BASH Skripta: Instalacija Google Earth + Ugly fonts fix

Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Marko-M
Spol: M
Kontakt:

BASH Skripta: Instalacija Google Earth + Ugly fonts fix

Post Postao/la Marko-M »

Ovu skriptu sam originalno objavio na forumu ULK Osijek (http://linux-osijek.org/forum):

Ovo su upute za skriptu priloženu ovom topicu koja će preuzeti sa Google-ovih servera i instalirati najnoviji Google Earth (ako već nije instaliran) te ga vezati na sistemske QT datoteke.

Mane "default" instalacije Google Eartha:
  • Sistemske Qt datoteke su u pravilu novije od onih sa kojima Google isporučuje Google Earth.
  • Google Earth se fontovima ne uklapa najbolje u Gnome i KDE sučelja. To je tako jer postavke Google Earth Qt datoteka nisu podešene na način da se isti uklopi u izgled vaše distribucije za razliku od sistemskih Qt datoteka.
  • Nad postavkama fontova nemamo nikakve kontrole. Fontove sučelja nije moguće podešavati pomoću "qtconfig-qt4" jer spomenuti program podešava postavke samo sistemskih Qt library-a.
Ovom skriptom ćemo sve to zaobići i navesti Google Earth da zaboravi svoje stare i koristi sistemske Qt datoteke.

Donja slika prikazuje kako izgleda dio sučelja Google Eartha u Ubuntu distribuciji po "defaultu" te isti dio sučelja nakon što se Google Earth prožvaće ovom skriptom.

slika

Podržane distribucije i arhitekture:
  • Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) i686
  • Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) x86_64
  • Fedora 11 (Leonidas) i686
  • Linux Mint 7 (Gloria) i686
  • Linux Mint 7 (Gloria) x86_64
Skripta se neće dati pokrenuti na distribuciji koja nije jedna od navedenih. Ako se Vaša distribucija ne nalazi na popisu nije sve izgubljeno. Uvidom u samu skriptu u omiljenom editoru se da vidjeti postupak. Skripta je pisana tako da se lako može dodati potpora za druge distribucije iako postupak varira od distre do distre i arhitekture do arhitekture. Trudio sam komentirati bitne stvari unutar skripte ako itko ikad zaviri unutra.

Ako bude više upita za neku distribuciju u ovom topic-u ja ću je dodati. Ako se radi o 64-bitnoj distribuciji bilo bi najbrže da napišete detaljan način instalacije 32 bitnih library-a. Naime Google Earth je 32-bitna aplikacija a način instalacije i pokretanja takvih aplikacija u 64-bitnom okruženju ovisi o distribuciji. 32-bitne distre su "peace of cake" za dodati samo treba malo vremena za instalaciju i testiranje.

Procedura za pokretanje:

1.Download skripte. Raspakirati recimo na desktop.

2.Dozvoliti pokretanje skripte:

Kod: Označi sve

chmod +x google-earth-fonts-v0.2
3.Pokretanje skripte npr. za Ubuntu. Uglavnom potreban je superuser pristup.:

Kod: Označi sve

sudo ./google-earth-fonts-v0.2
Skripta je testirana na podržanim distribucijama ali moguće je da sam u zadnji čas napravio neki tipfeler. Ako Vam skripta ne radi ili ako ste našli grešku javite se tu pa ćemo ispraviti. Još nešto. Jasno mi je da je pisanje skripte za tu namjenu kao gaženje mrava bagerom ali htio sam vježbati bash pa kad već tipkam bolje da tipkam nešto pametno.

Lista promjena
  • v0.2 - Popravljeno par tipfelera, dodana podrška za Linux Mint 7 (Gloria) i686, Linux Mint 7 (Gloria) x86_64 (64-bitna verzija nije testirana ali bi trebala raditi - Ubuntu ispod haube)
  • v0.1 - Prva verzija
Privitak/ci
google-earth-fonts-v0.2.zip
Zip datoteka. Prije uporabe promućkati.
(2.61 KiB) Preuzeto 251 put.
Zadnja izmjena: Marko-M, dana/u 21 ruj 2009, 13:24, ukupno mijenjano 8 puta.
Suko
Site Admin

Re: BASH Skripta: Instalacija Google Earth + Ugly fonts fix

Post Postao/la Suko »

Super su ti ove stvari ali da li si razmišljao da ih postaviš i na wiki.open.hr?
Ovdje će ti se začas pogubiti, a tamo ih može svatko naći.
Marko-M
Kontakt:

Post Postao/la Marko-M »

Suko je napisao/la:Super su ti ove stvari ali da li si razmišljao da ih postaviš i na wiki.open.hr?
Ovdje će ti se začas pogubiti, a tamo ih može svatko naći.
A stavit ću na wiki ako se ovdje pokaže da ima interesa. Moram još i vidjeti kako to sve funkcionira na wiki.open.hr. Hvala na prijedlogu.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

:thumbs
zole052

Post Postao/la zole052 »

Odlicno izgleda, svakako bi bilo lijepo da stavis na wiki, isprobam obavezno cim se vratim sa ljetovanja... :thumbs
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Takve ruzne fontove sam ja imao kada sam svati KDE4, pa su mi tu govorili da su to standardni fontovi :)
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
Odgovori