Fedora 12 - najbolja do sada!

Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

valent
Spol: M
Kontakt:

Fedora 12 - najbolja do sada!

Post Postao/la valent »

Instalirao sam Fedoru 12 na par računala, što ne bi bilo ništa posebno da sam instalirao samo na svoja koja su vrlo Linux friendly jer imaju Intel grafiku pa nema problema s ATI ili NVidia grafikom i driverima...

No nakon instalacije na svoja računala Fedoru 12 sam instalirao na 2 računala koja su inaće nočna mora za sve Linux distribucije; jedno je imalo NVidia a drugo ATI grafičku karticu. Nakon instalacije sve je proradilo iz prve i to s OpenSource driverima.

Da nisam sam instalirao ne bih vjerovao da mi netko kaže ;)

Kakva su vaša iskustva s Fedora 12-icom?
pingu

Re: Fedora 12 - najbolja do sada!

Post Postao/la pingu »

Ne baš dobra iskustva, koliko god mi bila nekim svojim rješenjima vrlo zanimljiva, npr. presto, yum, plymouth i općenito, uključivanje novih tehnologija. Fedora zeza sa nouveau driverima. Kicker menu ima delay od par sekundi, workaround je ili classic menu, ili lancelot. GNOME verzija mi daje do znanja kud GNOME kreće za ubuduće, i nisam zadovoljan tim smjerom ako će tako ići. Ne sviđa mi se izostanak ikona u System meniju i buttonima pa moram naknadno u terminalu ili instalacijom gconf-editora to uključiti. Ikone trebaju biti prisutne u menijima i gumbima za lakše snalaženje, bez njih je nekako pusto. Nadam se da to neće izbaciti u GNOME-u 3. Vidim da su izbacili "About GNOME" iz sistem menija.
Kada sam maknuo nouveau driver i blacklistao ga, instalirao nvidia proprietary (kmod-nvidia), desktop effects je radio, ali se vraćao na staro i izbacivao neku grešku.
Izbacim CD iz drajva, ladica se sama od sebe ide zatvarati, ne stignem ni CD maknuti, wtf?

Smeta me način na koji moram doći do restricted media formata (dva repozitorija, rpm.fusion i rpm.livna.org za libdvdcss :? ), a na kraju ne mogu na Totemu ništa od toga pokrenuti, ili mi VLC mkv film pri pokretanju prikaže artefakte dok se film ne "zalaufa". Samo mi neka nitko ne prodaje Red Hat/Fedora freetard spiku, i zašto libdvdcss nije uvršten u rpm.fusion radi mogućih tužbi. Ubuntu još nitko nije tužio, radi toga jer u par klikova dobijem restricted formate koje trebam, ali to nije geekovski nego "windowsaški". Ili zašto je uvršten gnote (c++) umjesto tomboya (C#, mono) koji je usput, free software. Raditi free klon free programa jer nekoga svrbi mono.
Nemojmo se farbati. Ljudi žele flash, gledati divx i ostalo, a to fedora ne radi kako treba. Najbolje bi bilo da uopće ne dopušta instalaciju restricted formata, bila bi dosljedna FLOSS-u a Stallman bi imao još jednu distru na raspolaganju.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

pingu je napisao/la: GNOME verzija mi daje do znanja kud GNOME kreće za ubuduće, i nisam zadovoljan tim smjerom ako će tako ići. Ne sviđa mi se izostanak ikona u System meniju i buttonima pa moram naknadno u terminalu ili instalacijom gconf-editora to uključiti. Ikone trebaju biti prisutne u menijima i gumbima za lakše snalaženje, bez njih je nekako pusto.
rekao bih da to nema nikakve veze sa gnomeom nego sa fedorom, odnosno njihovim pristupom.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
pingu

Post Postao/la pingu »

glaskoncILLa je napisao/la:rekao bih da to nema nikakve veze sa gnomeom nego sa fedorom, odnosno njihovim pristupom.
Neznam, možda sam u krivu i Red Hat možda nije odlučujući faktor u razvoju GNOME-a. Fedora mi se činila kao distra koja ne modificira previše vanilla GNOME.
glaskoncILLa

debian takodjer, nema ni fancy slovo d ili swirl na main menu-u, a fedora? :)
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

pingu je napisao/la:
glaskoncILLa je napisao/la:rekao bih da to nema nikakve veze sa gnomeom nego sa fedorom, odnosno njihovim pristupom.
Neznam, možda sam u krivu i Red Hat možda nije odlučujući faktor u razvoju GNOME-a. Fedora mi se činila kao distra koja ne modificira previše vanilla GNOME.
Radi tvoje edukacije ti savjetujem da pročitaš zašto Fedora se drži što bliže upstreama i zašto je vanilla:
http://fedoraproject.org/wiki/PackageMa ... hyUpstream

