Fork distribucija
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Fork distribucija
Dakle imam neke nedoumice.
Interesira me na kojem principu funkcionira stvaranje fork distribucije?
Dakle, ja recimo snimim Ubuntu, dignem sve updateove, posnimam sav software koji mi treba za određeni posao, uredim desktop i onda to pomoću Remastersys-a sredim kao vlastiti DVD s operativnim prilagođenim meni posebnim potrebama.
e sad.... budući da sam to tako fino sredio ja recimo želim u toj određenoj oblasti drugim kolegama (ne mislim na prijatelje već kolege u struci, javnosti općenito) ponuditi tako složen sustav da ne moraju oni sami tražiti i instalirati sve programe već samo skinu tu distru i instaliraju ju.
Mogu li ja onda tome dvd-u dati neko ime? budući da se bazira recimo na ubuntu onda bi se zvao ubuntu-nešto ili čak ni ne mora imati doodatak ubuntu.... ili uopće ne mogu napraviti tako nešto?
ako se može na takav način jednostavno dobiti vlastita distra kakve su moje obveze spram nje? jednostavno dizati na sustav updateove od ubuntua, osvježavati software i onda u određenim intervalima izdavati nove, nadograđene verzije? ili ja imam obvezu samostalno proširivati i nadograđivati taj sustav, neovisno o samoj ubuntu zajednici?
može li se to sve tako raditi ili sam ja krivo razumio i složio si cijelu priču? kava
Interesira me na kojem principu funkcionira stvaranje fork distribucije?
Dakle, ja recimo snimim Ubuntu, dignem sve updateove, posnimam sav software koji mi treba za određeni posao, uredim desktop i onda to pomoću Remastersys-a sredim kao vlastiti DVD s operativnim prilagođenim meni posebnim potrebama.
e sad.... budući da sam to tako fino sredio ja recimo želim u toj određenoj oblasti drugim kolegama (ne mislim na prijatelje već kolege u struci, javnosti općenito) ponuditi tako složen sustav da ne moraju oni sami tražiti i instalirati sve programe već samo skinu tu distru i instaliraju ju.
Mogu li ja onda tome dvd-u dati neko ime? budući da se bazira recimo na ubuntu onda bi se zvao ubuntu-nešto ili čak ni ne mora imati doodatak ubuntu.... ili uopće ne mogu napraviti tako nešto?
ako se može na takav način jednostavno dobiti vlastita distra kakve su moje obveze spram nje? jednostavno dizati na sustav updateove od ubuntua, osvježavati software i onda u određenim intervalima izdavati nove, nadograđene verzije? ili ja imam obvezu samostalno proširivati i nadograđivati taj sustav, neovisno o samoj ubuntu zajednici?
može li se to sve tako raditi ili sam ja krivo razumio i složio si cijelu priču? kava
najveći hrvatski portal za kulturu i umjetnost: http://www.svijetkulture.com
- CaM
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Fork distribucija
Tvoje obveze su one koje propisuje licenca za određenu distru čiji source uzimaš ...hondo je napisao/la: ako se može na takav način jednostavno dobiti vlastita distra kakve su moje obveze spram nje?
BLOG - http://www.cmid.bloger.hr/ || My web page
-
Lutherus
dakle kao što kaže Cam tvoje obveze su ono koje kaže licenca distre koju želiš forkati.većinom je to sljedeće :
Mi ti damo software,ti ga možeš mjenjati,možeš ga nadopunjivati i dalje djeliti ali ne smiješ za njega tražiti novac i moraš postivati autore prije sebe dakle navesit kaj si forkal i tko su autori orginala.
A kaj se tiče forkanja,imaš raznih alata,bar to nije bed.Od novo buildera od remestersys
uostalom baci oko http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_re ... g_software
Mi ti damo software,ti ga možeš mjenjati,možeš ga nadopunjivati i dalje djeliti ali ne smiješ za njega tražiti novac i moraš postivati autore prije sebe dakle navesit kaj si forkal i tko su autori orginala.
