Ova tema nema veze sa lokanjem, nekom drugom prilikom....
Ovak: Zamisao je ta da se pokrene nekakav subprojekt ovog portala kojem bi bila svrha prevođenje opensource softvera na hrvatski jezik. To bi bio jednostavniji način za postati aktivnim članom opensource zajednice, a opet bi puno pomoglo ljudima kojima engleski nije blizak. Znači prevodio bi se sam program i pripadajuća dokumentacija.
pa sad... to je samo ideja i zanima me kakvo je vaše mišljenje o tome...
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
Marijek je napisao/la:Ova tema nema veze sa lokanjem, nekom drugom prilikom....
Ovak: Zamisao je ta da se pokrene nekakav subprojekt ovog portala kojem bi bila svrha prevođenje opensource softvera na hrvatski jezik. To bi bio jednostavniji način za postati aktivnim članom opensource zajednice, a opet bi puno pomoglo ljudima kojima engleski nije blizak. Znači prevodio bi se sam program i pripadajuća dokumentacija.
pa sad... to je samo ideja i zanima me kakvo je vaše mišljenje o tome...
Hmm, ja sam davno nesto slicno trazio da ljudi pomogneju prevesti one dokumentacije, članke, ali nazalost dobio sam odgovor da naučim engleski.
to bi bilo zgodno, ali nije jasno kako bi mi to napravil iza sveukupnu linux zajednicu. Postoji lokalizacija za hrv. na linux.hr i lokalna ubuntu zajednica radi na prijevodima. Budući da ovdje večina ima ubuntu, pomoći toj ekipi ne bi https://translations.launchpad.net/bilo loše.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
HULK je već davno pokrenuo takav projekt u kojemu su sudjelovale desetine Linuxaša. Projekt se zvao prevoditeljski maraton i zahvaljujući njemu lokaliziran je Open Office...
Evo i kolega shrike ti je lijepo napisao. samo se prijavi i kreni! Svaka čast ako imaš volje...
maratoni su dugo mrtvi. Novije verzije OOo nisu prevedene. To bi se moglo opet novo obraditi sa dolaskom verzije 3.0
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Moje iskustvo ...
Kako sam nastavnik kemije, naročito su mi zanimljivi za prevođenje takvi programi, a takvih ima podosta.
Prije mjesec i pol preveo sam jednog (BKchem), spremam se za još jednog (gElemental). Kontaktirao sam autore programa,
skinuo .pot datoteke i krenuo. Za prevedeni program prijevod još testiram, a kad ga iztestiram, šaljem ga autoru da ga uvrsti u sljedeće izdanje.
Prije dvije godine sam prevodio i za Ubuntu (uglavnom xfce pakete, jer su zapostavljeni), ali sam pomalo izvan toga. Pratim, ali pasivno!
Poprilično su aktivni u zadnje vrijeme! Preveden je čak i Firefox 3.0, istina, još u fazi testiranja, ali je poprilično dobar. Može se koristiti bez problema! I ja ga koristim.
Primjetio sam da nije toliko problem u samom prevođenju, prijevoda i prevodilaca ima povelik broj, nego u revizorima. nakon prevedenih dvadesetak paketa
primjetio sam da ono za što je navedeno da je neprevedeno da u biti ima prijevoda (zapravo priedloga), nekad po pet za neki izraz ili rečenicu; ali nije uvršten u konačni prijevod jer revizori nisu obavili svoj dio posla. Mislim da je problem što ih je malo, a posao je stvarno obiman!
Nakon poduže stanke odlučio sam se za prevođenje ciljanih programa, a "slučajno" sam preveo i priručnik za Wyatta router.
Moram priznati da kad na netu vidim svoj rad i ime, ili kod programa prijevod koji funkcionira ... Poseban je to osjećaj, neki oblik zadovoljstva ...
Valjda je to isti osjećaj koji imaju svi ljudi kad osjete da su napravili nešto korisno i što prelazi osobne okvire!
FF3 je preveden u sklopu ubuntu zajednice. Znam sigurno jer sam na njihovoj mailing listi za prevođenje i ostalo. Čak sa mi preveo neke stvari. Dakle ,preoručam da se tam oprebacite za prevođenje koga zanima, a zatim možete ksinuti *.po i prebaciti ih na druge programe koji vas zanimaju. Što kažete?