LibreOffice vs. Microsoft Office

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

dklaja
Spol: M

LibreOffice vs. Microsoft Office

Post Postao/la dklaja »

Ovaj post pišem za sve one koji na poslu koriste kompjutere sa Microsoft Office, i to na nekoliko kompjutera različite verzije (2003, 2007 ili 2010). Problem se pojavljuje kad se spremi dokument u npr. Microsoft Office 2010 jer ga ranije verzije ne mogu otvoriti (bez instaliranja dodataka za otvaranje).
Vrlo jednostavno i učinkovito riješenje je LibreOffice koji bez problema otvara sve verzije Microsoft Office-a! :thumbs
rudar

Re: LibereOffice vs. Microsoft Office

Post Postao/la rudar »

Istina, ali u MS Word možeš riješiti problem tako da svoj dokument spremiš u starijoj verziji, bez famoznog .docx. Što se ostaloga tiče, u pravu si, LO i čak OO ima više prednosti nad MS Office.
U verziji LO 3.5.4 postojao je ozbiljan problem s formatom slova (o tome sam mnogo pisao ovdje: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 45#p154445), a problem sam napokon riješio instalacijom LO 3.6.4. Trebalo je pričekati na tu verziju, ali trud se isplatio.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Samo je problem da LO nemože otvoriti ne trivijalne docx dokumente. Čim se ne radi samo tekstu i nekom jednostavnijem headeeru/footeru, stvar se raspada do potpune beskorisnosti.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

E al to nije greška LO već je greška Microsofta. Bilo je jednom zanimljivo predavanje na tu temu na jednome hack labu.
Heisenberg

Post Postao/la Heisenberg »

Typo u naslovu: Libre**
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
drone
Moderator

Re: LibreOffice vs. Microsoft Office

Post Postao/la drone »

Lutherus je napisao/la:E al to nije greška LO već je greška Microsofta. Bilo je jednom zanimljivo predavanje na tu temu na jednome hack labu.
Samo čekam kad će se javiti ljubitelji MS Officea s uobičajenim kritikama kako Libre/Open nisu ni do koljena MS Officeu, te imaju jako loše pivot tablice :lol:
Heisenberg je napisao/la:Typo u naslovu: Libre**
Ispravljeno ;)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
max360se

Post Postao/la max360se »

drone je napisao/la:
Lutherus je napisao/la:E al to nije greška LO već je greška Microsofta. Bilo je jednom zanimljivo predavanje na tu temu na jednome hack labu.
Samo čekam kad će se javiti ljubitelji MS Officea s uobičajenim kritikama kako Libre/Open nisu ni do koljena MS Officeu, te imaju jako loše pivot tablice
:mrgreen:
Znam power Excel usere i oni se ne mogu prilagoditi LO, fali im puno toga, i nepraktičan im je.
I barem što se Excela tiče LO/OO nisu ni do koljena.
Excel je zatvoren projekt unutar samog Microsofta, ekipa koja ga radi išla je tako daleko da su napisali i vlastiti compiler, a program je u potpunosti pisan u C++.
To je zadnje što sam čuo o njemu. :kava

Što se ostatka MS Officea tiče, LO/OO su bolji. Evo baš nedavno sam morao PowerPoint prezentaciju napraviti, kako me bilo strah gubljenja kompatibilnosti ako radim u LO, radio sam u MS Officeu 2010. Trebalo mi je jedno dva sata da se snađem gdje, što i kako. :nee

Ovako to bi trebalo gledati na LO/OO i MS Office
Većina ekipe ovdje ili od početka ili već godinama koristi OO/LO i kad otvorite MS Office pljuvate po njemu i to iz dva razloga:
1) zato jer je drugačiji izgledom
2) onaj glavni razlog - zato jer je Microsoftov

To nisu dobri razlozi. Iskreno, nadam se da će MS napraviti verziju MS Officea za Linux, ja je vjerojatno ne ću koristiti ali znam ljude koji bi. Što više office paketa to bolje. ;)

Što se tiče ovog tko čiji format otvara i kako, na to gledam ovako:
Imamo dva(tri) office paketa koji se natječu, svi imaju svoje prednosti i mane i ne zna se tko će prevladati. Pobjednik se još uvijek ne zna. Pitanje je tko će prevladati poslovnim sustavima. Što se tiče koliko je važno tko će "doma" kod ljude prevladati ne bih o tome jer bi mogao sad filozofirati i filozofirati o tome.

