Formati za dokumente i ekipa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Formati za dokumente i ekipa

Post Postao/la 4ndY »

Kao što znate, situacija oko formata za dokumente je prilično zbrkana:
* imamo sve prisutni doc/ppt/xls format, koji je više manje neslužbeni standard, ali nije otvoren i ne samo da se OOo hrva s interpretiranjem istog, nego i različite verzije MS Officea
* imamo ODF standard koji pak nitko ne koristi, osim par zagriženika za otvorenost i standarde
* imamo OOXML koji je MS pokušao nasilno ugurati kao novi standard, ali mu to baš i nije prošlo, iako i dalje izaziva muke korisnicima kad prenose dokumente napisane u Officeu 2007 na nešto niže (tzv. docx ekstenzija!)
* imamo PDF, koji je dobro podržan svugdje, ali ga koriste samo educiraniji oko problema portabilnosti, em zato što nema out-of-box podršku u MS Officeu, em zato što se ne može jednostavno editirati (iako OOo3 nudi neko on-the-fly editiranje)

Dodatni nastali problemi su:
* čak ni MS ne podržava dobro vlastiti OOXML! http://arstechnica.com/microsoft/news/2 ... ailure.ars
* MS je obećao podršku za standard ODF, ali je to tako loše implementirao da je potpuno beskorisno
* Sun, sada Oracle nudi priključak za MS Office kojim daje valjanu podršku za ODF, ali guess what, Oracle ga je počeo naplaćivati $90 po licenci i to se može minimalno uzeti paket od 100 licenci (prije je bio besplatan) http://www.osnews.com/story/23181/Oracl ... ODF_Plugin
* ODF je dobro podržan u OOo-u, ali podrška kaska i drugim uredskim paketima (npr. KOffice)

Što vi koristite? Što mislite da bi trebali koristiti? Na koje probleme nailazite u praksi kod spomenutih formata za dokumente?
:roll:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
vuksamotnjak

Re: Formati za dokumente i ekipa

Post Postao/la vuksamotnjak »

Volio b koristiti ODF ali znate kako je to. Svi imaju .doc i nemožeš tu ništa. MS namijerno blokira ODF, ali koliko sam čuo Danska je prešla na ODF, neznam dali je još neko.
Najgora je stvar što dokument napravljen u OO i spremljen u .doc format ne bude potpuno isti na windowsima, :?
オープン思考....Linuxを使う=オープンWikiの [url]wiki.open.hr[/url](すべての情報を持って)

एक खुले दिमाग .... लिनक्स Wiki- [url]wiki.open.hr[/url] सभी जानकारी (के साथ खुला का उपयोग करना.)
shicy

Post Postao/la shicy »

vuksamotnjak je napisao/la: Najgora je stvar što dokument napravljen u OO i spremljen u .doc format ne bude potpuno isti na windowsima, :?
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

vuksamotnjak je napisao/la: Najgora je stvar što dokument napravljen u OO i spremljen u .doc format ne bude potpuno isti na windowsima, :?
Misliš ako ne koristiš OOo na Windowsima, nego MS Office? :twisted:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

U principu koristim OpenOffice za pisanje tekstova za koje ne želim da netko osim mene može mjenjati (ponude...). Napisani text (u odt formatu) ispišem u pdf, i drugima šaljem samo pdf, tak da me ne tangira previše što oni nemaju čime čitati odt. A i većina mojih suradnika koristi OpenOffice jer im je besplatan.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

nicky je napisao/la:U principu koristim OpenOffice za pisanje tekstova za koje ne želim da netko osim mene može mjenjati (ponude...). Napisani text (u odt formatu) ispišem u pdf, i drugima šaljem samo pdf, tak da me ne tangira previše što oni nemaju čime čitati odt. A i većina mojih suradnika koristi OpenOffice jer im je besplatan.
To je super.

Ja dokumente uglavnom pišem u TeX-u i onda ih šaljem u PDF-u ili DVI-u, OpenOffice koristim za pregledavanje ODF/DOC/DOCX dokumenata... 8-)

U pravilu, s PDF-om nitko nema problema kod čitanja, tako da je definitivno super izbor 8-) (iako ga mislim MS Windows ne podrzava nativno, nego se mora instalirati neki preglednik, ne? Foxit, ili Acrobat?)
nicky
Site Admin

Post Postao/la nicky »

4ndY je napisao/la:..
...
(iako ga mislim MS Windows ne podrzava nativno, nego se mora instalirati neki preglednik, ne? Foxit, ili Acrobat?)
Da, mora se instalirati preglednik :(
vuksamotnjak

Ja sam na windowsima koristio softmaker office. bio je superbrz, naravno moralo ga se je plaćati, ali znate več kako to inaće u hr ide (kod mene više ne :)) OpenOffice je dosta dobar ali je problem moj komp pa ne mogu imati browser i oo u isto vrijeme otvoren :S

Kako stoji office s ODF u praksi? Isto tako ako nekome pošaljete PDF kako taj neki može to uređivati na windowsu, jer to mi je vrlo važno. Nešto trenutno radim, ali bojim se uređivati tekst jer neznam kako će to na kraju ispasti.

एक खुले दिमाग .... लिनक्स Wiki- [url]wiki.open.hr[/url] सभी जानकारी (के साथ खुला का उपयोग करना.)
nicky
Site Admin

Post Postao/la nicky »

vuksamotnjak je napisao/la:... Isto tako ako nekome pošaljete PDF kako taj neki može to uređivati na windowsu, jer to mi je vrlo važno. ...
PDF ne možeš editirati.
vuksamotnjak

nicky je napisao/la:
vuksamotnjak je napisao/la:... Isto tako ako nekome pošaljete PDF kako taj neki može to uređivati na windowsu, jer to mi je vrlo važno. ...
PDF ne možeš editirati.
To znam, ali ima programa koji to omogućuju, foxit reader nudi ti opciju da isntaliraš dodatni program ili tome slićno.

Odgovori