Celeron 2,8 GHZ+1,24 GB RAM-a - koja distribucija?
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
maliodpalube
- Spol: M
Celeron 2,8 GHZ+1,24 GB RAM-a - koja distribucija?
Opet neka zbunjujuća situacija. Na neko staro računalo:
Celeron CPU 2.8 GHz
1.24 GB RAM
Local Disk (C:) 19.5 GB
Local Disk (E:) 54,9 GB
sam instalirao UBUNTU:
ubuntu-14.04.2-desktop-i386.iso
Sve sam onako štreberski - najprije s DVD-a, pa onda install. S DVD-a je radilo sporo, ali to "ipak nije s harda"...
Vraga...
Kod instalacije sam kliknuo opciju da pregazi postojeće Windowse. Kad sam ubuntu prvi put podigao s diska, sve je radilo jednako sporo kao i kad je išlo s DVD-a. Windowsi su ostali (?!) i sad imam dual boot. Zapravo, to je okej, ali ova sporost je strašna... Je li to zbog swapa, kad su na disku ostali windowsi?
Da probam neku drugu distribuciju. Zapravo mi taj linux treba samo za probe ovih mojih udžbenika.
Celeron CPU 2.8 GHz
1.24 GB RAM
sam instalirao UBUNTU:
Sve sam onako štreberski - najprije s DVD-a, pa onda install. S DVD-a je radilo sporo, ali to "ipak nije s harda"...
Vraga...
Kod instalacije sam kliknuo opciju da pregazi postojeće Windowse. Kad sam ubuntu prvi put podigao s diska, sve je radilo jednako sporo kao i kad je išlo s DVD-a. Windowsi su ostali (?!) i sad imam dual boot. Zapravo, to je okej, ali ova sporost je strašna... Je li to zbog swapa, kad su na disku ostali windowsi?
Da probam neku drugu distribuciju. Zapravo mi taj linux treba samo za probe ovih mojih udžbenika.
- Abzeenth
- Site Admin
Re: [C++ / Qt] Besplatni udžbenici
Možda je do Unityja, ako si instalirao verziju Ubuntua s njim
Ne znam što točno obuhvaća ta "sporost" u tvom slučaju, ali možda bi trebao probati Ubuntu s nekim lakšim DE-om, možda LXDE ili Xfce, ili MATE.
Re: [C++ / Qt] Besplatni udžbenici
Kako si opalio da ti pregazi Windowse ako imaš dualboot 
.. ako nemaš ništa bitno, napravi novu instalaciju ali tako da ideš na nešto drugo (zadnja opcija na dnu) i onda si sam podesi swap, root i home pa ćeš sigurno ubiti win.. i da, poslušaj Abzeenth zbog hardvera koji imaš jer je Celeron relativno slab CPU, a ni RAM-a baš nemaš na bacanje pogotovo, ako dio uzima integrirana grafika (to nisi napisao pa napamet govorim)
PS. Imaš kratki slikovni vodič o instalaciji u zadnjem članku na naslovnici ili još bolji od Suke ovdje gdje odmah možeš pročitati i kako se ponaša Lubuntu, a ako još nešto zapne ili nije jasno pitaj
PPS. po C: i D: particiji imaš HDD od 80 GB pa si možda home i nemoj raditi nego samo:
swap = 4 GB
root = ostatak
ili ako baš hoćeš sve tri onda:
swap = 4 GB
root = 25 ili 30 GB
home = ostatak
.. ako nemaš ništa bitno, napravi novu instalaciju ali tako da ideš na nešto drugo (zadnja opcija na dnu) i onda si sam podesi swap, root i home pa ćeš sigurno ubiti win.. i da, poslušaj Abzeenth zbog hardvera koji imaš jer je Celeron relativno slab CPU, a ni RAM-a baš nemaš na bacanje pogotovo, ako dio uzima integrirana grafika (to nisi napisao pa napamet govorim)
PS. Imaš kratki slikovni vodič o instalaciji u zadnjem članku na naslovnici ili još bolji od Suke ovdje gdje odmah možeš pročitati i kako se ponaša Lubuntu, a ako još nešto zapne ili nije jasno pitaj
PPS. po C: i D: particiji imaš HDD od 80 GB pa si možda home i nemoj raditi nego samo:
swap = 4 GB
root = ostatak
ili ako baš hoćeš sve tri onda:
swap = 4 GB
root = 25 ili 30 GB
home = ostatak
- Cooleech
- Moderator
Re: Celeron 2,8 GHZ+1,24 GB RAM-a - koja distribucija?
Ako je taj tvoj Celeron socket 478 ili 775 radije kupi na oglasniku neki pa taman i sporiji Pentium jer su takvi Celeroni užasno spori. Jedino di ti takav CPU može dobro doć je POS kasa 
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Ako mu je CPU s775 neka ništa ne kupuje nego neka mi se javi na pp pa ću mu poslati free jednog Pentiuma E2200 (taj se da fino dići i preko 3 GHz)Cooleech je napisao/la:Ako je taj tvoj Celeron socket 478 ili 775 radije kupi na oglasniku neki pa taman i sporiji Pentium jer su takvi Celeroni užasno spori. Jedino di ti takav CPU može dobro doć je POS kasa
Stavi 32-bitni Lubuntu 14.04.2 LTS, on ima LXDE desktop environment koji troši najmanje resursa a da ne izgleda kao nešto iz prapovijesti 
-
maliodpalube
E baš sam to sinoć napravio. I sve je okej, osim što kod provog pokretanja (jutarnje paljenje računala) pozadinsku sliku nešto zbrlja - nacrta ju kao da nije fotografija nego akvarel. Onda ju ponovno moram izabrati (desni klik na desktop - svojstva radne površine...)JH-IM je napisao/la:Stavi 32-bitni Lubuntu 14.04.2 LTS, on ima LXDE desktop environment koji troši najmanje resursa a da ne izgleda kao nešto iz prapovijesti
Ostalo sve radi. Sad bih trebao instalirati Qt. Skinuo sam neki fajl:
qt-unified-linux-x64-2.0.2-1-online.run
Čini mi se da je vrlo mali, jer se skinuo jako brzo. Ne znam kako u linuxu vidjeti veličinu datoteke, datum itd (nešto analogno Details View u Windows Exploreru).
Uglavnom kad ga pokušam pokrenuti, on me pita čime želim otvoriti tu datoteku (valjda me to pita)...
Zaboravih... Windowsi su i dalje gore, iako sam opet izabrao "Obriši disk i instaliraj lubuntu"
-
soundstream
Na toj konfi jedino oke bi ti mogo radit Lubuntu,a da usto jos i oke izgledamaliodpalube je napisao/la:Opet neka zbunjujuća situacija. Na neko staro računalo:
Celeron CPU 2.8 GHz
1.24 GB RAM
sam instalirao UBUNTU:
Vraga...
jer procesor ti je preslab bez obzira na kolicinu rama
- Cooleech
- Moderator
Lubuntu i nije baš štedljiv.. na Archu LXDE troši oko 78 MB full učitan, dok na ubuntuu LXDE troši od 180 do preko 200 MB full učitan.. pa sad.. 
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Arch Linux je inače taman za početnike. Ako ti je plan ogaditi mu Linux u startu, onda jestCooleech je napisao/la:Lubuntu i nije baš štedljiv.. na Archu LXDE troši oko 78 MB full učitan, dok na ubuntuu LXDE troši od 180 do preko 200 MB full učitan.. pa sad..