Pomoć oko grafčke

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
tadinac88

Pomoć oko grafčke

Post Postao/la tadinac88 »

Imam grafičku nvidia geforce 9500GT ... trebala bi mi pomoc oko instaliranja graficke....skinuo sam instalaciju sa nvidijine stranice ali neznam kako da to napravim
Usput šta je to X server ?????? :misli

Instaliran mi je Ubuntu 8.04 LTS Desktop edition 64-bit
Markec
Spol: M

Re: Pomoć oko grafčke

Post Postao/la Markec »

tadinac88 je napisao/la:Imam grafičku nvidia geforce 9500GT ... trebala bi mi pomoc oko instaliranja graficke....skinuo sam instalaciju sa nvidijine stranice ali neznam kako da to napravim
Usput šta je to X server ?????? :misli

Instaliran mi je Ubuntu 8.04 LTS Desktop edition 64-bit
odi na na system/Administration(Hardware drivers i stavi kvačicu na nvidia. i automatski će ti skinuti drivere i instalirati.
Grof
Site Admin

Re: Pomoć oko grafčke

Post Postao/la Grof »

tadinac88 je napisao/la: Usput šta je to X server ?????? :misli

X Server jer Linuxov grafički podsustav. On daje sve potrebne primitivne funkcije za rad sa grafikom, koje onda dalje koriste "ozbiljna" grafička sučelja kao što su GNOME, KDE, Xfce...

Osim toga, on nudi mogućnost distribucije producirane grafike na jednom stroju, prema ostalim strojevima. (to u prevodu znači da se na jednom stroju (serveru) može potpuno obraditi grafika, te mrežnim kanalima poslati npr. gotov proozor klijentovima)...
Odgovori