[C] Idejna pomoc oko programa

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Bug
Spol: M

[C] Idejna pomoc oko programa

Post Postao/la Bug »

Pozdrav svima. Poceo sam da ucim C i posto radim PHP vecinu syntaxe mi naravno poznato ...
Zeleo bih da vezbam C ali primeri iz knjiga i sa neta su uglavnom ili jako jednostavni (tipa zbir brojeva, hello world, if, while, switch i sl) sto je meni prosto jako ili onda druga vrsta zadataka za koje ti potrebno vise godina iskustva i poznavanje raznih biblioteka...
E posto ja najbolje ucim kad radim nesto i zapnem negde resio sam da napravim sam sebi zadatak.
Video sam tu kod mene u prodavnici da program za prodaju je radjem verovatno u C-u (sa nekim grafickim libary ...) pa ja odlucih da napravim isto ...

Za pokretanje kase se ukuca neka sifra, ime prodavca, prodaja artikla preko bar koda, sabiranje cene artikala, koliko je dao kupac , koliko novaca treba da vrati...etc..

Smislio sam da mi cd tray bude ladica sa novcem :D koja se otvara nakon obavljnje kupovine i da ubacim mogucnost stampanje racuna preko mog stampaca (ovo mislim da ce mi biti tesko al :D tu sam da radim) + posto sam procitao da c moze da radi sa mysql-om posle ubacim mysql da izvlacim iz baze bar kodove i zapisujem sta je prodato...al to posle..prvo cu u txt fajl sve zapisivati...

E sto sam pokrenuo ovu temu ... Interesuje me par stvari koji nisu opisani u knjigama... (mozda u nekim koje nisam pregledao)

Kako da otvorim cd tray? (kontam da mi treba neki dodatni header)
Kako da se prikacim na printer koji je spojen preko USB-a?
*Preporuka za neki graficki libary da ne bude bas program samo preko komandne linije
I ako imate neke dodatne ideje sta da ubacim u program, a da nije bar code citac :)
Ne trazim da mi pisete kod vec da mi date direktivu , sta da procitam, vidim....

Jel sam se uvalio u g*ovna? :D

P.s ovo necu preko noci napraviti, znam, ali u moje slobodno vreme malo da se bahcem ..da imam zanimaciju za C :)
pootzko
Kontakt:

Re: [C] Idejna pomoc oko programa

Post Postao/la pootzko »

za grafiku (sučelje) možda da probaš Qt
tray pretpostavljam da bi mogao riješiti tako executeaš shell naredbu (eject) s ovime.. probaj =)

za printer... nemam pojma, probaj proguglat 'c usb printer' ili neka ti netko tko je to radio preporuči

sretno
...I put on my robe and a wizard hat...
Bug

Post Postao/la Bug »

Za Qt sam cuo al nisam znao da je za C ... mada ja sam ocekivao neki 16bitnu grafiku a ti mi das nesto wow :D
Jel tezak za nauciti?

eject tray...da shell verovatno ...potpuno sma zaboravio na to..

za printer sam nasao sam LPT ....no to mi nije hitno sad...
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Prouci Qt dokumentaciju. Ne bi me cudilo da on ima ugradjenu podrsku za pristup svim dostupnim printerima. No u slucaju da nema, potrazi na koji nacin se mozes spojiti na CUPS server i poslati zahtjev za ispisom.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Nele

Post Postao/la Nele »

Posto ja radim takvu vrstu posla odmah cu da napisem neke od mana koje sam primjetio u toku svog rada...
Program koji mi koristimo (inace radim kao trgovac za jedan lanac trgovina u BiH, necu reci koji :D)
je IPIS i po mom iskustvu najgore dizajniran i osmisljen program.
Evo nekih mana i ideja za tvoj program:
-nema pretrage racuna.Zasto mi je potrebna pretraga racuna sa kase?Upravo zbog toga jer moram cuvati taj racun i predati pazar.Kako to obicno biva covjek zaboravi u onoj guzvi da sacuva racun i onda ti nista drugo ne preostaje nego da na glavnom racunaru rucno gledas jedan po jedan racun sto je meni van pameti.

-na gornjem display-u mi ispise koliko trebam vratiti kusur.E sad, on meni napise npr. 5,23 sto je jos jedna glupost.Odlicno bi bilo kad bi se automatski vrsilo zaokruzivanje na 5,25.

-ovjeravanje smjene.Svaki put kad zakljucim kasu moram ici na racunar da izvrsim tzv. ovjeravanje smjene.
Po mom misljenju jos jedna glupost.Ja kad se odjavim na kasi bilo bi dobro da ne moram ici na racunar da to jos jednom odjavljujem.

-dokumentacija programa.Jedan ogroman nedostatak IPISa je sto nema proklete dokumentacije.Moje kolege umjesto dokumentacije imaju jednu svesku u koju pisu kako se program koristi.

Eh da IPIS se vrti na jednoj linux distribuciji koja je nakrcana svim mogucim nepotrebnim stvarima (tona alata za programiranje).Kad ce neko od mojih kolega koristiti u trgovini alate za programiranje?Niko.
Ako mi jos sta padne na pamet javim ti se
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Vidim da su ljudi preporučivali Qt, no kako je tema C, ne vidim baš poveznice, jer Qt koristi C++! No, ipak, nije loš savjet da odmah promijeniš programski jezik (na C++) ukoliko misliš takvo što raditi!

