VirtualBox - dijeljenje mapa, GNU/Linux guest

Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
pingu

VirtualBox - dijeljenje mapa, GNU/Linux guest

Post Postao/la pingu »

Ovo je savjet za one koji imaju neki od GNU/Linuxa instaliran kao guest u VirtualBox-u, a željeli bi dijeliti sadržaj sa diska prema tom guestu. Uzet ćemo za primjer Ubuntu kao guest. Dakle, pokrenete virtualni Ubuntu. Sada trebate instalirati Guest Additions. Do njih možete doći na dva načina.
Brži je kombinacijom tipki: Host+D (Host je Ctrl). Ili klikom na Devices>Install Guest Additions
slika

Otvorite terminal i ukucajte:

Kod: Označi sve

cd /media/cdrom
nakon toga: Sada bi trebali vidjeti ovo:
slika

U zavisnosti koju verziju Ubuntu-a imate, 32bit ili 64bit, sukladno tome odaberete instalacijsku skriptu. 32bit je x86 a 64bit je amd64 (zašto AMD, zato jer je prvi ponudio procesor sa tim 64bit ekstenzijama unatrag kompatibilnim sa x86 instrukcijama, dok je Intel smatrao da je običnim korisnicima dovoljan 32bitni procesor + 640KB RAM-a, a za ostale Itanic, puni 64bit CPU bez x86 nasljeđa. Tako da programi sa amd64 u nazivu rade i na Intel 64bit procesorima, za one koji to još ne znaju). Recimo da želim instalirati 32bit additionse.

Koristite Tab tipku za nadopunjavanje, bit će brže.

Kod: Označi sve

sudo sh VBoxLinuxAdditions-x86.run
Kada se to sve instalira, izbaci se poruka da bi s trebao napraviti restart, pa to učinite. Možete primjetiti da vam sada miš više ne ostaje zarobljen unutar ekrana virtualne mašine, i podešena je rezolucija ekrana i može se koristiti full screen i Seamless mode (Unity u VMvare Playeru).

Sad je vrijeme za sheranje foldera između hosta i guesta. Prvo napravite neki folder u guestu (u našem primjeru virtualni Ubuntu). Folder napravite u vašem /home direktoriju. Za primjer neka se zove share. Desnim klikom, kliknite na malu ikonicu koja se nalazi na donjem desnom rubu prozora VirtualBoxa vaše virtualne mašine, kao na slici:

slika

Treba vam se pojaviti ovaj prozor:
slika

Kliknite na mapu sa zelenim plusom i trebali bi dobiti ovo:

slika

Odaberite mapu (Folder Path: Other) koju želite vidjeti u guest mašini. Kliknite na Make Permanent, ako želite da vam se nakon restarta virtualne mašine, ponovno pojavi dijeljeni folder. Folder Name, preuzima naziv automatski odabirom željene mape ali možete i sami staviti naziv prema želji.

Komanda za mountanje dijeljenog foldera je ova:
sudo mount -t vboxsf sharename mountpoint
sharename je ime koje dijeljenog foldera koje ste automatski dobili ili nazvali kod Add Share prozora.
mountpoint je ime mape koju ste kreirali u vašem home direktoriju.

U našem slučaju:

sudo mount -t vboxsf ime_vaše_mape_koju_dijelite(Folder Name) /home/vašeime/share
sky_master

Re: VirtualBox - dijeljenje mapa, GNU/Linux guest

Post Postao/la sky_master »

izvrsno,,,malo me to mučilo, sad je OK...
The Acacia Strain
Spol: M

Post Postao/la The Acacia Strain »

e ovako.. da ne otvaram novu temu... mislio sam bacit neki windows u virtualku, samo zato jer mi treba da instaliram neke programe s CD-a. dakle, radi se o Debianu, virrtualbox normalno radi s linux distrama, windowse nisam još instalirao. pitam zato jer mi se neda odvajat na laptopu novu particiju za windowse već mislim ubacit u vmašinu samo da instaliram tih par programa i koristim ih par sati dnevno. moje pitanje je da li će ti windowsi unutar virtualne mašine bez problema čitat cd koji stavim ili i za to treba guest additione radit?

EDIT; evo uspio sam... svi programi rade ok... no rezolucija me zeza... nikako da raširim ekran kako ja želim.. jesu li za to potrebni guest additioni?
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
pingu

Post Postao/la pingu »

Da trebaš guest additione, ukoliko do sad još nisi probao. Guest additioni služe za te sitnice koje su potrebne za ugodniji rad.
The Acacia Strain
Spol: M

Post Postao/la The Acacia Strain »

pingu je napisao/la:Da trebaš guest additione, ukoliko do sad još nisi probao. Guest additioni služe za te sitnice koje su potrebne za ugodniji rad.
da, da... jesam, uspio sam... ;)
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
Odgovori