A kaj se tiče forkanja,imaš raznih alata,bar to nije bed.Od novo buildera od remestersys
uostalom baci oko http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_re ... g_software
eh, super.... budem to proučio
odlično, tnx
odlično, tnx
Pa jel nije po GPL-u da možeš prodavat?odin je napisao/la: Mi ti damo software,ti ga možeš mjenjati,možeš ga nadopunjivati i dalje djeliti ali ne smiješ za njega tražiti novac i moraš postivati autore prije sebe dakle navesit kaj si forkal i tko su autori orginala.
http://www.gnu.org/philosophy/selling.html
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
-
Lutherus
al mu moraš reć di može isti ili sličan dobiti besplatno a ako recimo licenca orginala brani prodaju on ne može fork prodavati,eventualno može naplatiti suport.
recimo svi moji radovi i tutoriali su objavljeni pod Free Documents License i striktno je zabranjeno bilo kakvo iskorištavanje u komercijalne svrhe.Može svatko tko želi mjenjati i dalje djeliti ali nikad nesmije zatražiti novac i uvjek mora navesti mene kao pravog autora
recimo svi moji radovi i tutoriali su objavljeni pod Free Documents License i striktno je zabranjeno bilo kakvo iskorištavanje u komercijalne svrhe.Može svatko tko želi mjenjati i dalje djeliti ali nikad nesmije zatražiti novac i uvjek mora navesti mene kao pravog autora
ma mene u biti ne interesira prodaja, danas sutra ako tko želi dati kakvu donaciju bit će ok, ali ne bi to nikako prodavao. konkretno za određene djelatnosti, recimo prvo grafički dizajn želim složiti distribuciju da se čovjek koji radi grafičku pripremu ne mora zezat i sam to radit. jer kad postaviš klasičan ubuntu na njemu ne dobiš scribus i ostalu paletu grafičkih programa.
mislim, nije to problem instalirati ali ako bi danas sutra složio jednu tako baš ciljano primjenjenu distru pa vjerujem da bi bila od koristi mnogima koji koriste linux grafičke alate i žele s vremena na vrijeme osvježiti paletu novim verzijama softwarea. ipak zna biti nekad jako velika polakšica kad instaliraš sustav a na njemu već složeni najatraktivniji fontovi, u gimpu cijela paleta brusheva i slične sitnice.
pošto sam ja našao neke ali oni su natrpani gomilom gluposti koje grafičarima ne trebaju ali su tu kao po sistemu "multimedije" jednostavno uvijek moram ponovno kod reinstala sve tražiti i postavljati. Ovako kad već radim za sebe interesiralo me možda bi se moglo napraviti na takav način i vlastita distra. spojiti korisno i ugodno (ipak fora je imati svoj fork....
) a kako vidim nije zahtjevno za izvesti pa zašto ne...
mislim, nije to problem instalirati ali ako bi danas sutra složio jednu tako baš ciljano primjenjenu distru pa vjerujem da bi bila od koristi mnogima koji koriste linux grafičke alate i žele s vremena na vrijeme osvježiti paletu novim verzijama softwarea. ipak zna biti nekad jako velika polakšica kad instaliraš sustav a na njemu već složeni najatraktivniji fontovi, u gimpu cijela paleta brusheva i slične sitnice.
pošto sam ja našao neke ali oni su natrpani gomilom gluposti koje grafičarima ne trebaju ali su tu kao po sistemu "multimedije" jednostavno uvijek moram ponovno kod reinstala sve tražiti i postavljati. Ovako kad već radim za sebe interesiralo me možda bi se moglo napraviti na takav način i vlastita distra. spojiti korisno i ugodno (ipak fora je imati svoj fork....
odin je napisao/la:al mu moraš reć di može isti ili sličan dobiti besplatno a ako recimo licenca orginala brani prodaju on ne može fork prodavati,eventualno može naplatiti suport.
Prilično sam uvjeren da ne. Trebaš samo dati izvorni kod na uvid, i omogućiti toj osobi da radi sa tim što želi. Nije nužno reći gdje može dobiti sličnu/istu stvar besplatno. Red-Hat ne treba reći ljudima da može kupiti RHEL ili uzeti CentOS besplatno.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Tak se i meni čini , ak pričamo o GPL-ushrike je napisao/la: Prilično sam uvjeren da ne. Trebaš samo dati izvorni kod na uvid, i omogućiti toj osobi da radi sa tim što želi. Nije nužno reći gdje može dobiti sličnu/istu stvar besplatno. Red-Hat ne treba reći ljudima da može kupiti RHEL ili uzeti CentOS besplatno.
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
-
Lutherus
krivo se izrazil..sori.
al redhat ne prodaje OS.oni naplate suport a OS dobiješ uz suport free za razliko od nekih koji naplate OS a suporta nema.i to je divno.
al redhat ne prodaje OS.oni naplate suport a OS dobiješ uz suport free za razliko od nekih koji naplate OS a suporta nema.i to je divno.