Kako poceti?

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Trbic

Kako poceti?

Post Postao/la Trbic »

Pozdrav svima,imam veliku zelju da ucim da programiram.. ( ne znam nista za sad :( ) da li neko moze da mi da neki savet kako ? sta ? gde? koristim Ubuntu 10 hvala unapred
DoDo
Spol: M

Re: Kako poceti?

Post Postao/la DoDo »

Kaj bi ti programirao? Web aplikacije? Desktop aplikacije? Konzolne aplikacije? Libraryje? Drivere? Ili mozda cak neki kernel development (zadnjih dana je popularno (opet) programirati nove schedulere za linux kernel)?

Reci kaj te zanima pa da te lakse usmjerimo.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

ako želiš naučiti principe programiranja, možda da kreneš sa c/c++ ? to je nekako relativno školski pristup...

guglaj gcc, i nakon toga ga instaliraj (iako već vjerojatno to jest po defaultu na ubuntu, ali ako nije - nađi ga u synapticsu) - to će ti trebat za 'pravit' programe, odnosno za kompajliranje
instaliraj si i nekakav tekst editor koji će ti obojati source kode, recimo - gedit je dosta zgodan
i nađi si nekakav c/c++ tutorial na netu, danas ih ima zbilja brdo, pa kreni od skroz jednostavnih stvari.
e i da, osim c/c++ tutoriala guglaj i "how to compile with gcc"..

to bi ti trebalo bit dovoljno da te pokrene, dalje je na tebi da istražuješ ;)
naravno, ako zapneš negdje konkretno - pitaj
...I put on my robe and a wizard hat...
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

kreni s pythonom.. cisto da naucis programerski razmisljat i sintaksa ti je na pocetku nesto lakse... manje je pisanja nego c/c++... ne kazem da je to los savjet koji si dobio, al ja bi na tvojem mjestu krenuo sam pythonom... imas ga svugdje, a i dobrih knjiga za beginnere ima sto se pythona tice..
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
linux_n00b
Kontakt:

Post Postao/la linux_n00b »

Ovisi s čim se želiš bavit.

Ako su u pitanju desktop aplikacije, onda C++(qt) ili C# (.Mono)
Ako su u pitanju konzolne aplikacije onda C/C++
Ako je u pitanju web development onda PHP/Java Script
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Asembler za ARM procesore i piši aplikacije za smart telefone.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jjj

Post Postao/la jjj »

Još jedan glas za Python. Uz već nabrojane razloge, tu je i činjenica da relativno brzo postaneš sposoban pisati programe koji rade nešto zanimljivije od ispisivanja "Hello, world!" u konzolu ili računanja aritmetičkog prosjeka, a to mi se čini kao najvažnija stvar za početnika - osjećaj konkretnog napretka.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Lijepo preuzmeš Full Circle magazin od ovog broja pa nadalje i prati njihovu školicu Pythona.

Nisam se bavio ovime, no pretpostavljam da će ti biti dostatno da pohvataš osnovne principe i konce ;)
Nele

Post Postao/la Nele »

Jos jedan glas za python.

Sto bi Peter Norvig rekao:

Kod: Označi sve

Ne komplicirajte. Programski jezici kao što su C++ i Java dizajnirani su za profesionalni razvoj sa velikim timovima iskusnih programera koji se brinu za efikasnost izvršavanja svog koda. Kao rezultat toga, jezici koje koriste imaju komplicirane dijelove dizajnirane za te slučajeve. Vas zanima učiti programirati. Ne trebaju vam komplikacije.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Nele je napisao/la: Sto bi Peter Norvig rekao:

Kod: Označi sve

Ne komplicirajte. Programski jezici kao što su C++ i Java dizajnirani su za profesionalni razvoj sa velikim timovima iskusnih programera koji se brinu za efikasnost izvršavanja svog koda. Kao rezultat toga, jezici koje koriste imaju komplicirane dijelove dizajnirane za te slučajeve. Vas zanima učiti programirati. Ne trebaju vam komplikacije.
Lijepo sroceno. Sad mi je zal kaj ne znam python bolje (sitne stvari pisem u bashu, a krupnije u Javi/C++-u/C#-u).
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Odgovori