Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la Vl@do »

Ja sam "za" da se počne štampati nešto. Ajde probat ću još nešto smislit s moje strane iako je Linux jedan i samo jednom sam imao čast upoznati ga. Možda bi mogao još nešto dodati s novim stvarima koje skoro svaki dan otkrivam, ali nije to to. Ne mogu to stručno opisat.
A i onih par stihova se može staviti na zadnju stranicu pored križaljki i rebusa. ;)
Ma ljude treba usmjeriti na ovaj forum i na portal. Ja sam prvi put čuo za Linux prošle godine ! Siguran sam da bi velika večina prihvatila samo da su bolje upoznati. Razgovaram s ljudima koji mi vele: je čuo sam nešto da ima ali nisam nigdje vidio kak to radi. Pa čovječe velim evo ti cd, dvd, usb... probaj. Ništ ne košta. Samo jedan Ubuntu je tako instaliran na novi laptop, a kojem sam ja kumovao.
Žao mi je ali kaj im ja mogu.
Evo par minuta posla i moj drugi pokušaj nek ide na cenzuru. (šalim se već dugo pripremam u LibreOffice Writeru)
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... =44&t=8651
Zadnja izmjena: Vl@do, dana/u 02 svi 2012, 15:33, ukupno mijenjano 1 put.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
max360se

Post Postao/la max360se »

To da sami izdajemo casopis tipa Full Circle je i meni palo napamet pred par mjeseci, ali nisam nikom to rekao jer sam razmisljao i dosao do zakljucka koji je Suko napisao. Prvo neka se na portalu pocnu redovno objavljivat tekstovi, a onda se nesto od toga lako smucka.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Što je više ljudi, to se svatko među njima sve manje prihvaća posla..... Iiiti "puno baba - kilavo dite"
Stručni izraz za to je difuzija odgovornosti
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Novine propadaju jedne za drugima, općenito tiskano izdavaštvo primiče se kraju a vi bi pisali novine? Onog koga računala zanimaju, taj će saznati sam za Linux. Ekipu koja nedjeljom čita 24 sata Linux sigurno ne zanima.

Kao što je Suko lijepo objasnio, fokusirajmo se na portal, ne rasipajmo energiju bezveze. Stvarno ste prepuni ideja a aktivizam nula bodova. Ajmo ovo, ajmo ono... E pa nećemo. Bar ne Suko i ja sami. :thumbs_down
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Dovoljno je samo pročitati komentare na neke članke na tportalu. Takve gluposti mogu valjati samo ljudi koji nikad nisu vidjeli Linux. Ili pak pcexpert forum. Ekipa sama sebi zadaje poveće šamare u komentarima vezanim uz Linux a najveći domet im je pokrenuti live cd od ubunta. Nakon takvih komentara jednostavno ne osjećam potrebu za širenjem religije.
tech_soul8

Post Postao/la tech_soul8 »

Kakvi casopisi, kave novine...???? Ljudi moji ima nas nekoliko aktivnih ovdje (seba cak i ne racunam bas, ja tu i tamo navratim pa me opet nema neko vrijeme...), a masu ih se samo registrira da bi mogla postavit koje pitanje i onda zbrise i nikada vise ni ne pita za Linux. Sto je pijesnik htio reci? Pa to da smo malo u zabludi! Mogu se kladit da u Hrvatskoj na 1000 gradjana njih 995 nikada nije ni culo za Linux, 3 ga koriste jer im ga je netko instalirao, a onih dvoje (citaj potencijalni citatelji tih casopisa) mozda aktivno prate vijesti vezane za Linux, forume... Linux mozda je napravio znacajne korake u zadnjih nekoliko godina (zahvaljuci ponajvise Ubuntu-u), ali to je jos uvijek nedovoljno. Pogoto sto se tice nase regije. Mislim da sam negdje nedavno nesto procitao, a evo sada sam i provjerio na wiki-u:

http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_shar ... ng_systems

Ukupni dio svijetskog trzista koji pripada Linuxu je svega 1.41 %. Trebamo li dalje raspravljati o ovakvih pothvatima?
plavi zmaj77

Post Postao/la plavi zmaj77 »

Evo par mojih misli.

