Instalacija Ubuntu-a
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Instalacija Ubuntu-a
Pozdrav svima.
Posve sam novi u svemu što se tiče linuxa, osim što sam dosta čitao. Skinuo sam s neta live CD za Ubuntu. Kad ga ubacim u kompjutor sve je u redu, pokaže se Ubuntu i mogu ga instalirati. No kad ubacim CD u laptop (gdje ga želim instalirati), grafika je užasna! Nešto slično safe mode-u na windowsima. Inače windowsi na laptopu rade normalno. Dogodi mi se da ga uopće ne mogu instalirati jer je jedan dio instalacijskog prozora posve izvan ekrana (onaj gdje treba kliknuti OK).
Zna li netko o čemu se radi?
Posve sam novi u svemu što se tiče linuxa, osim što sam dosta čitao. Skinuo sam s neta live CD za Ubuntu. Kad ga ubacim u kompjutor sve je u redu, pokaže se Ubuntu i mogu ga instalirati. No kad ubacim CD u laptop (gdje ga želim instalirati), grafika je užasna! Nešto slično safe mode-u na windowsima. Inače windowsi na laptopu rade normalno. Dogodi mi se da ga uopće ne mogu instalirati jer je jedan dio instalacijskog prozora posve izvan ekrana (onaj gdje treba kliknuti OK).
Zna li netko o čemu se radi?
Problem nastaje tek kad i mogućnost njega rješenja 
- Tux Slave
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Instalacija Ubuntu-a
Kad bootas s LiveCDa biraj Safe Graphics Mode. Meni se desava ista stvar ako zelim pokrenuti LiveCD KUbuntua. Mislim da je do graficke, ali nisam siguran.
Gotovo sigurno je zbog grafičke.
Molim te opiši svoj hardware. Koja grafička, koji model...
Molim te opiši svoj hardware. Koja grafička, koji model...
Evo što piše u računu pod nazivom proizvoda: Notebook FUJITSU-SIEMENS Amilo Pro V3515, Intel Dual Core T2060, TFT 15.4" WXGA, 512MB, DVD+RW, HDD 80 GB, bežična mreža, Linux.
Ako treba još nešto recite
Ako treba još nešto recite
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Grafika - VIA Chrome 9HC... Ubuntu 7.10 crni ekran, Ubuntu 8.04 radi bez problema... Eto još dva dana pa si stavi hardya...
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Hvala, nadam se da će to pomoći, iako meni ekran nije crn nego je jednostavno sve preglomazno 
Hej ljudi, evo opet. Dočekao sam novu verziju Ubuntu-a i ponovno pokrenuo live CD na laptopu. Problem je još uvijek isti, iako sad malo prihvatljivije izgleda. Moj ekran kao da je premalen za ono što želi prikazati. Nedostaje dio slike. Npr. u gornjem desnom kutu uopće ne vidim onaj crveni gumb za gašenje, on je ostao negdje izvan ekrana. Predpostavljam da se u ubuntu-u novootvoreni prozor prikazuje u sredini? E pa meni je prikazan na način da ne vidim dno (onaj dio gdje je npr. ok, dalje...). Znate li u čemu bi mogao biti problem? Da stavim sliku?
Sličan problem imam na jednom notebookom koji isto ima VIA grafičku. Vjerujem da bi ručna modifikacija u xorg.conf.u pomogla.
Reci koju rezoluciju ima tvoj LCD od Notebooka?
Reci koju rezoluciju ima tvoj LCD od Notebooka?
mislim da je 1280 sa 800 piksela.
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Hm, jesi probao promjeniti rezoluciju? Inače, za tu grafičku postoje opensource driveri, iako su dosta bugoviti koliko sam čuo (http://www.openchrome.org/). Ali pod VESOM bi ti trebalo raditi bez problema na 8.04....divo.du je napisao/la:Hvala, nadam se da će to pomoći, iako meni ekran nije crn nego je jednostavno sve preglomazno
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.