Gasenje ubunta

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
franz99

Gasenje ubunta

Post Postao/la franz99 »

Radim na 9,04 ubuntu i sad kao totalni noob svrljam po svim opcija ali nisam editiral nikakav kod od sustava.
Desilo mi se jucer da nakon nekog perioda vremena sam ugasio komp, desilo se dva puta nakon nekog perioda udaljenog od kompjutera da sam cul onaj bip od maticne i onda se valjda odma ugasio,...
Zadnje kaj sam instaliral je bio firewall Firestarter i njega pustio da radi u pozadini.
E mozda tko naisao na slicni ili isti problem?
speedy
Moderator

Re: Gasenje ubunta

Post Postao/la speedy »

a zasto si instalirao firewall??

pogledaj si u power managment da ti nije slucajno podeseno da se nakon odredenog vremena neaktivnosti komp gasi
franz99

Post Postao/la franz99 »

Prijatelj mi savjetovao da ga instaliram pa mislim da i firewall se instalira radi neke povecane sigurnosti ili se varam?
U pover manegeru sve podeseno kak spada,...
Danas nisam imao taj slucaj random gasenja, e sad me ubi jer sam stvarno izgubljen,...
anubis
Spol: M

Post Postao/la anubis »

ali stvarno što će ti firewall, nije kao da ćeš skupiti neki virus....dapače skini virus neki u .exe i wine i onda ga pokreni kao i ja...hehhe, jel znaš što se desi...ništa...apsolutno ništa...
ali ako si ti htio samo jedan cijeli komp pretvoriti u firewall pa da ti on služi kao kurton na web za drugo računalo koje je spojeno na mreži....onda okay....ali firewall...to je kao da instaliraš antivirus na linux...? ja nisam upoznat koji je status virusa za linuxa ali nevjerujem da ih je tolika brojka sada možda 3 do 10 komada ako....
Empires rise and fall but linux is eternal
kuki87
Spol: M

Post Postao/la kuki87 »

Druze netreba ti nikakav firewall ni anti virus , veruj mi ja koristim Ubuntu 9.0.4 i nemam nikakvih problema

a sansa da dobijes virus je 1:1000000000000000000000000000 :D E jedino moj savet ti je da ubuntu koristis kao i bilo koji drugi linux kao korisnik ne kao root i siguran si veruj mi :D :ugeek: :ugeek: :ugeek:
franz99

Post Postao/la franz99 »

Ok kolege cu vidjeti kako se ponasa cijela stvar kad maknem firewall :D
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Dragi forumaši koji tvrde da firewall nije potreban, znajte da sam vas prijavio zbog širenja neistine i opasnog ugrožavanja sigurnosti ljudi. Firewall nema VEZE sa virusima, crvima i sličnima malwerom. Nema veze da li vi instalirate ovaj ili onaj exe ili kakav god malware, firewall, ama baš niti jedan firewall vas od toga neće zaštiti.
Razlog tome je da je svrha firewall da filtira pokušaje preuzimanja kontrole računala od strane nekog čovjeka, bilo hakera ili script kiddie. Sama činjenica da koristite linux vas neće od toga nimalo spasiti, jer tu ekipu ne zanima što vi vrtite niti će to utjhecat na težinu/lakoću preuzimanja kontrole. Duboko savjetujem da svi instalirate firestarter jer VAM TREBA.

PONAVLJAM JOŠ JEDNOM: FIREWALL NEMA VEZE SA VIRUSIMA NITI MALWAREOM, VEĆ SA LJUDIMA KOJI VAM ŽELE PREUZETI KONTROLU NAD RAČUNALOM. NEMA VEZE DA LI VI KORISTITE LINUX ILI WINDOWS, METODA JE ISTA I ALATI SU ISTI.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
dino__

Post Postao/la dino__ »

Evo ja sam instalirao firestarter al ne znam radi li? Kako to mogu provjerit? :misli
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
dino__

Post Postao/la dino__ »

Hvala shrike ! ;)
Odgovori