti, pa pocni sranja, pa odustanem i vratim se nazad win xp (minx edition). nisam pobornik microsofta niti zelim popljuvati linuxm, ali taj xp (i samo taj) izdrzi na mom kompu i vise od godinu dana stalna instaliranja i brisanja programa, gašenje na tipku i ostala mučenja koja nisu preporucena, a da tek malo uspori.

s druge strane pokusavajuci naci linuxes koji mi pašu probao sam par i nijedan nije radio kako treba.

evo sto sam proba u zadnjih par mjeseci i sto se desilo sa njima:

openSUSE 11.1 KDE 4.2: radili super tjedan dana i onda poceli stekat, dizat programe i par puda duze, panel
sav iznmjesan pri startu, sporo bootanje itd.

openSUSE 11.1 gnome: stavio par tema i uspurio skroz. drugi dan vise se nije htio butat

fedora 10 KDE 4.1: nakon update-a i par instlacija vise to nije bilo to. isto je posto jeko spor.

kubuntu 7.10: spor, izgubijo živce jako brzo, vise se ni nesjećam što je bilo

kubuntu 8.10: isto tako iznimno spor (pod spor mislim sporiji od xp)

linnuxmint 6: nakon par dana nemogu se spojit na net, instalirao par puta

ubuntu 7.10 i 8.10:sve super, pa pocne štakat nakon par tjedana

jedino nemam neki veci prigovor na pclinuxos 2007. probao sam hi prije godinu dana pa se isto nesjecam sto je bilo i zašto sam ih prestao koristit, al bilo je nesto sigurno.

uglavnom, linuxi mi se cine jako nestabilnum. nebi in mogao povjeriti komp i firmi.
nemam više živaca skidati distre sa neta i probavat. proba o sam te koje su može se reći nametnute. naucio sam neke osnove i imam veliku volju
proučit i naučit linuxse još više i jer mi trebaju i jer mi je win dosadan. al nekad nerade kako treba.

tih distri je previse u opticaju pa dajte koji predlog za koji mislita da je dobra, a da nije neka od ovih "glavnih" i da nije naka
ono hard core poput getoo-a ili slackware-a

PS. koja je razlika izmađu ubuntua 8.10 i 8.04 osim LTS

imam gericomov laptop 1.6 centrino, 512 rm.
Zadnja izmjena: simke, dana/u 06 vel 2009, 18:36, ukupno mijenjano 4 puta.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
coccolino
Spol: M

Re: Dali postoje stabilni i brzi linuxi?

Post Postao/la coccolino »

Ja sam držao linux ubuntu 7.10, zatim 8.04 i sad 8.10 na virtulanoj mašini na poslu i rade bez iakkvih problema a puno sam toga čačkao po njima, nisu se rušili.
Probao sam i suse također radi bez problema i doma i na poslu
:misli :misli :misli :misli :misli :misli
carpe diem
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Možda da probaš na nekoj od tih distribucija koje već imaš instalirati XFCE sučelje i da koristiš njega umjesto Gnome ili KDE-a?
Ako ti je do brzine.
Iako i ja moram priznati da nisam primjetio nikakva usporavanja, a koristim istu instalaciju već mjesecima.
I općenito, što se tiče brzine, tu je negdje ako usporedim sa friško instaliranim Xp-om, a daleko daleko brže u usporedbi sa jedno dva mjeseca starim Xp-om.
Ali, priznam da ima ljudi koji se tuže na usporavanja kao i kod tebe.
Fedora bi trebala biti fino brza, ako sam dobro shvatio.
Nisam koristio, pa ne znam iz prve ruke.
Gigolo

Post Postao/la Gigolo »

