Linux i PC komponente

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Davor
Spol: M
Kontakt:

Linux i PC komponente

Post Postao/la Davor »

Ovako!
Pomalo se spremam u nabavku novog hardveraja, pa molim par savjeta oko komponenti oko kojih imam neke nedoumice (nepoznanice).
Kakva su iskustva u vezi Linux-a i X3 i X4 AMD procesora - ili bolje X2?
Grafička ATI ili Nvidia?
To bi uglavnom bilo to jer ostale komponente (RAM, HDD, DVD... ) mi nisu toliko upitne u odnosu na OS.
Markec

Re: Linux i PC komponente

Post Postao/la Markec »

Davor je napisao/la:Ovako!
Pomalo se spremam u nabavku novog hardveraja, pa molim par savjeta oko komponenti oko kojih imam neke nedoumice (nepoznanice).
Kakva su iskustva u vezi Linux-a i X3 i X4 AMD procesora - ili bolje X2?
Grafička ATI ili Nvidia?
To bi uglavnom bilo to jer ostale komponente (RAM, HDD, DVD... ) mi nisu toliko upitne u odnosu na OS.

Ovako, pa procesori su ti svi dobri, ako mislis na kompatibilnost. A u detalje, bas se tu nema sto usporedivati jer svi će raditi na linuxu kao sto i rade na windowsu.
A grafa, bolje uzmi ati jer je ati otvorio skoro sve djelove osim 3d ubrzavanja, a nvidia nazalost nije nista otvorila.

Eh, ja bi da navedes koju maticnu ces uzeti, i koja mrežna, bezicna ili žicna, jer je moguce da neki proizvodaci imaju zatvorene drivere. Sve će raditi s linuxom, ali s zatvorenim driverima je kompliciranije jer njih moras zasebno instalirati (skinuti s njihove stranice i instalirati prema uputama)

Ako planiras kupiti jos recimo egzoticne hardvere, kao web kamera, tv kartica, i slicno, dodatno se raspitaj, pogledaj na njihovoj stranici. Ja planiram, i Dodo kupiti tv karticu, pa mozemo zajedno odluciti ako zelis.
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Ja imam matičnu sa nForce chipsetom i uredno radi. Naime, nvidia ima dobre drajvere, ali su binarni (nisu os). Ne znam kakvo je stanje sa ATi-jem, ali znam da stare grafičke (ispod 9600) nemaju baš neku najbolju podršku.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Po meni danas već sve radi uredno. Ovisi o DE-u. Ako misliš odmah raditi u KDE4, zaboravi nvidiju i uzmi ATI-cu... uglavnom, po mojim saznanjima sve radi.. :)
NiksaVel
Kontakt:

Post Postao/la NiksaVel »

Ako planiras kupiti jos recimo egzoticne hardvere, kao web kamera, tv kartica, i slicno, dodatno se raspitaj, pogledaj na njihovoj stranici. Ja planiram, i Dodo kupiti tv karticu, pa mozemo zajedno odluciti ako zelis.
daj javite kaj ste kupili i kak radi... :mrgreen:
Markec

Post Postao/la Markec »

NiksaVel je napisao/la:
daj javite kaj ste kupili i kak radi... :mrgreen:
Hmm ovako, kod nas u zagorju je dosao tek dvb-t. pa planiramo kupiti takvu karticu, oni koji su u večim gradovima kao zagreb, varazdin itd u tim gradovima dvb-t već postoji.
možemo oodabrati i hibridnu (analogna i dvb-t u jednoj) ali dvb-t je najbolji jer manje troši, signal je čisti, zvuk je puno bolji od analognog. a nažalošt nečete moči gledati skijanje jer nema snijega :mrgreen:
javim kasnije za koju smo odlučili :)
usput ako jos netko planira kupiti mozda mozemo zajedno, mozda dobimo grupni popust :D
csx

Post Postao/la csx »

heh.. ja planiram za tjedan dana kad se smjestim u varaždinu uzeti neku pcmcia tv karticu (naravno hibridnu...dvb-t2) za lap... pa bi mi dobro došla preporuka kava
Davor
Kontakt:

Post Postao/la Davor »

Ma nemam još konkretno komponente na spisku za kupovinu.
Ono što me zanimalo je dal se Linux jednako dobro snalazi sa različitim brojem jezgri procesora i koja grafička se bolje snalazi u Linux okruženju.
Savjet oko podrške u Linux-u a u vezi ostalih komponenti mi je značajan i svakako ću obratiti pažnju na to jer sam u principu u potpunosti prešao na Linux pa bih htio unaprijed izbjeći neke problemčiće ako nisu neophodni... (bu Grof imal manje problema samnom :mrgreen: )
Za sada i na ovom mom starom kompu Linuxi lijepo rade i uz vašu pomoć na kojoj vam još jednom zahvaljujem, uspio sam sve lijepo ugladiti te sada uživam ispred zatvorenih prozora!

E. da.Na što treba obratiti pažnju kod matične?
Davor
Kontakt:

Post Postao/la Davor »

Evo, nažalost tek nakon godine dana počinje realizacija kupovine... :?
Kakva je danas situacija u pogledu grafičke kartice?
NVIDIA ili ATI u odnosu sa Linux distribucijama!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Davor je napisao/la:Evo, nažalost tek nakon godine dana počinje realizacija kupovine... :?
Kakva je danas situacija u pogledu grafičke kartice?
NVIDIA ili ATI u odnosu sa Linux distribucijama!
Koliko ja znam, trenutno je ATI veliki NO, NO za Linux barem još godinu dana.
Nvidia fino radi i izdaje dobre drivere za Linux.
Odgovori