Otvoreni kod - jedan od prioriteta nove Vlade RH

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Otvoreni kod - jedan od prioriteta nove Vlade RH

Post Postao/la shrike »

Da, samo korištenje LO na svim lokacijama nije moguće. Sva javna uprava taman i da prijeđe na LO, uvijek mora komunicirati sa privatnim firmama i osobama. Ti će koristiti MSO i slat će im docx dokumenta koje ovi neće moć otvoriti ukoliko nisu trivijalni. Zapravo, čak i trivijalne pptx prezentacije se ne otvaraju točno u LO i nedavno sam se obrukao kada se LO raspao na sam pokušaja otvaranja takve prezentacije. Dakle, jedna od stvari koje bi država trebala financirati je programera koji će u LO implementirati kvalitetnu podršku za taj MS korišteni format.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
zole052
Spol: M

Post Postao/la zole052 »

shrike je napisao/la:Da, samo korištenje LO na svim lokacijama nije moguće. Sva javna uprava taman i da prijeđe na LO, uvijek mora komunicirati sa privatnim firmama i osobama.
Privatne firme i osobe ako oce raditi sa drzavom neka koriste LO... ako nece oni naci ce se netko drugi, barem nezaposlenih ima :mrgreen: a nije da ih tjeras da kupe software od 2000kn da rade sa drzavom, cak je djabe :P

ko sto si danas primoran keširati za ms office da mozes drzavnom aparatu nesto poslati tako bi sada trebo biti primoran koristiti besplatnu aplikaciju za istu stvar :bleh
opet pesimizam :facepalm
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
csx

Post Postao/la csx »

nek im šalju u pdfu i gotovo ^^
retsam

Post Postao/la retsam »

Zašto bi netko koristio uopće LibroOffice, po meni je on neupotrebljiv, spor, trom i previše buggovit, MS office je miljama ispred (koliko god zanemarivao standarde).
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
max360se

Post Postao/la max360se »

MS Office 2010 bez ikakvih problema otvara, stvara i sprema odt formate. Nije MS Office los kao uredski paket (osim novog UI na 2010 :facepalm ) . Znam nekoliko ljudi koji koriste i rade takve stvari u MS Officeu, koje u OOo ili LO ne mogu niti ce se u blizoj buducnosti moc. I to je OK, ako znas koristiti i imas potrebe plati i koristi "napredniji software". Problem je u tome sto 90% ako ne i vise korisnika MS Officea kupuje i koristi za stvari koje mozes napraviti i u OOo i LO, a da ne kazem u N++, Geditu i sl.

PDF se koristi za dokumente koji su gotovi tj. ne mjenjaju se vise.
.doc je "de facto" standard za radne dokumente.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
zole052

Post Postao/la zole052 »

max360se je napisao/la:Problem je u tome sto 90% ako ne i vise korisnika MS Officea kupuje i koristi za stvari koje mozes napraviti i u OOo i LO, a da ne kazem u N++, Geditu i sl.
ja bi reko prije 98% :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

U prosječnoj firmi od uredskih alata napredne mogučnosti trebaju eventualno jednom u 3 godine, stranke najčešće šalju dokumentaciju u pdf-u ili .doc 95/97 a najzahtjevniji rad je pisanje radnog izvješća na kraju dana koje se šalje mailom i za to se koristi outlook.

EDIT:

druga stvar su oni koji radi specifičnih programa ne mogu preći na open source, recimo oni koji ovise o CAD/CAM alatima ili imaju neke druge specifične programe, no oni koji ovise o sql bazama koje većinom pregledavaju u dos terminalu mogu bez beda isto to raditi u linux terminalu.
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

Ja kolko sam primetio do sad, skoro svi mi salju u pdf formatu, i ne znam dal mi se desilo samo par puta da mi dostave nesto u MS doc formatu i to uglavnom drzavne (ili koje su nekad bile drzavne pa privatizovane) firme, a verujem da je isti slučaj i u Hrvatskoj. E da ali kad su u pitanju upitnici ili ambasade obavezno su u MS doc formatu (školski nema šta).
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Hehe. To sve bi koštalo STRAVIČNO mnogo novaca. Morat će se sve zamijeniti linuxom gdje se može i platiti svim tim ženama edukaciju (koja košta). To su žene kojima je dovoljno promijeniti boju skina da zaborave kako se sve radi. Kojima je samo promjena backgrounda jednako sa totalnim promjenom svega na kompu. Te žene NEMAJU dovoljo znanja da urade išta osim point and click i što je najgore, one uopće NE ŽELE naučiti išta novoga; otpor koji stvaraju prema tome je fenomenalan. Njima je većinski svaka sekunda provedena učeći išta o računalima sekunda izgubljena. Krv će se sa ovime ispišat sa ovime sa solidnim rizikom faila.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Ali nemoj zaboraviti da te žene 80% radnog vremena provedu na telefonu, kavama, u šetnji a tek oko 20% radnog vremena provedu zapravo radeći i da je dobar dio tih žena već i pred penziju.
Odgovori