ATI driveri i njihiva instalacija

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
siksa

ATI driveri i njihiva instalacija

Post Postao/la siksa »

Instalirao sam Ubuntu 8.04 na laptop. Prvi put radim u Linux-u i molio bih da neko veli kako da instaliram ATI drivere... Imam integriranu grafiku X1150. HVALA!!! ;)
Grof
Site Admin

Re: ATI driveri i njihiva instalacija

Post Postao/la Grof »

siksa je napisao/la:Instalirao sam Ubuntu 8.04 na laptop. Prvi put radim u Linux-u i molio bih da neko veli kako da instaliram ATI drivere... Imam integriranu grafiku X1150. HVALA!!! ;)
Uvije ću preporučiti instalaciju preko Resricted driver Managera koji se nalazi u Menu/System/Administration/Restricted driver Manager. Tamo kliknite na kvačicu, pričekajte da Ubuntu odradi svoje i restartajte računalo.
Pogovoto za početnike je to najsigurnija metoda, radilo se od Nvidia ili ATI driverima...
Ako baš želite drugačije, onda evo na našim wiki stranicama
Markec
Spol: M

Post Postao/la Markec »

Grof je napisao/la:
siksa je napisao/la:Instalirao sam Ubuntu 8.04 na laptop. Prvi put radim u Linux-u i molio bih da neko veli kako da instaliram ATI drivere... Imam integriranu grafiku X1150. HVALA!!! ;)
Uvije ću preporučiti instalaciju preko Resricted driver Managera koji se nalazi u Menu/System/Administration/Restricted driver Manager. Tamo kliknite na kvačicu, pričekajte da Ubuntu odradi svoje i restartajte računalo.
Pogovoto za početnike je to najsigurnija metoda, radilo se od Nvidia ili ATI driverima...
Ako baš želite drugačije, onda evo na našim wiki stranicama
ja isto preporučujem restricted, prije je bilo problema s njima jer atijevi driveri nisu bili otvoreni pa se nije moglo iskoristiti 3d i compiz. A sada je ati malo popustio, otvorio neke djelove drivera i compiz radi odma.
Via je otvorila isto svoje drivere, samo jos trebamo ćekati da Nvidia potpuno otvori, ili jesu, nisam siguran.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Pazi Markec, to što si napisao nije istina. ATI je tek odnedavno otvorio kod za svoje GPU-e, ali kernel zajednica još nije napravila open podršku za ATI-ja. Nvidia nije otvorila ništa. Jedino je VIA otvorila.

Restricted driver manager služi isključivo za zatvorene drivere
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Istina. Makar, sudeći prema diskusijama na phoronixu, John Bridgman je lik koji razvija closed source ati drivere, ali se je uključio i u razvoj open source drivera (ak sam dobro skužil), a poprilično sam siguran da su neke od ideja iz zajednice (spomenute u spomenutim diskusijama) već primijenjene u catalystu 8.3. Nažalost, te stvari pravilno rade tek sa kernelom 2.6.24, zbog čega sam i instalirao hardy betu još prije mjesec dana. Inače, uz malo otežanu instalaciju ati drivera iz restricted managera*, sad mi radi compiz + suspend + hibernate + video + (uz pokoji workaround ak je upaljen compiz) nexuiz.

* Problem koji mi se je javio prilikom instalacije ati drivera iz restricted managera: sudo aticonfig --initial nije mogao parsati xorg.conf (bug ispravljen u 8.4, a uvjetovan malo drukčijim xorg.conf-om u hardyju)

Rješenje: prije izvršavanja naredbe sudo aticonfig --initial potrebno je u xorg.conf u sekciju devices dodati "Driver "vesa"" (ili bilo kaj drugo - ionako aticonfig to prepravi, ali stavka mora postojati - u defaultnom hardyjevom xorg.conf-u ne postoji).

Osim toga, novi kernel 2.6.25 isto donosi čuda u linux svijet - tako donosi tzv. "initial ATI DRM support" (http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... &px=NjQzMg), što će u budućnosti omogućiti puno bolji 3D support u open source radeon driverima. Također se radi na nekakvom kernel-based mode setting-u (vidi preview za intelovu grafičku: http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... ting&num=4), što će višestruko ubrzati bootanje, te podršku za suspend i hibernate, jer, nažalost, grafika je ono što linuxe danas najviše koči.

Off topic: Jupiii, konačno sam uspjel natjerati 64 bitni firefox da radi sa 32 bitnim adobe flash playerom!!!
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Markec

Post Postao/la Markec »

Grof je napisao/la:Pazi Markec, to što si napisao nije istina. ATI je tek odnedavno otvorio kod za svoje GPU-e, ali kernel zajednica još nije napravila open podršku za ATI-ja. Nvidia nije otvorila ništa. Jedino je VIA otvorila.

Aha, ja sam mislio da su na hardy driveri puno bolji zato jer su otvorili neke kodove. A tako kako kazes da da kernel zajednica jos nije napravila open podrsku za ati drivere, jedva ćekam da dođe.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Markec je napisao/la:
Grof je napisao/la:Pazi Markec, to što si napisao nije istina. ATI je tek odnedavno otvorio kod za svoje GPU-e, ali kernel zajednica još nije napravila open podršku za ATI-ja. Nvidia nije otvorila ništa. Jedino je VIA otvorila.

Aha, ja sam mislio da su na hardy driveri puno bolji zato jer su otvorili neke kodove. A tako kako kazes da da kernel zajednica jos nije napravila open podrsku za ati drivere, jedva ćekam da dođe.
Moja procjena - za jedno godinu dana...
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Grof je napisao/la: Moja procjena - za jedno godinu dana...
U svakom slučaju nas čeka još jedna zaniiimljiiva linux godina. :D :) :D
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

DoDo je napisao/la:
U svakom slučaju nas čeka još jedna zaniiimljiiva linux godina. :D :) :D
To je zagarantirano! :) (doduše, na jedan bolestan način i M$ i vista mogu biti zanimljivi... :P )
Markec

Post Postao/la Markec »

Hmm, moguče je i prije, Open source organizacija je jako velika da ju ni M$ nemože stići, vjerojatno će doći za 6mj s idućim ubuntu, otprilike .
Odgovori