Osobno također bi htio vidjeti malo više Fedora a manje Vanilije u hrpe paketa no razumijem zašto to rade...
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

pingu je napisao/la: Smeta me način na koji moram doći do restricted media formata (dva repozitorija, rpm.fusion i rpm.livna.org za libdvdcss :? ), a na kraju ne mogu na Totemu ništa od toga pokrenuti, ili mi VLC mkv film pri pokretanju prikaže artefakte dok se film ne "zalaufa". Samo mi neka nitko ne prodaje Red Hat/Fedora freetard spiku, i zašto libdvdcss nije uvršten u rpm.fusion radi mogućih tužbi. Ubuntu još nitko nije tužio
RedHat je puno zanimljivija i sočnija meta od Cannonicala za patent trolove, zato tvoj stav ne drži vodu. A što se tiće libdvdcss-a to se slažemo da je malo komplicirano, no osobno nisam pokrenuo niti jedan plastični dvd iako imam pozamašnu (legalno i skupo plačenu) kolekciju... Stvar je u tome da nitko od ljudi koji rade pakete iz RPM Fusion repozitorija nema cahoonas (muda) da se potpiše na libdvdcss paket, ako ti imaš muda napravi ga i potpiši se imenom i prezimenom te pomogni drugim Fedora korisnicima...

pingu je napisao/la:
Ubuntu još nitko nije tužio, radi toga jer u par klikova dobijem restricted formate koje trebam, ali to nije geekovski nego "windowsaški".
Zar nisi čuo da postoji Omega linux koji to sve već radi? Za tebe je Omega a ne Fedora. Probaj prvo Omega Linux pa se onda javi :P
pingu je napisao/la:
Ili zašto je uvršten gnote (c++) umjesto tomboya (C#, mono) koji je usput, free software. Raditi free klon free programa jer nekoga svrbi mono.
Gnote je zaaaakon, Tomboy je smece koje ima totalno glupe bugove koje developeri smatraju featureima! Kada je Gnote izasao napravio sam tulum jer su mi svi tomboy notesi radili, nisam imao glupe bugove koje tomboy ima, brze se dize, trosi manje memorije... sve u svemu zaaakon! A odluka da se makne tomboy je cisto prakticna jer nisu imali mjesta na LiveCD-u za cijeli mono (koji nije mali) samo da bi jedan program dodali na desktop (tomboy). Previse blogova citas koji pricaju gluposti o mono fanatizmu.
pingu je napisao/la:
Nemojmo se farbati. Ljudi žele flash, gledati divx i ostalo, a to fedora ne radi kako treba. Najbolje bi bilo da uopće ne dopušta instalaciju restricted formata, bila bi dosljedna FLOSS-u a Stallman bi imao još jednu distru na raspolaganju.
Joj koji si ti biser, pa ti nemas pojma sto pricas... upoznaj se prvo s materijom pa onda pljuj koliko hoces, ali molim te nemoj pljuvati napamet. Osobno pravim Fedora Remix distribuciju koju baš želim namijeniti početnicima i da imaju sve ovo što ti govoriš OUT-OF-THE-BOX.
Lijepo sam poslao pismo Skypeu i objasnio sam im da želim skype uključiti u Fedora Remix a oni rekli da ne smijem! Također isti odgovor i Adobe daje za Flash i sve ostale proizvode... Hoćeš ti napraviti Fedora remix sa Skypeom i Adobe Flashom? AKo treba sve ću ti pokazait kako se radi a ti samo to napravi i pusti u slobodnu distribuciju na internet, ako imaš cahoonas ;) Baš me zanima koliko će te brzo kontaktirati Adobe i Skype odvjetnici.
glaskoncILLa

kako je mint uspio to sve ubaciti u default instalaciju?
ne provociram, pitam.
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

glaskoncILLa je napisao/la:kako je mint uspio to sve ubaciti u default instalaciju?
ne provociram, pitam.
Isto kao što bi i bilo tko drugi mogao, kršeći zakon.
glaskoncILLa

dakle i svi ovi sto to drze u repozitorijima krse zakon ili je drugacije kod instalacije po defaultu i drzanja u repozitorijima?
Odgovori