Korisnike računala se najčešće dijeli na obične usere i napredne usere.Mislim da je ta podjela previše općenita ili ajmo reći 'binarna' :bleh .
Ja bih između te dvije grupe korisnika dodao još 'entuzijaste'.

Tko su ti entuzijasti?
To bi bili recimo Perica iz susjedstva koji nije sistem administrator,nema nikakvu formalnu edukaciju oko korištenja računala i posao mu nije usko vezan uz računala,osim što eventualno koristi neke programe poput photoshopa autocada itd...Znači učenje terminala npr. je totalno izvan njegove razine znanja.Ali šta on zna?On zna susjedu instalirati operativni sustav i druge programe ako ne postoje neke komplikacije u instalaciji.Zna podesiti Antivirus i firewall a zna se i više ili manje vično koristiti sa office paketima,čak i poneki znaju postaviti HTPC i lakše administracijske poslove itd...Oko 50% ili više svoga slobodnoga vremena provodi za računalom.Omiljeni hobby mu je igranje računalnih igara(recimo da je steam za to rješenje) i gledanje filmova.
A ono šta ga još više razlikuje od običnih korisnika je to da u prosjeku svaki dan barem jedan posto vremena provode da uštimavajući i 'prčkajući' po sustavu.
I tu je ono gdje ja mislim da općenito korištenje Linuxa najviše krahira.

Sama zajednica pokušava da Linux ostane istovremeno i igračka za geekove i profesionalce i da bude dovoljno lagan za koristiti običnim korisnicima.
Šta se tiče običnih korisnika tu je Open source zajednica u posljednjih 10 godina stvanro napredovala i došli smo do te mjere da imamo sučelja poput ovih:
slika

Što se tiče onih koji su napredni korisnici,njima je terminal dobar.I sam priznajem količina stvari koje možeš u terminalu radit je impresivna,da ne govorim o samoj customizaciji svega i svačega.
Tako da doista područja za napredne i obične home usere je zajednica pokrila,međutim nekako je zaboravila na sredinu.

Zašto ja mislim da je tako?
1)Usporedimo administraciju Linuxa i Windowsa ali koristeći samo GUI alate za administraciju.Kada bismo uzimali u obzir CLI alate Linux bi bio definitivan pobjednik,ali u situaciji gdje ste ograničeni samo na GUI alate mislim da je Windowsov control panel bogatiji opcijama od System settingsa na većini distribucija.Postoje naravno razni paketi koji daju sučelje za mnoge stvari ali nažalost ne dolaze predinstalirani na većini distribucija.

2)Linux ima reputaciju da se ne kvari...Međutim jednom kada se pokvari teško ga je popravit.Windows se stalno kvari ali čak i kada je pokvaren pokušava šljakati ili ga je lako popravit.

To su dvije stvari koje najviše smetaju 'onima između' barem po mome mišljenju.Za prvu točku je očigledno rješenje da se treba malo razvit GUI alate za administraciju.Druga točka bi se popravkom prve dosta ublažila.Stoga mislim da bi se zajednicu nekako trebalo potaknuti na taj cilj.

Jedna poruka onima koji vole terminal( i ja sam jedan od vas da nebi bilo):
Vjerujem da taj cilj nebi morao na nikoji način ugroziti kvalitetu rada u terminalu.

p.s. ovo su samo moja mišljenja.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

plavi zmaj77 je napisao/la: 1)Usporedimo administraciju Linuxa i Windowsa ali koristeći samo GUI alate za administraciju.Kada bismo uzimali u obzir CLI alate Linux bi bio definitivan pobjednik,ali u situaciji gdje ste ograničeni samo na GUI alate mislim da je Windowsov control panel bogatiji opcijama od System settingsa na većini distribucija.Postoje naravno razni paketi koji daju sučelje za mnoge stvari ali nažalost ne dolaze predinstalirani na većini distribucija.

