Prva distra s kojom sam se susreo je Ubuntu 7.04, oduševljen tadašnjim blještavilom Compiz Fusion-a odlucih probati taj misteriozni Ubuntu i normalno na pravu mi se nije svidjeo, ali par mjeseci poslije iznerviran windowsima odlucih dati Ubuntuu novu sansu i BAM skoro 6 godina kasnije evo me ovdje.
Ubuntu sam imao instaliran zajedno sa windowsima do 8.10 verzije (9.04 sam isprobao samo kao live cd) i prebacih se na Fedoru ubrzo nakon izlaska verzije 11. Moje vrijeme sa Fedorom je završilo izlaskom Fedore 13, razocaran yum paket menađerom i načinom na koji Fedora funkcionira odlučih se pronači novu distru za sebe. U to vrijeme sam isprobao Mandrivu, OpenSUSE, Mint i Debian, ali to ljeto 2010. god. sam završio sa PCLinuxOS-om kao i prolječe 2011 god.
Tamo negdje u 4.-5. mjesecu 2011. oduševljen rolling release modelom izručivanja nadogradnji na kojem se bazira PCLinuxOS, napokon sam odlučio isprobati taj famozni Arch Linux o kojem svi pričaju.
Prva probna instalacija na virtualboxu je bila uspješna, kao i nekoliko slijedečih koje sam napravio kako bih bio siguran kad budem radio pravu instalaciju na računalu. Od tada smo se družili moj Arch i ja, pune dvije i pol godine mi je trajala ta prva instalacija na laptopu sve do prije 3 tjedna kada sam "otkrio" da još uvijek imam windowse instalirane na kojima nisam bio od kad sam Arch prvi puta instaliro pred kraj prolječa 2011. god. Brisanje windowsa sa mog harda je prošlo bezbolno kao i nova instalacija Arch Linuxa koja je instalirana na btrfs particiji, sa posebnim /boot, /home i /var particijama.
Moj dolazak u Linux svijet je popratio izlazak KDE 4 radnog okružja, tako da mi stari KDE 3 nikad nije sjeo kao nekim starijim korisnicima, inace sam uvijek bio GNOME korisnik, od Ubuntua koji je u to vrijeme koristio GNOME 2, preko Fedore 11, 12 i 13 sa povremenim "izletima" na KDE 4 na Fedorama i fultime prelaskom na KDE 4 sa prelaskom na PCLinuxOS. No prelaskom na Arch prelazim i na GNOME 3 koji je izašao par tjedana prije mog dolaska na Arch. Gnome Shell mi je bio fantastičan, najbolji DE na cijelom svijetu, ali iznerviram tretmanom GNOME developer tima prema krajnjim korisnicima napuštam gnome prije izlaska 3.8 verzije i sada vrtim KDE SC 4.12 beta na svom novom Arch Linuxu pokraj kojega imam i novoizašli Ubuntu 13.10 koji je instaliran na posebnoj particiji, a čija je svrha da se konačno Unity i ja upoznamo. Od DE-ova sam isprobao sve, ali trenutno mi je KDE 4 na vrhu, dok mi je Unity pri samom dnu, jedino novi Cinnamon 2.0 čeka testiranje kojega ću instalirati zajedno sa Linux Mintom koji će zamjeniti Ubuntu na mom disku pokraj Archa. WM-ove sam isprobao, ali nikada se nisam mogao priviknuti na njih, tako da u to područje nemam namjere ulaziti.
Ne smatram se "naprednim" korisnikom ili "power userom", GNU/Linux mi dobro služi, ispunjava sve moje dnevne potrebe, a ja se brinem o njemu i družimo se svaki dan po nekoliko sati.
Što se mobitela tiče, nedavno sam dobio svoj prvi smartphone, novi ne korišteni, ali stari smodel, Samsung Galaxy S (GT-I9000) na kojem je bio Android 2.1, ali pošto sam sa Arch Linuxom naviko da uvijek imam najnovije iz svijeta tehnologija (barem što se softwarea tiče), odmah isti dan sam instalirao CyanogenMod 10.1, s kojim sam se družio ovo ljeto, ali zbog toga jer mi alarm na njemu nije radio kao treba i nemogučnosti popravka istog, prelazim na SlimBean ROM, ali njega uskoro zamjenjujem Paranoid Androidom 3.99 RC čijeg naslijednika več vidim u novom Omni ROM-u koji je tek nedavno počeo izdavati nightly verzije, ali čim izađe prvo stabilno izdanje 4.4 verzije instalirati ću ga
Toliko o meni, tko god je pročitao ovaj moj "uvod" hvala mu, do sada nisam imao potrebu da se registriram na forumu, ali portal pratim od 2008. god., od portala vezanih za linux gotovo svakodnevno pratim Phoronix, Muktware, Web Upd8, OMG! Ubuntu i naravno LZS