[Arch] KDE se vuce

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Proz0r
Spol: M

[Arch] KDE se vuce

Post Postao/la Proz0r »

Pozdrav, sad sam stavio KDE i dosta lijepo izgleda, ali se vrti usporeno, kao da nemam nvidia drivere nego nv ili vesa ili nesto tome slicno. Kao npr. na Ubuntuu prije nego sto instaliram sluzbene nVidijine drivere.
Graficka je nVidia XFX 8600 GT.
:D
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Re: [Arch] KDE se vuce

Post Postao/la Sokac »

malo glupo pitanje, ali jesi siguran da ti se vrti nvidia?
lsmod | grep nv
pa napiši šta izbaci.

Inače, koristim Arch, kernel 2.6.35, xorg-server 1.8.1.902, KDE 4.5.1, nvidia 256.53 i sve fino radi...
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

uf, moram priznat da ipak dosta resursa traži... X zajedno s plasma-desktop, kwin uzima 10-15% snage procesora (uvijek!) te cca 300-400 MB. Kad se još pokrenu aplikacije koje jedu memoriju, ispadne mi da od 2GB imam svega 1GB free u startu što mi se nimalo ne sviđa!

Na laptopu, gdje je isto Arch, ali 32 bitni, kernel 2.6.32 (lts), s Ati grafičkom HD 4300, driveri Catalyst 10.8, xorg 1.8.1.902 te ne koristi toliko resursa. X zajedno s plazmom oko 100ak MB, procesor na 0% osim kad krnem micat prozorima (wobbly) onda skoči na 20%. Na laptopu pak od 3GB imam 2GB slobodno što je odlično!

Ugl, vidjet ćemo kak će ić...
Proz0r

Post Postao/la Proz0r »

Sad sam u stisci malo sa skolom, pa cu preko vikenda malo poceti isprobavati... Inace cudno mi je kako toliko jede resursa...
:D
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

ja osjetim onako da je generalno trom pomalo, ali ne smeta mi to nešto strašno. radi fino. jedino što sam primjetio da mi nakon što je kompjuter upaljen duže vrijeme, tipa - upalim ga ujutro i naveče vidim da X-i podivljaju i jako troše procesor... i sve počne sporo reagirat i vuć se. ne znam jel to do KDE-a ili do čega... pa se stvar uglavnom svede na reboot :D

a ovako... kad upalim kompjuter bude 400-tinjak mb u ramu učitanih na samom startu. al realno i to me baš boli briga jer čemu sav taj neki moderni hardver ako ga se ne koristi.. ne znam zašto bih trebao očekivat da stroj koji može bez problema tako nešto izdržat da troši recimo samo 100 rama nakon boota.. tak svejedno - dok ima, nek žvače kolko mu treba :D
...I put on my robe and a wizard hat...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Pitanje!

Kako u Archu palite KDM? kao Daemon ili preko inittaba?
pingu

Post Postao/la pingu »

Grof je napisao/la:Pitanje!

Kako u Archu palite KDM? kao Daemon ili preko inittaba?
Preferiram inittab, jedan od razloga je naveden na wiki-u.

http://wiki.archlinux.org/index.php/Display_Manager
The inittab method will allow you to boot directly into framebuffer mode from GRUB. This is an advantage should the graphics driver crash in X, for example, you would not be forced to fix your system from a live CD or through other needlessly complex means.
Ali nisam imao problema ni prije kada sam koristio daemon metodu.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Pitam jer imam veliku razliku u respondu KDE-a ako dignem KDM kao daemon (spori respond KDE-a), odnosno preko inittab-a (KDE je fletan kao kod Suseta)
pingu

Post Postao/la pingu »

Grof je napisao/la:Pitam jer imam veliku razliku u respondu KDE-a ako dignem KDM kao daemon (spori respond KDE-a), odnosno preko inittab-a (KDE je fletan kao kod Suseta)
Nisam znao da bi tako nešto moglo biti moguće. Mislim zato, jer ne znam kakve veze ima KDM sa KDE desktopom, budući da je KDM samo login manager koji služi za pokretanje desktopa a nije nužan za daljnje funkcioniranje desktopa. Niti ne znam zašto bi KDM daemon metoda imala takav utjecaj na desktop.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Jedino što mi je tu logično jest ako radi kao daemon, onda kao takav cijelo vrijeme rada očekuje nešto i radi u multitaskingu, dok ako je startan preko initab skripte striktno NE radi kao servis, pa je moguće da kao takav ne opterećuje procesor.

Ne vjerujem da KDM ima direktne veze sa radom KDE-a, no moguće je da kao servis previše troši CPU

Bilo bi dobro da škvadra malo ovo isproba, da nije moje subjektivno zapažanje.
Odgovori