Simke je u pravu. Ja sam jednom rekao na ovom forumu da je Linux (ne Linuxi osim ako je više distri dakle množina) jako bugovit. Ali to mu daje šarm. Svaka distra je takva. Linux je OS bez garancije za razliku od nekih drugih. OS i programi su "so as", dakle takvi kakvi jesu i nemožeš se nikome žaliti jer ti nitko nije garantirao rad bez problema. Uglavnom što ne radi ne radi i na to se moraš naviknuti. A ne odbacivati. Meni na Mandrivi 2009 od nedavno ne radi tražilica fajlova. Napravio sam shell skriptu i sad tražim njom, a dizanje tražilice isključio u sessionima. U Linux se ne razumin ništa, velike su to face koje ga poznaju, ali mi to ne treba iako bih ga volio bolje poznavati. Prestar sam ja za učenje i dokazivanje. Kome i zašto? Toga je bilo nekad na poslu, kad je sve pucalo al je moralo raditi. Uvjek sam govorio da blentavi stroj nemože mene zajebavati. Iznalazio sam načine da me sluša. A Linux... ko Linux ima svoj šarm. Linux je prema MS-u ko Francuska legija stranaca prema Yu armiji.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Meni zadnji instalirani linux mint 6 radi ko urica (kucnuo sam u drvo) imam ga instaliranog od sredine 12 mjeseca jos uvijek ucim te sam nezaposlen trenutacno (komp upaljen od 9 ujutro do 2 u noci) tako da ti ne kazem koliko puta sam preinstaliro svaki program, zbrcko svasta, jedva povratio sve da opet radi... ziva tortura svakodnevna te jos uvijek mi radi ko onaj dan kada sam ga instaliro...
Jedini problem koji sam primjetio da mi u panelu ona 'notification area' koja mi se inace nalazi lijevo od 'clock-a' zna koji put kada mi se digne sustav naci sa lijeve strane 'clock-a'...
Ljudi imaju stvarno oprecna iskustva :misli , ja se nebi nikada vratio na xp (kojeg nisam pokrenuo sigurno mjesec dana).
Ja dosta skidam sa neta te me uzasno zivciralo na xp-u sto kada skidam i seedam torrente nemogu surfati nikako, toliko uspori gore nego da sam na dial-up, a na mintu sam prije neki dan skido dosta toga sa rapidshara, seedao i skidao torrente, slusao last.fm (bez prekidanja naravno) te surfao po netu sve istovremeno i sve je radilo bezprijekorno... jednostavno nevjerojatno kava
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Evo, ja trenutno radim konverziju mpeg u xvid video (2nd pass), gledam tv i surfam po netu.
I to na Ubuntuu koji je na zlom glasu kao totalno bloat i neoptimiziran.
Pa, ne znam, što se tiče brzine, mislim da se da naći dosta brzih distri...
Moguće da je kod tebe loše postavljen hardver.
Pogledaj ovo:
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

Pre ce biti da ti muku muchish sa hardwareom, pa bi mozda mogao neki lakshi linux od gore pomenutih. Shto se tiche stabilnosti i brzine, pokretanja i u radu, linuìx j majka za svaki XP, Vistu. Ima linux svojih mana, ali su one vishe vezane za pojedini hardware tj. drivere, flash vuche malo vushe CPU vremena nego na Winu, java nije podjednako dobra, neki programi nemaju adekvatnu zamenu u odnosu na Win, 50% igrica ne radi pod Wine i josh pokoja sitnica... U normalnim situacijama, nema tu tih pomenutih usporenja i shtekanja tog tipa, naprotiv, iskustva su uglavnom, da shto vishe radi to je i brzi i stabilniji. Mozda ti imash neke pogreshne pristupe/navike u korishtenju?
Koristim Ubuntu 8.04.2 64 bita i nevidjeno dobro radi! Nemam bash nikakvih problema, osim shto kad vratim komp iz stanby, moram komadom da vratim alsu tj. zvuk. Probao sam bash dosta distroa i svaki ima neke svoje specifichnosti, ali definitivno istichem kao jako dobre Ubuntu, Mandrivu, openSUSE, Fedoru, Sabayon...
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

evo crko mi net na mintu. danas ga instalirao. to je treci put u par tjedna da sam ga instalirao. sad sam digo papy linux po bog yna koji put da skinem nesto novo.

ovo sa mintom je specificno pa moram objasnit . dinem firafox, ucita google, mogu traziti, izbaci rezultate al neca na stranice, i ako upisem adresu opet nece. samo na google mogu otici i to je to. kazem opet izbaci mi rezultae trzenja.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

Suko je napisao/la:Možda da probaš na nekoj od tih distribucija koje već imaš instalirati XFCE sučelje i da koristiš njega umjesto Gnome ili KDE-a?

brzina na pocetku ok ali nakon par updatea ili nekih instalacija drasticno uspore, ono mislim stalmo nesto radi.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

simke je napisao/la:
Suko je napisao/la:Možda da probaš na nekoj od tih distribucija koje već imaš instalirati XFCE sučelje i da koristiš njega umjesto Gnome ili KDE-a?

brzina na pocetku ok ali nakon par updatea ili nekih instalacija drasticno uspore, ono mislim stalmo nesto radi.
A kakav ti stroj imaš?
Odgovori