Linux Mint 8 Released

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

pingu

Re: Linux Mint 8 Released

Post Postao/la pingu »

zole052 je napisao/la:
pingu je napisao/la:
ipernar je napisao/la:Ja sam si instalirao Mint i puno mi je bolji od ubuntua :D
Koji Mint? GNOME, KDE, Xfce?
Možeš reći, što te se dojmilo kod Minta, da ti je bolji od Ubuntua?
Uvijek to pitanje " a sta ima mint da nema ubuntu?" :roll:

A sta mozes ko pocetnik primjetiti, brza instalacija jer netrebas dodavati restricted extras, sva multimedija radi out of box, dodan medibuntu repozitorij, odlican mint menu, dodatne mint aplikacije, vec instaliran ndiswrapper za wireless, lijepi onaj frontend za instalaciju programa u kojem imas i kratke osvrte i ocjene programa, pa u njemu kratka lista nejcesce koristenih programa spreminih za instalirati a ima i nesto ispod haube razlike ali koje neznam jer nisam toliko duboko usao u linux jos...
To je dobro riješio Kubuntu 9.10, jer izbaci pop-up prozor sa prijedlogom instalacije nedostajućih kodeka.
zole052
Spol: M

Post Postao/la zole052 »

pingu je napisao/la: To je dobro riješio Kubuntu 9.10, jer izbaci pop-up prozor sa prijedlogom instalacije nedostajućih kodeka.
Je istina ali to je samo jedna stvar od onih gore navedenih... ali svakako dobrodosla pogotovo za pocetnike.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
pingu

Post Postao/la pingu »

zole052 je napisao/la:Je istina ali to je samo jedna stvar od onih gore navedenih... ali svakako dobrodosla pogotovo za pocetnike.
Vrijeme je da Ubuntu iskopira nešto od Minta. :)
NELE86

Post Postao/la NELE86 »

NELE86 je napisao/la:uPS nije sve savrseno nikako nemogu otvorit sa totemom flv.mp4 i 3gp filmove u nekim formatima imam smo zvuk :misli

Takoder svi ostali playeri osim mplayera nemogu isto

Isprvka nemogu otvorit niti jedan video sa totemom a rhytmybox ima svoju pamet pa svira kad mu se hoce :ljut
ipernar
Kontakt:

Post Postao/la ipernar »

Teško je objasniti moj prelazak na Linux. Prvo put to se dogodilo nakon mog posjeta Njemačkoj kada sam prvi put kod susjeda vidio Firefox i bio oduševljen sa njima. U tom trenutku skužio sam da opensource može biti bolji od windowsa.

Uskoro sam bio na Cebitu i tamo vidio mnoge Linux distribucije i jednu od njih instalirao kao dual-boot na moj komp doma, ali zbog bizarnog problema (ekran nije radio), jednostavno nisam mogao to koristit i samo mi je dosadjivao. To je bio OpenSuse.

Potom sam probao nakon par godina ubuntu i stavio ga na eee, ali je sa distrom 9.1 došlo do raspada sistema otkazao je touchpad, zvuk, mrežnu nisam nikako mogao konfigurirat ni sa 8,4. Tako da sam odustao od Linuxa i eee poklono frendici nek si proba nesh sa njim napravit.

U međuvremenu sam kupio novi desktop komp HP minitower (2,6 Ghz) i kako je na njemu bio freeDos stavio na njega win7 testnu verziju koja me zahvaljujući "inovacijama iz microsofta" izluđivala. Tada sam vidio po nekim forumima da je Mint najjednostavniji za bivše Win korisnike.

Skidam ga na USB stick i dajem frendu da mi ga zapali na CD (imao sam samo dvde doma :D), tako je počeo moj potpuni prelazak na Linux.

Instalacija me šokirala, bila je prebrza, potom me iznenadilo sučelje koje je bilo jako elegantno. Sve je radilo od prve i ništa nisam morao konfigurirat (ima čak preinstaliranu flash i Javu). Ili kako vi kažete... predosadno je... hahaha :D

Takvo sučelje sam ja upravo tražio, onda sam skužio da postoje tweaks... da mogu maknut timeout kad se boota, blokirat neki web i tak dalje.... terminal je zakon, po forumima ima trikova za sve i svašta.

Uglavnom kako sam individualac svidjelo mi se to da možeš sustav prilagodit sebi, a ne sebe sustavu. To je za mene najbitnije. Suvišno je govoriti o sigurnosti ili tome sličnom. Linuxi tu nemaju konkurenciju.

Kada se dakle kombinira brzina (bootanje i korištenje), sigurnost, jendostavnost, kompatibilnost sa hardwerom i besplatnost :D dobiva se Linux Mint. i to je to što mi treba!

Inače što se tiče softwera ja sam Linux fanatik, gade mi se windowsi i zapravo sam samo trebao pronači distribuciju koju bi mogao koristiti. Problem je u tome što mnogi imaju negativna iskustva sa Linuxom, prvenstveno zbog loših distribucija.

Najbolji mi je cimer moj, ima 4 razreda srednje i radi kao klesar. Kada sam mu rekao da mičem 7icu molio me da to ne napravim i da ostavim windowse, pomalo je bio uplašen i nesiguran jer se bojao da će sustav otići 'kvragu'. Međutim kad je vidio kako se boota prvi put bio je iznenađen, poslje oduševljen i sada je prezadovoljan s Linuxom. Smješno je to kada on koji nema veze s kompovima veli nekom frendu koji se bavi njima da je on na Linuxu, a ovi ga bljedo gledaju i nemogu vjerovat....

Nažalost uopće ne poznam domaću Linux zajednicu i htjeo bi vidjet druge 'žive' korisnike...
(super vam je portal ovaj jer onaj linux.hr izgleda pomalo jadno)
"Microsoft asks us to imagine a world with no walls. Well then why would we need Windows?"
Markec

Post Postao/la Markec »

Drago mi je to čuti, također i meni je mint prva samostalna distribucija :) mislim da je to bila 4.0 Daryna (kde verzija koja je bila u beti)

I dobrodošao, trebao si to staviti ovamo http://www.linuxzasve.com/forum/viewforum.php?f=41 da te svi čujeju
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Pozdrav i dobrodošao na forum!
ipernar je napisao/la: Nažalost uopće ne poznam domaću Linux zajednicu i htjeo bi vidjet druge 'žive' korisnike...
Imamo okupljanje 12.12. u Zagrebu pa ako ti je usput, slobodno navrati.
Evo, pogledaj ovdje.
ipernar
Kontakt:

Post Postao/la ipernar »

Pa ljudi moji... vi znate sve.... hehe :D

Napisao sam vam svima poruku
http://two.xthost.info/zelenalista/Screenshot.png

Inače, znam da ste svi pomalo elitistički (i ja sam), ali mislim da je dobra stvar da postoje distribucije koje su slične windowsima i jednostavne. inaće Linux nikada neće priječi 1% korisnika.
"Microsoft asks us to imagine a world with no walls. Well then why would we need Windows?"
zole052

Post Postao/la zole052 »

Linux Mint 8 x64 released!
http://www.linuxmint.com/blog/?p=1183
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori