Slack Mini Server

Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

semiRocket

Slack Mini Server

Post Postao/la semiRocket »

Evo naletio sam neki dan na ovu distribuciju, i ne mogu vjerovati da nigdje nije ni spomenuta, a namijenjena je prvenstveno početnicima. Distribucija dolazi i kao Live CD, koji se može probati.

Mislim da bi to jako interesiralo kućne korisnike koji se žele dignuti neki Home Server od starog računala. Jer distribucija dolazi već podešena za tu namjenu, znači ubaci se Live CD i može se početi. Da ne govorim što je već rečeno (i zato jer se ne kužim baš :D) evo linka:
http://sistemac.carnet.hr/node/362

I "Official" stranica:
http://sms.it-ccs.com/faq.html

Ono za što meni koristi najviše je kao torrent box, što se pokazalo odličnim za moje potrebe. Ako neko zna i više o tome mogao bi napisati i mali članak na wikiju, zato jer smatram da je to važno za početnike koji žele imati distru koja je spremna za upotrebu, te ne žele prtljati po konfiguracijskim datotekama, dok im sigurnost nije toliko važna, jer ga koriste u lokalnoj mreži.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
pingu

Re: Slack Mini Server

Post Postao/la pingu »

Distribucija slične namjene bazirana na Zenwalku (koji je Slackware based) i slackware paketima je SLAMPP
semiRocket

Super, meni je konkretno trebalo rješenje bez grafičkog sučelja (headless), koje se u potpunosti na jednostavan način može kontrolirati sa drugog računala iz lokalne mreže.

Imam stari Celeron 667MHz i sa 192 MB rama, tako da mi je svako bespotrebno trošenje resursa suvišno.

Odlično mi je to da se sve vrši preko webmin iz browsera, ili još bolje preko PuTTYja iz windowsa. Računajući na to da nisam podešavao apsolutno ništa (ili jako malo :) ) Ne znam za druge distre, ali ja sam oduševljen konkretno ovom distribucijom.

P.S.: Izabrati pakete, postaviti i podignuti server nekome tko zna iz jednog Slackware ili Debian DVD-a ne predstavlja nikakav problem, ali jednom početniku koji ne zna svakako jest.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
poštar
Spol: M

Post Postao/la poštar »

:D :D Super rješenje za početnike i manje iskusne sa direktnim radom iz komandne linije.
Predlažem da netko od forumaša koji dobro poznaje linux objasni ukratko kako se mogu mijenjati
osnovne stvari na serveru koje neidu iz webmina.
Npr. izmjena IP adresa,update paketa i nabacivanje joomle kao i kreiranje foruma (ili dodavanje gotovih rješenja).
Barem meni bi dobro došla pomoć oko toga jer mi se čini da nisu iste komande iz ubuntu servera i SMS-a odnosno SMS ima stariju verziju linuxa ili ??

THX !

szbunjen
umro je Einstein,umro je Tesla a i meni nešto nije dobro
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

komande nisu iste zato jer je to bazirano na slackwareu.
koliko vidim, u defaultnoj instalaciji imas sve sto ti je potrebno za instairanje joomle, a kako to instalirati pise na joomlinim stranicama.
generalno, vecina takvim rjesenja se svodi na to da kreiras nekakvu bazu, uplodas fileove na server i pokrenes neki php koji ce se pobrinuti za ostalo.

bazu kreiras sa:

mysql -u root -ppasssword
CREATE USER 'username'@'localhost' IDENTIFIED BY 'password';
CREATE DATABASE baza;
GRANT ALL ON baza.* TO username@localhost;

ip adrese:

http://www.slackbook.org/html/network-c ... tcpip.html

paketi;

http://www.slackbook.org/html/package-management.html
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
poštar

Post Postao/la poštar »

Super , hvala na brzom i iscrpnom odgovoru.Nadasve korisno.
Nadam se da ću kroz par dana postati rezultate svog rada.
Ono što do sada znam je da se to kod mene vrti na intelu 533 Mhz sa 128 MB RAM-a i HDD 10GB.
Iskoristio sam staru pilu koja više nije bila za neku upotrebu i radi odlično.

kava
semiRocket

Odlično,

Da koristi sve iz Slackware distribucije, uključujući i alate i pakete za instalaciju/deinstalaciju paketa. Čak su i Slackware paketi kompatibilni s ovom distribucijom.
Može se poslužiti dokumentacijom namijenjenom slackware-u. http://www.slackbook.org/

A tu su navedene neke osnovne naredbe: http://sms.it-ccs.com/wiki/

Ako još nije nešto jasno, na forumu sms-a je odlična podrška, odgovorit će na svako pitanje, ma kako smiješno bilo :D

Novost u ovoj distribuciji je da će biti uveden rtorrent/wtorrent kao alternativni torrent klijent pod extra/ u verziji 1.4.6. Moguće je korištenje i na starijim verzijama sms-a instalacijom potrebnih paketa više o tome na forumu SMS-a.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
semiRocket

poštar je napisao/la:Ono što do sada znam je da se to kod mene vrti na intelu 533 Mhz sa 128 MB RAM-a [...]
Samo što je onda poželjno isključiti servise koji se ne koriste da se oslobodi ram. Posebice npr.antivirusni program ClamAV. Skripte za servise su smještene unutar /etc/rc.d/ direktorija.

Slobodan ram gledaš sa naredbom 'free -mt'

Servise isključuješ tako što im makneš executable flag npr. za ClamAV

Kod: Označi sve

chmod -x /etc/rc.d/rc.clamav
Time servis neće biti pokrenut kod slijedećeg pokretanja mašine. Ali trenutno je servis još uvijek aktivan, te ga zaustavljamo naredbom:

/etc/rc.d/rc.clamav stop
rc.xxxx su obične skripte koji automatiziraju proces, otvaranjem rc.clamav u tekstualnom editoru i sve postaje jasnije.

less /etc/rc.d/rc.clamav
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
poštar

Post Postao/la poštar »

Zasada je sve prošlo kako treba sve do trenutka kada Joomla treba završiti instalaciju.
Tu mi se pojavljuje slijedeći problem :
1.Joomla traži da se obavezno izbriše instalacijski dir.- koji ,gdje i kako ?
Joomla je instalirana u /var/www/htdocs/joomla.
2.za bazu "test" koji koristim traži da se aktivira tj izmjeni pristup u configuration.php.
Još mi nedostaju ova dva koraka za uspješan završetak ovog dijela priče.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

instalacijski dir je vjerovatno onaj koji se zove install. :)
pobrisati ga moras zato jer on moze svasta nesto sto mu je trebalo omoguciti da bi se joomla instalirala i kao takav je sigurnosna prijetnja.

u configuration.php izmedju ostalog imas i podatke potrebne da bi joomla pristupala bazi, dakle ime baze, username, password, lokaciju ako se slucajno nalazi na drugom serveru sto kod tebe vjerovatno nije slucaj i tak..
dakle ono sto trebas tamo upisati je ime baze, username i password, mozda i jos neke djidje vezane za ime site-a, eventualni ftp i tak to.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Odgovori