Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Odgovori
Kristijan
Kontakt:

Re: Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Post Postao/la Kristijan »

Dakle, zanima me:
Kako da proradi BlueTooth (ugrađen u laptop)?
Kako da proradi TV USB Kartica (DVD-T) TakeMS?
Neki program za particioniranje, koji radi na KDE Slaxu
Te sad idem citat o VMC Broadband kartici, te kako osposobiti istu na Linuxu (CARNet)
Te kako na HDD staviti Slax.

Hvala!

EDIT: dali ovo omogucuje instaliranje .deb datoteka? http://www.slax.org/modules.php?action=detail&id=409
ASUS Eee PC Linux Xandros user.
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Jedna stvar koju moraš znati, a to je da si se odlučio na isprobavanje Linuxa na način na koji malo tko ide.
Dvije su tu stvari.
Prvo, malo ljudi koristi Slax ( ili Puppy ) kao jedini, ili glavniji OS. ( Ovdje mislim samo Zlatko ozbiljnije koristi Puppy )
Drugo, USB distre se koriste za isprobavanje, igranje sa sustavom i podešavanje sistema kad nešto rike. Uglavnom.
Koristimo Linux distre instalirane na hard disk.

To ti je zato što za "normalnije" distre ima više programa, jednostavnije su za korištenje i što je najvažnije, zbog više korisnika, ima i veća podrška ako nešto zapne.
Normalno, ako hoćeš, Puppy ( a uz dovoljno volje i Slax ) mogu biti moćni i njih možeš postaviti da rade sve što i velike distre.
Ali, to ti neće biti lako, i morati ćeš se malo potruditi da to uradiš. ( puno surfanja i čitanja uglavnom na engleskom jeziku )
Kristijan je napisao/la:Dakle, zanima me:
Kako da proradi BlueTooth (ugrađen u laptop)?
Kako da proradi TV USB Kartica (DVD-T) TakeMS?
Neki program za particioniranje, koji radi na KDE Slaxu
Te sad idem citat o VMC Broadband kartici, te kako osposobiti istu na Linuxu (CARNet)
Te kako na HDD staviti Slax.

Hvala!

EDIT: dali ovo omogucuje instaliranje .deb datoteka? http://www.slax.org/modules.php?action=detail&id=409
Znači, ne znam da li će ti netko znati odgovore na ova pitanja.
Malo tko koristi Slax, a za hardware koji ne radi isprve na Linuxu, nekad se treba jako pomučiti da ga ispravno postaviš.
To je zato jer većina proizvođača hardwarea ne proizvodi drivere za Linux, pa pisanje drivera spada na dobrovoljce koji pokušavaju osposobiti neki hardware često bez dovoljno podataka o njemu. Znači, mukotrpno.
Zato ćeš za neki hardware naći način kako ga instalirati na Linux, a za neki na žalost ne.
Kad koristiš Linux ( a ja ga koristim zbog njegovih brojnih dobrih osobina u odnosu na Winse ) i misliš kupiti novi hardware, najprije pogledaš na netu kako taj hardware radi i da li radi na Linuxu. Onda kupiš.
Na svu sreću, u Linux kernelu puno uređaja radi odmah, bez instalacije drivera.

Znači, ako se i dalje budeš koristio Slaxom, budi spreman na to da ćeš većinu odgovora morati sam iskopati sa neta ( Google, google, google ).

Za TV karticu, ako ti radi, Kaffeine je dobar program.
Kristijan
Kontakt:

Hvala na odgovorima - probat cu na disk staviti, pa lagano probati eksperimentirati s slachware i ostalim programima.
Imas mozda link na to Kaffeine?
Ubacio u komp, uključio, mrtav komp...
Markec

Post Postao/la Markec »

Kristijan je napisao/la:Hvala na odgovorima - probat cu na disk staviti, pa lagano probati eksperimentirati s slachware i ostalim programima.
Imas mozda link na to Kaffeine?
Ubacio u komp, uključio, mrtav komp...
kaffeine možeš nači u repozitorijima, ajde proviri u synaptic ili adept i tam u tražilicu upišti kaffeine i stavi kvačicu i instaliraj.