2)Linux ima reputaciju da se ne kvari...Međutim jednom kada se pokvari teško ga je popravit.Windows se stalno kvari ali čak i kada je pokvaren pokušava šljakati ili ga je lako popravit.
p.s. ovo su samo moja mišljenja.
Meni nije jasan taj strah od terminala. Ako znaš složiti firewall zašto ne bi znao par komandi u konzoli. I ja bi volio više GUI-ja za takve stvari u linuxu, zato ću probati napraviti jedan koji mi fali kad mi se planete poklope (iako ni ja nisam programer već drveni radnik). Osim toga u linuxu nisi ograničen na GUI alate tako da je to samoograničavanje dijelom umjetno i ovisi o percepciji i navikama.

Kvari se linux i te kako. Dobro složen linux se sam ne kvari ali ga ljudi pokvare (ili korisnici ili održavatelji paketa i sl.). I u stvari lakše ga je popraviti od windowsa u najvećem broju slučajeva.
Osim ako pod popravkom ne misliš na kompletan format diska i novu instalaciju. :zvizdi
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Što se administracije desktop stvari tiče tu se slažem da linux debelo kaska za windowsom i običnim korisnicima, tj. početnicima to stvara soldine probleme. Smiješno je da se recimo iz linuxa ne može online podesiti bitnost boja i slične takve sitnice bez restarta Xorga. na drugu stranu, napredne stvari u GUI neće nikada doći jer bi te stvari morali isprogramirati programeri koji su ujedno i sistemaši. Takvih ljudi ima ekstremno, ekstremno malo. Velika većina programera (čak i vrhunskih), nema blage o sistemašenju osim u najbazičnijoj razini da si instalira programe potrebne da se pokrenu njihovi programi + malo ekstra (čast izuzetcima i ne, administriranje nije isntalacija i deinstalacija programa sa defaultnim postavkama). Terminal kao takav ima i uvijek će imat redove veličina više stvari za administraciju nego GUI. Dapače, GUI admin alati su zapravo doslovno to: gui sučeljelja za CLI programe a ne zasebni alati i kao takvi čine promil onoga što se može uraditi sa linuxom.

EDIT:

GUI admin alat za sve linuxe bi isto bilo teško napraviti jer sve distre imaju na različtim mjestima konfiguracijske datoteke i u drugačijim formatima. Po osobnom mišljenju tu je opensuse debelo najbolji i zato ga preporučam početnicima UMJESTO mint/ubuntu.

EDIT 2:
sjetio sam se jedne stare teme koju sam pokrenuo: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... f=42&t=277 sada zapravo spremam za stvarno sličan projekt ali više orijentiran kao web sučelje za administriranje debiana (više u web/system smislu). fun trivia, taj topic je 277-i ikada na ovom forumu, dok je zadnji o wifi na ubuntu 11637. što vrijeme leti :D
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Krunoslav

Post Postao/la Krunoslav »

plavi zmaj77 je napisao/la:Evo par mojih misli.
[...]
plavi zmaj77 je napisao/la:p.s. ovo su samo moja mišljenja.
Pa moje je mišljenje da si dobrim dijelom u pravu!

GNU/Linux ne radi probleme onima koji koriste isključivo Firefox, kao ni onima koji pišu assembly u glavi. GNU/Linux radi probleme upravo najbrojnijoj skupini korisnika - (nižem) srednjem sloju kojemu se ne provodi dva sata čitajući nečiji (često zbrda-zdola napisan) wiki. I zato sam nedavno u jednom postu napisao da GNU/Linux nikada neće postati nešto uobičajeno na stolnom računalu.
Zaključano