C je vrlo elementaran jezika, gotovo sve moraš sam programirati i danas se koristi valjda samo za sistemsko programiranje, ili da zamijeni neku nedovoljno efikasnu komponentu neke aplikacije koja je npr. napisana u Pythonu. Sad možda ne uviđaš probleme, ali kad se upustiš u posao i dođeš recimo do potrebe za UTF-8 kodiranjem stringova (što će ti vjerojatno trebati) ili efikasnim traženjem stringova, alokacijom memorije - bit ćeš na 100 muka.

Kažeš da bi se spojio na printer ili izbacio ladicu - C to može, ali će kod biti jako neportabilan, jer će to sve biti system-specific headeri što će ti biti noćna mora kod ikakvog deploya.

Uglavnom, moja topla preporuka je da razmisliš ili o drugačijem projektu ili da promijeniš programski jezik. Kažem ti to kao čovjek koji je pisao svoj web CMS u C-u... :oops: :mrgreen:
;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Bug

Post Postao/la Bug »

4ndY je napisao/la:Vidim da su ljudi preporučivali Qt, no kako je tema C, ne vidim baš poveznice, jer Qt koristi C++! No, ipak, nije loš savjet da odmah promijeniš programski jezik (na C++) ukoliko misliš takvo što raditi!
Pa to sam i ja pre kontao al sam mislio da sam pogresio..da ima i za c.... neki drugi library za C ?
C je vrlo elementaran jezika, gotovo sve moraš sam programirati i danas se koristi valjda samo za sistemsko programiranje, ili da zamijeni neku nedovoljno efikasnu komponentu neke aplikacije koja je npr. napisana u Pythonu. Sad možda ne uviđaš probleme, ali kad se upustiš u posao i dođeš recimo do potrebe za UTF-8 kodiranjem stringova (što će ti vjerojatno trebati) ili efikasnim traženjem stringova, alokacijom memorije - bit ćeš na 100 muka.
Tako sam i ja nesto razmisljao...
Kažeš da bi se spojio na printer ili izbacio ladicu - C to može, ali će kod biti jako neportabilan, jer će to sve biti system-specific headeri što će ti biti noćna mora kod ikakvog deploya.
Svakako je to for Personal Use...tako da se nece portati na drugi OS ..
Uglavnom, moja topla preporuka je da razmisliš ili o drugačijem projektu ili da promijeniš programski jezik.
Na primer koji drugi projekat?
Ovo mi se cinilo moguce, i srednje tezine...sto bi meni bilo bas ok ....
Kažem ti to kao čovjek koji je pisao svoj web CMS u C-u... :oops: :mrgreen:
;)
Dzisus Idi leci se :D
Jel mozes podeliti CMS da ga istrazim, zivo me zanima na sta lici :D ili da das url :)

Meni je cilj da uradim par slozenijih projekata u C, da ga bolje upoznam (bolje nego sto se u knjigama moze upoznati) u slucaju da mi zatreba nekad...
A inace planiram prelazak na Objectiv C ili mozda C++ ...al mi nekako blizi Objectiv...
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Prebaci se na C++, nauči Qt i radit ćeš čuda!

http://doc.trolltech.com/4.6/printing.html
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
kova-ng

Post Postao/la kova-ng »

Nele je napisao/la: Program koji mi koristimo (inace radim kao trgovac za jedan lanac trgovina u BiH, necu reci koji :D)
je IPIS i po mom iskustvu najgore dizajniran i osmisljen program.
hehe koji zakon, ja sam bio na praksi na održavanju u firmi PIS koja je izradila taj softver :)
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Bug je napisao/la: Pa to sam i ja pre kontao al sam mislio da sam pogresio..da ima i za c.... neki drugi library za C ?
Imaš masu biblioteka za C svakakve namjene, ali mislim da ni jednu sveobuhvatnu kao Qt.

Ako misliš raditi nešto s grafikom, preporučam ili Allegro ili SDL (iako je to možda za igre više...).
Na primer koji drugi projekat?
Ovo mi se cinilo moguce, i srednje tezine...sto bi meni bilo bas ok ....
Mislim da je uvijek najbolje prvo igre proizvodit :-) To može ići od jednostavnijeg prema sve kompleksnijem 8-) (zato sam ti spomenuo one gore libove).
Dzisus Idi leci se :D
Jel mozes podeliti CMS da ga istrazim, zivo me zanima na sta lici :D ili da das url :)
A od tog CMS-a imam samo fragmente, jer sam na kraju odustao (i to provenstveno zbog loše podrške za multibyte stringove - UTF-8). Poslije sam išao raditi CMS na PHP-u i flatfile načinu pohrane, ali da bude što brži :zvizdi Znači, sve je podređeno brzini, stranicu s menijima i ostalim pluginovima izgenerira u par tisućinki, no to je isto bilo isključivo testiranje, jer sam pazio da ne koristim dvostruke navodnike (koji su sporiji od jednostrukih jer se parsiraju u potrazi za varijablama), što manje includea (to je skupo) i to s punom putanjom... i tako to - to ti pošaljem source, ako te zanima :mrgreen:
Meni je cilj da uradim par slozenijih projekata u C, da ga bolje upoznam (bolje nego sto se u knjigama moze upoznati) u slucaju da mi zatreba nekad...
A inace planiram prelazak na Objectiv C ili mozda C++ ...al mi nekako blizi Objectiv...
Ne znam koristili tko OC osim Applea. C++ je puno rašireniji, ali i užasno glomazan jezik. Moja preporuka je nešto što je ispočetka zamišljeno za rad s grafičkim aplikacijama i sl. (PySide).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori