Evo par mojih misli.
Korisnike računala se najčešće dijeli na obične usere i napredne usere.Mislim da je ta podjela previše općenita ili ajmo reći 'binarna'

.
Ja bih između te dvije grupe korisnika dodao još 'entuzijaste'.
Tko su ti entuzijasti?
To bi bili recimo Perica iz susjedstva koji nije sistem administrator,nema nikakvu formalnu edukaciju oko korištenja računala i posao mu nije usko vezan uz računala,osim što eventualno koristi neke programe poput photoshopa autocada itd...Znači učenje terminala npr. je totalno izvan njegove razine znanja.Ali šta on zna?On zna susjedu instalirati operativni sustav i druge programe ako ne postoje neke komplikacije u instalaciji.Zna podesiti Antivirus i firewall a zna se i više ili manje vično koristiti sa office paketima,čak i poneki znaju postaviti HTPC i lakše administracijske poslove itd...Oko 50% ili više svoga slobodnoga vremena provodi za računalom.Omiljeni hobby mu je igranje računalnih igara(recimo da je steam za to rješenje) i gledanje filmova.
A ono šta ga još više razlikuje od običnih korisnika je to da u prosjeku svaki dan barem jedan posto vremena provode da uštimavajući i 'prčkajući' po sustavu.
I tu je ono gdje ja mislim da općenito korištenje Linuxa najviše krahira.
Sama zajednica pokušava da Linux ostane istovremeno i igračka za geekove i profesionalce i da bude dovoljno lagan za koristiti običnim korisnicima.
Šta se tiče običnih korisnika tu je Open source zajednica u posljednjih 10 godina stvanro napredovala i došli smo do te mjere da imamo sučelja poput ovih:
Što se tiče onih koji su napredni korisnici,njima je terminal dobar.I sam priznajem količina stvari koje možeš u terminalu radit je impresivna,da ne govorim o samoj customizaciji svega i svačega.
Tako da doista područja za napredne i obične home usere je zajednica pokrila,međutim nekako je zaboravila na sredinu.
Zašto ja mislim da je tako?
1)Usporedimo administraciju Linuxa i Windowsa ali koristeći
samo GUI alate za administraciju.Kada bismo uzimali u obzir CLI alate Linux bi bio definitivan pobjednik,ali u situaciji gdje ste ograničeni samo na GUI alate mislim da je Windowsov control panel bogatiji opcijama od System settingsa na većini distribucija.Postoje naravno razni paketi koji daju sučelje za mnoge stvari ali nažalost ne dolaze predinstalirani na većini distribucija.
2)Linux ima reputaciju da se ne kvari...Međutim jednom kada se pokvari teško ga je popravit.Windows se stalno kvari ali čak i kada je pokvaren pokušava šljakati ili ga je lako popravit.
To su dvije stvari koje najviše smetaju 'onima između' barem po mome mišljenju.Za prvu točku je očigledno rješenje da se treba malo razvit GUI alate za administraciju.Druga točka bi se popravkom prve dosta ublažila.Stoga mislim da bi se zajednicu nekako trebalo potaknuti na taj cilj.
Jedna poruka onima koji vole terminal( i ja sam jedan od vas da nebi bilo):
Vjerujem da taj cilj nebi morao na nikoji način ugroziti kvalitetu rada u terminalu.
p.s. ovo su samo moja mišljenja.