Tko koristi Perl od vas
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Tko koristi Perl od vas
Istina je da ova podsekcija foruma nije previše aktivna lately, al da pitam: tko od vas koristi Perl, a tko ne koristi i koji su razlozi? Eto, čisto me zanima. Perl je sve manje i manje popularan u Hrvatskoj pa me zanima zašto..
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.
-
The Acacia Strain
- Spol: M
Re: Tko koristi Perl od vas
Vjerojatno zato jer je danas dosta traženiji Ruby. Sve više vidim da ekipa traži ljude sa Ruby nego sa Perl znanjem. Ma da me i Perl zanima tako da ću ubrzo, barem osnove jezika, naučiti.
- dalibor.klobucaric
- Kontakt:
Slažem se Ruby je popularnijiji i traženiji.
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
--
Well, možda Ruby i jest traženiji, ali mene zanima zašto Perl nije?
Uostalom, ne vidim razloga da Ruby bude traženiji. U zadnjih par godina vidio sam samo jedan oglas za Ruby programera kod nas i taj se je pojavio tek nedavno na našim job-portalima.
Zanima me vas koji počinjete učiti nove jezike, zašto ste izabrali Perl ili zašto niste ako niste?
Uostalom, ne vidim razloga da Ruby bude traženiji. U zadnjih par godina vidio sam samo jedan oglas za Ruby programera kod nas i taj se je pojavio tek nedavno na našim job-portalima.
Zanima me vas koji počinjete učiti nove jezike, zašto ste izabrali Perl ili zašto niste ako niste?
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.
-
The Acacia Strain
1?! 
Onda slabo pratiš IT oglase. Ja ih često vidim, većinom je to pod Web Developing ekipom. Perl nije, kao ni ostatak jezika koji vuku neke korijene iz C (Perl, Python). Čak je C# traženiji od C programera danas. Ljudi se okreću tom OOP-u. A ako nije to, onda se traže "novi" jezici u web-u ala Ajax, JavaScript, Ruby i ostalo što je potrebno za kvalitetan Web Development.
Onda slabo pratiš IT oglase. Ja ih često vidim, većinom je to pod Web Developing ekipom. Perl nije, kao ni ostatak jezika koji vuku neke korijene iz C (Perl, Python). Čak je C# traženiji od C programera danas. Ljudi se okreću tom OOP-u. A ako nije to, onda se traže "novi" jezici u web-u ala Ajax, JavaScript, Ruby i ostalo što je potrebno za kvalitetan Web Development.
Volio bih vidjeti neke podatke u korist te tvrdnje? Shvaćam da je RoR jako popularan, no mnogo koda na webu je napisano u Perlu. Možda će Twitter tražiti Ruby, no Amazon će tražiti (štoviše, traži ) Perl.dalibor.klobucaric je napisao/la:Slažem se Ruby je popularnijiji i traženiji.
Ova stranica se bavi popularnošću programskih jezika, i iako ne mogu tvrditi ništa o validnosti njihove metodologije, uglavnom se slažem s procjenama.
Mene je zapravo zanimala situacija ovdje u Hrvatskoj. Znam da je Perl vani puno popularniji i traženiji i u te analize ne ulazim previše.
Teško da ćeš dobiti neku korisnu povratnu informaciju, ne znam bavi li se tko takvim proučavanjima u domovini nam, a ovdje naprosto nema toliko ljudi, ili mi se barem tako čini.augur je napisao/la:Mene je zapravo zanimala situacija ovdje u Hrvatskoj. Znam da je Perl vani puno popularniji i traženiji i u te analize ne ulazim previše.
- dalibor.klobucaric
- Kontakt:
pa kad smo već kod te stranice jeis pogledao ovaj linkjjj je napisao/la:Ova stranica se bavi popularnošću programskih jezika, i iako ne mogu tvrditi ništa o validnosti njihove metodologije, uglavnom se slažem s procjenama.
http://www.tiobe.com/index.php/paperinfo/tpci/Ruby.html
i ovaj link
http://www.tiobe.com/index.php/paperinfo/tpci/Perl.html
naime pa mojoj osobnoj procjeni, perl je jezik laički rečeno "napravi si sam od nule" dok je RoR jednostavno framework sa masu gotovih stvari, jednostavnost mu je primarna stvar. Ako razgovaramo o WEB-u i develepementu onda moramo znati da masa "novih" programera nikad nije čula za riječ DOS (as in microsoft DOS) u prenesenom smislu, uzmu si framework i počnu tipkati. JA moram priznati da se meni neda razvijati CMS, uzmem si recimo Joomla-u i prilagodim ju svojim potrebama. Stoga je i popularnost jezika tipa Perl pala drastično.
EDIT: sve gore navedeno je moje osobno mišljenje.
Because Open Source Matters
--
--
@dalibor: i Perl ima svoje frejmvorke za rad. Catalyst je jedan od primjera. Ne znam koliko je jednostavniji od Railsa, ali inspiriran je njime i stvar radi super koliko sam ono malo isprobao. A kak' misliš da je Perl jezik "napravi si sve od nule"? S obzirom da na CPAN repozitorijima postoji istestiranih 15-16 tisuća modula za svaku situaciju i problem s kojima se možeš susresti, rekao bih da je Perl jezik u kojem napraviš sve s nulom
Tj, uz par modula koje nisi napisao te ne moraš misliti o tome kak rade, niti ih testirati, niti debagirati, sklepaš aplikaciju dok si reko keks.