Bad sector na HDD

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Masterwind
Spol: M

Bad sector na HDD

Post Postao/la Masterwind »

:oops Molim za pomoć, koji program koristiti kako bi na HDD otkrio ima li bad sector... Unaprijed hvala
Cooleech
Moderator

Re: Bad sector na HDD?

Post Postao/la Cooleech »

A, što ti je to HHD? :bleh
Loše sektore na HDD-u možeš detektirat programima poput disks, gnome-disk-utility, pa čak i gpartedom (pobunit će se greškama oko I/O-a).
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Heisenberg

Re: Bad sector na HDD

Post Postao/la Heisenberg »

HHD - Hybrid Hard Drive, mozda na to misli. Ili je typo..
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Cooleech
Moderator

Re: Bad sector na HHD

Post Postao/la Cooleech »

Heisenberg je napisao/la:HHD - Hybrid Hard Drive, mozda na to misli. Ili je typo..
Iskreno, prvi put čujem za to.. :?
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Masterwind

Post Postao/la Masterwind »

:lulz ajmeeeeee, da HHD! Naravno da sam mislija na HDD...neizdrživa vrućina mi je izgovor...
devil

Re: Bad sector na HHD

Post Postao/la devil »

imas smartmon tools.
tam ti je alat smartctl pa pokrnees sa smartctl -a /dev/disk koji ti treba
pa imas dolje broj errora i tak.. pogledaj malo.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

smartmontools sam priej kroistio i stvar je zapravo užasno loša. Diskovi koji su JEDVA radili mi je prikazao kao potppuno ispravne. E, scena: sve ok i doslovno 10 minuta kasniej disk krepa. Tako da taj rezultat ne uzeti previše ozbiljno. Najbolja metoda koju sam imao je ovo: boot preko live CD/USB i pokrenuti fsck sa opcijama "-ck" da provjeri i za bad sectore. pogledaj man fsck.ext4 za detalje.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

Imam jedan SATA 2 disk na kojemu sam ustanovio da ima oko 350 bad sectora. :-D

Priključio sam ga na računalo sa SATA2 to USB konektorom, i disk i dalje radi i mogu očitati podatke s njega. Dali se ti sektori mogu popraviti, ili disk mogu slobodno baciti u smeće? :)
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

možeš se poigrati sa fsck da prođe badblock i doda bad sectore na listu i zamijeni ih sa zdravima. Tada, ako imaš sreće disk će raditi. ako nemaš, novi bad sectori će se gomilati. Ipak, kako ti disk sada radi gotovo sigurno će ti fsck.ext4 -fyc -C 0 /dev/sdXn srediti stvar da radi. Jedino nemoj na tome držati bitne stvari.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Uz ovaj fsck treba malo provjeriti i hardver. Ne mora uvijek HDD biti krivac za stvaranje bad sectora. Može i labavi ili neispravni data kabel ili kabel od napajanja (ili samo napajanje).
Odgovori