SLazem se suko-m, najbolje bus naucil ako budes koristio isti distru koju imaju večina na forumu, ako želiš slackware, razgovaraj s onima koji ga imaju. Ja neznam tko ga ovdje ima, također provjeri dal ima mozda drugih hrvatskih stranica a da je o slackwareu ili otiđi na službeni site od slackwarea.

Sto se tice tvoje tv kartice, slican sam i ja imao takav problem, imao sam onu koja nije podrzana pod linuxom i cesto sam isao u windows samo da bi nesto pogledao na tv ili snimio. E sad sam ponosan vlasnik Hauppauge win-tv nova td stick i radi kao urica na linuxu. Odsad ako kupujem hardwer pazit cu dal ima podrsku. I jedna napomena, ako vidis na nekom proizvodu da podrzava linux, nemoj samo tako kupiti, neki su kupili tv karticu i nije radila (imala je driver ali zastarjeli, i nisu radili vise podrsku za linux) Najbolji driveri su oni koji su slobodni, ugrađeni u linux kernel, provjeri dali taj hardwer koji kupujes podrzava slobodne drivere.
Kristijan
Kontakt:

Hoce li mi Ubuntu i Kubuntu automatski mountati HDD? Puppy i Slax jesu, Xubuntu nije...
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Kristijan je napisao/la:Hoce li mi Ubuntu i Kubuntu automatski mountati HDD? Puppy i Slax jesu, Xubuntu nije...
Hoće.
A ako znaš podesiti fstab, i Xubuntu će ti mountati hard bez problema.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kristijan je napisao/la:Hoce li mi Ubuntu i Kubuntu automatski mountati HDD? Puppy i Slax jesu, Xubuntu nije...
Očito je da Xubuntu nema svoj virtualni FS koji to radi..

Ubuntu i Kubuntu imaju svoje virtualne FS sustave koji se brinu za automountanje diskova kada istih nema u fstab tabeli...
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Grof je napisao/la:
Očito je da Xubuntu nema svoj virtualni FS koji to radi..
Xfce je dobro podešen minimalizam.
Neće automatski mountati disk, osim CD-a ili USB-a i sl, ali s jednim redom u fstabu riješiš problem.
Kristijan
Kontakt:

razmisljam si malo, moj proc je AMD Turion64 (Mobile techology), ja sam skinuo ovo boldano:

PC (Intel x86) desktop CD
For almost all PCs. This includes most machines with Intel/AMD/etc type processors and almost all computers that run Microsoft Windows, as well as newer Apple Macintosh systems based on Intel processors. Choose this if you are at all unsure.

64-bit PC (AMD64) desktop CD
Choose this to take full advantage of computers based on the AMD64 or EM64T architecture (e.g., Athlon64, Opteron, EM64T Xeon, Core 2). If you have a non-64-bit processor made by AMD, or if you need full support for 32-bit code, use the Intel x86 images instead.

Da li zbog toga nece raditi? Ako ubuduce skidam, koji da skidam? Ima li to tako ubuntu i kubuntu?
Hvala!
Kristijan
Kontakt:

Evo ga!
Posudio eksterno kuciste i prebacio sve s diska s lapa i formatirao ovako:
sda1: 15gb (XP Home Edition)
sda2 15gb (Ubuntu 8.10)
sda5 swap 2 i nesto GB
i ima prazno oko 25 sto ce biti sda3 nao ntfs particija za zajednicke dokumente, igrice, programe itd...

Dobio sam maticnu, CPU, Cooler, 6 grafickih, modem, napajanje 400W i 350W, RAM, CDRW, CDROM, DVDROM.
Danas dobio kuciste, ali je neki pametnjakovic da izvadi HDD i floppy zrezao lim kucista jer je (valjda) bio ljen otvoriti desnu stranu kucista i odsarafiti par sarafa. Ako sve radi (probat cu bez kucista) kupujem kuciste i tipkovnicu (mis i monitor imam) i HDD od 250 GB ide nutra i na njega Linux 8-) A na drugi HDD (40GB ide XP za staru...)
Odgovori