Linux i PC komponente
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Davor
- Spol: M
- Kontakt:
Linux i PC komponente
Ovako!
Pomalo se spremam u nabavku novog hardveraja, pa molim par savjeta oko komponenti oko kojih imam neke nedoumice (nepoznanice).
Kakva su iskustva u vezi Linux-a i X3 i X4 AMD procesora - ili bolje X2?
Grafička ATI ili Nvidia?
To bi uglavnom bilo to jer ostale komponente (RAM, HDD, DVD... ) mi nisu toliko upitne u odnosu na OS.
Pomalo se spremam u nabavku novog hardveraja, pa molim par savjeta oko komponenti oko kojih imam neke nedoumice (nepoznanice).
Grafička ATI ili Nvidia?
To bi uglavnom bilo to jer ostale komponente (RAM, HDD, DVD... ) mi nisu toliko upitne u odnosu na OS.
- Markec
Re: Linux i PC komponente
Davor je napisao/la:Ovako!
Grafička ATI ili Nvidia?
Ovako, pa procesori su ti svi dobri, ako mislis na kompatibilnost. A u detalje, bas se tu nema sto usporedivati jer svi će raditi na linuxu kao sto i rade na windowsu.
A grafa, bolje uzmi ati jer je ati otvorio skoro sve djelove osim 3d ubrzavanja, a nvidia nazalost nije nista otvorila.
Eh, ja bi da navedes koju maticnu ces uzeti, i koja mrežna, bezicna ili žicna, jer je moguce da neki proizvodaci imaju zatvorene drivere. Sve će raditi s linuxom, ali s zatvorenim driverima je kompliciranije jer njih moras zasebno instalirati (skinuti s njihove stranice i instalirati prema uputama)
Ako planiras kupiti jos recimo egzoticne hardvere, kao web kamera, tv kartica, i slicno, dodatno se raspitaj, pogledaj na njihovoj stranici. Ja planiram, i Dodo kupiti tv karticu, pa mozemo zajedno odluciti ako zelis.
- Sokac
- Site Admin
- Kontakt:
Ja imam matičnu sa nForce chipsetom i uredno radi. Naime, nvidia ima dobre drajvere, ali su binarni (nisu os). Ne znam kakvo je stanje sa ATi-jem, ali znam da stare grafičke (ispod 9600) nemaju baš neku najbolju podršku.
Po meni danas već sve radi uredno. Ovisi o DE-u. Ako misliš odmah raditi u KDE4, zaboravi nvidiju i uzmi ATI-cu... uglavnom, po mojim saznanjima sve radi.. 
- NiksaVel
- Kontakt:
daj javite kaj ste kupili i kak radi...Ako planiras kupiti jos recimo egzoticne hardvere, kao web kamera, tv kartica, i slicno, dodatno se raspitaj, pogledaj na njihovoj stranici. Ja planiram, i Dodo kupiti tv karticu, pa mozemo zajedno odluciti ako zelis.
- Markec
Hmm ovako, kod nas u zagorju je dosao tek dvb-t. pa planiramo kupiti takvu karticu, oni koji su u večim gradovima kao zagreb, varazdin itd u tim gradovima dvb-t već postoji.NiksaVel je napisao/la:daj javite kaj ste kupili i kak radi...Ako planiras kupiti jos recimo egzoticne hardvere, kao web kamera, tv kartica, i slicno, dodatno se raspitaj, pogledaj na njihovoj stranici. Ja planiram, i Dodo kupiti tv karticu, pa mozemo zajedno odluciti ako zelis.
možemo oodabrati i hibridnu (analogna i dvb-t u jednoj) ali dvb-t je najbolji jer manje troši, signal je čisti, zvuk je puno bolji od analognog. a nažalošt nečete moči gledati skijanje jer nema snijega
javim kasnije za koju smo odlučili
usput ako jos netko planira kupiti mozda mozemo zajedno, mozda dobimo grupni popust
-
csx
heh.. ja planiram za tjedan dana kad se smjestim u varaždinu uzeti neku pcmcia tv karticu (naravno hibridnu...dvb-t2) za lap... pa bi mi dobro došla preporuka kava
- Davor
- Kontakt:
Ma nemam još konkretno komponente na spisku za kupovinu.
Ono što me zanimalo je dal se Linux jednako dobro snalazi sa različitim brojem jezgri procesora i koja grafička se bolje snalazi u Linux okruženju.
Savjet oko podrške u Linux-u a u vezi ostalih komponenti mi je značajan i svakako ću obratiti pažnju na to jer sam u principu u potpunosti prešao na Linux pa bih htio unaprijed izbjeći neke problemčiće ako nisu neophodni... (bu Grof imal manje problema samnom
)
Za sada i na ovom mom starom kompu Linuxi lijepo rade i uz vašu pomoć na kojoj vam još jednom zahvaljujem, uspio sam sve lijepo ugladiti te sada uživam ispred zatvorenih prozora!
E. da.Na što treba obratiti pažnju kod matične?
Ono što me zanimalo je dal se Linux jednako dobro snalazi sa različitim brojem jezgri procesora i koja grafička se bolje snalazi u Linux okruženju.
Savjet oko podrške u Linux-u a u vezi ostalih komponenti mi je značajan i svakako ću obratiti pažnju na to jer sam u principu u potpunosti prešao na Linux pa bih htio unaprijed izbjeći neke problemčiće ako nisu neophodni... (bu Grof imal manje problema samnom
Za sada i na ovom mom starom kompu Linuxi lijepo rade i uz vašu pomoć na kojoj vam još jednom zahvaljujem, uspio sam sve lijepo ugladiti te sada uživam ispred zatvorenih prozora!
E. da.Na što treba obratiti pažnju kod matične?
- Davor
- Kontakt:
Evo, nažalost tek nakon godine dana počinje realizacija kupovine...
Kakva je danas situacija u pogledu grafičke kartice?
NVIDIA ili ATI u odnosu sa Linux distribucijama!
- Suko
- Site Admin
Koliko ja znam, trenutno je ATI veliki NO, NO za Linux barem još godinu dana.Davor je napisao/la:Evo, nažalost tek nakon godine dana počinje realizacija kupovine...![]()
Nvidia fino radi i izdaje dobre drivere za Linux.