LO/OO podrška za MS formate, glavni problem im je za .***x formate (XML) koje je teško (gotovo nemoguće) implementirati jer imaju specifikaciju od nekih 7000 stranica :roll:. S druge strane nemaju se što puno žaliti Microsoftu jer MS Office 2010 i noviji rade brz problema sa open document formatima.

Fun fact,
MS Office '97 leti na 16 megabytea RAM-a. 8-) Beat that LO/OO :bleh
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Od cijelog OpenOfficea, pa sad i LibreOfficea u 95% slučajeva koristio sam Calc, pa tako i u vlastitoj firmi (nekoliko godina). Na radnim mjestima u drugim firmama koristio sam Excel (razne verzije tokom godina). I za apsolutno sve zadatke koje sam morao obaviti pomoću tabličnih kalkulatora nisam primjetio ovo "ni do koljena" što tzv. napredniji MS Office korisnici tvrde. Osim toga LO je open source, potpuno besplatan. Beat that MS Office.

A ovo o MS Officeu '97...
Ne ulazeći sad u raspravu o glomaznosti LO-a i potrebi da se pročešlja kod, pitao bih te samo zar ti nije palo napamet da ta brojka 97 ima neke veze što dobro radi na prastarim strojevima? Mislim, mogao bih ja sad reći da je recimo Deluxe Paint 1 letio na 512 kB RAM-a, beat that Photoshop :roll:

Trebalo bi promovirati slobodan softver i njegovim korištenjem kad god je to moguće. Bar za svoje potrebe ako te već institucije i firme prisiljavaju na vlasnička rješenja. Nikada nisam koristio MS Office privatno (samo na radnim mjestima) čak ni kada sam bio Windows korisnik. Tada (2002. godine) sam našao na jednom BUG CD-u OpenOffice 1.0, instalirao ga i naučio koristiti. Dakle, koristim ga otkad sam kupio svoj prvi PC. I tada sam mislio, čemu se gnjaviti s nabavkom i instalacijom MS Office-a i zezati se s krekovima kad postoji ovaj neki OOo i sasvim je dobar.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
max360se

Post Postao/la max360se »

Prihvaćam argument da je LO open source te je zbog toga "bolji" od MS Officea, ali argument da je bolji zato što je besplatan ne prihvaćam nigdje pa tako ni ovaj put.

MS Office '97
Znam da je izašao '97. ali tu vidim dvije prednosti kod njega:
1) Radi i na Win 7 :D
2) Lagan je, troši jako malo RAM-a, smatram da bi svaki software trebao biti takav (no dobro da sad ne ulazimo u raspravu oko toga), današnji MS Office iako mu treba malo duže da se učita, radi i na 512MB RAM-a bez problema, hoću reći nije blotan.

I zadnji tvoj pasus,
istina, ali kao informatičar smatram da moram znati što je više toga potrebno pa tako i proprietary os-ove kao što su Windows, office pakete ne smatram toliko važnim.

Gle, netko mora biti devil's advocate inače ovakve teme ne bi imale smisla, uglavnom sam to ja :), volio bih da koji put netko drugi uskoči ali činjenica je da vjerojatno 98% akvinih korisnika na ovom forumu koriste Linux zato jer su se jako razočarali u Windowse, ili ih ne znaju administirati tj. podesiti. I zato ljudi možete vi pokušavati nagovoriti druge ljude koliko hoćete da pređu na Linux ali dokle god njima Windowsi zadovoljavaju njihove potrebe i dokle god nemaju vremena "učiti" Linux oni neće preći na njega.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Real man use LaTex :bleh
Odgovori