Webcam Philips SPC 230 NC i Ubuntu 8.1?

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

zoranpopovski

Webcam Philips SPC 230 NC i Ubuntu 8.1?

Post Postao/la zoranpopovski »

Imam 64 bit Ubuntu 8.1 (dualboot sa WinXP) i neki dan sam odlučio dodati web kameru za korištenje kroz Skype.
Kupio sam Philips SPC 230NC (pored povoljne cijene od 120 kn, presudna je bila tvrdnja prodavača da ju koriste i linux korisnici).

Pod Windowsima nije bilo nikakvih problema (instalacija drivera sa priloženog CD-a), no kada sam ju uključio pod Ubuntuom ništa se nije desilo.
Nije prepoznata.
Nakon dužeg istraživanja po Googlu i eksperimentiranja (kroz Synaptic instalirao setpwc i gspca_source) kamera se je uključila na način da na njoj svjetli crvena dioda i ništa drugo.
Kada u Ubuntu pokrenem Skype, pod Options-Video devices-Select webcam lijepo stoji: No devices found.
Kroz terminal sam saznao o njoj slijedeće (sa lsusb): ID 093a:262 Pixart Imaging, Inc.

Pokušao sam instalirati i Cheese WebCam Booth i EasyCam po za 64 bitni Ubuntu po uputama: https://help.ubuntu.com/community/EasyCam (Hardy jer nisam našao isto za Interpid) nadajući se da ću kroz njega naći neko rješenje. Rezultat poruka da kamera nije kompatibilna (EasyCam) odnosno nije pronađena (Cheese).

Molim za pomoć kako da kamera proradi!
zoranpopovski

Re: Webcam Philips SPC 230 NC i Ubuntu 8.1?

Dopuna: ni mikrofon ne radi pod Skype (isto Philipsov, došao odvojeno s kamerom).
zoranpopovski

Dopuna riješena: Mikrofon proradio i pod Skypeom (prilikom instalacije Skype postavio default defice, no to nije bio Nvidiin audio driver. Kada sam njega postavio sve je dalje u redu)
zoranpopovski

zoranpopovski je napisao/la: Molim za pomoć kako da kamera proradi!
Grofe, Suko, Tuxi, Fritz62s i ostali trebam vas. Imate li kakvu ideju ili rješenje
tuxi
Spol: M

Post Postao/la tuxi »

Naso nesto. Jedino taj 64 bit, al to ce ostali.
1. Download the tarball from the site in the next-to-last post there. Here's the link. Save it in your ~/home/user directory.

2. Open the konsole.

Kod: Označi sve

cd /tmp

sudo mkdir gspca

cd gspca

sudo cp /home/brian/Desktop/gspca-00eae7545365.tar.bz2 .
Note 1: you can use the Tab key to complete the name of a file after entering the first few letters (paying attention to case)

Note 2: there is a period after a single space in the command -- that tells the "copy" command (cp) to copy the file to the current directory.

sudo tar -xvf gspca-00eae7545365.tar.bz2
Now, I'm a little fuzzy here -- I think you may need to change to an "install" subdirectory -- I'm not sure. You can use to show the contents of your /tmp/gspca directory (the one that you're at) and see what the files and subdirectories are. You may need to "cd" to the one named "install" -- there should also be a README file that tells you what to do. So, blithely assuming you are at the correct directory ....

sudo make

sudo make install
Now the package should be compiled and installed.

Now you install the libv4l-0 package with

sudo apt-get install libv4l-0
And let's install camorama while we're at it, for testing purposes:

sudo apt-get install camorama
So, you are now finished compiling and installing. You want to see if you camera works? Assuming your webcam is connected:

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama
If camorama pops up and you see yourself, you win!

The little script that I made can be copied into kate and then you can save it in your home directory as "webcam" or something like that. Before you run it the first time, you have to make it executable with

chmod +x webcam
Ovako si i ti radio?
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Meni ovaj link izgleda da bi možda mogao proraditi:
http://karuppuswamy.com/wordpress/2009/ ... -in-linux/
zoranpopovski

Dečki hvala. Dajete mi nadu da će ovo čudo proraditi.

Tuxi - po ovoj uputi sam pokušao ranije (modificirano samo u dijelu promjene naziva datoteke koji se skida sa tvog linka: gspca-c224ed291cf2 a ne gspca-0eae7545365). Cijela instalacija je protekla u redu, no konačni rezultat nakon LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama je poruka: Error (camorama) Could not connect to video device (/dev/video0). Please check connection.
Nakon što sam iskopčao i uključio kameru, upalila se led lampica na njoj ali slike nema. Ponovljen LD_PRELOAD javlja istu grešku.
Pod /dev/ ne postoji ni datoteka ni direktorij video0.
Suko je napisao/la:Meni ovaj link izgleda da bi možda mogao proraditi:
http://karuppuswamy.com/wordpress/2009/ ... -in-linux/
Suko - Ako sam dobro razumio morao bih kompajlirati novi kernel. Nemam pojma kako se to radi, a pretpostavljam da time mogu onesposobiti postojeću instalaciju, pa da do toga ne dođe molim te za još malo pojašnjenja:
1. kod mene je instaliran kernel 2.6.27-7-generic. Na tvom linku je posljednja stabilna verizja 2.6.29.2, da li skidam nju ili 2.6.30-rc3?
2. ID moje kamere je 093a:262, a uputa na linku 093:2620, razlika je u zadnjoj nuli a i proizvođači su različiti (Philips i FrysElectronic). Što predstavlja taj ID: proizvođača, nekakav čip, programski kod s ili nešto drugo?
3. U vezi koraka 1-6 na koje upućuje tvoj link:
- ne razumijem četvrti - kopiram iz kojeg u koji direktorij i koji fajl?
- ne razumijem šesti. Na mom PC nema /media/video/gspca/pac7311.c, a niti sam bilo gdje drugdje našao taj dokument.
- ne razumijem osmi, initframs i kako ih pridružiti novom kernelu.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Imaš pravo.
Razlika je u ID-u. (skroz sam previdio, učinilo mi se isto)
Prva šifra ti znači proizvođača, a druga model.
Mislim da ti se onda ne isplati ići po onim uputama koje sam ti poslao.
Sori.
Malo budem surfao, pa i javim ako naletim.
Znači, uspio si dobiti da ti proradi lampica na kameri?
A jesi probao

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so cheese
Možda će ti ju cheese prepoznati?
Isto je i za Skype, samo zamjeniš ime u naredbi.
U ovom trenutku bi bilo dobro da dobiješ makar i jako tamnu i lošu sliku.
Ako bi to uspio, postoje programi pomoću kojih se može slika podesiti.
EDIT: Koliko vidim, tvoja kamera bi trebala raditi.
Treba samo instalirati najnoviji gspca driver i raditi će.Navodno je kvaliteta slike dosta loša.
Malo moram surfati kako to uraditi najbolje, pa ti javim..
https://wiki.edubuntu.org/HardwareSuppo ... rasPhilips
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ovako,
Onaj libv4l je nešto preko čega bi programi trebali raditi s tvojom kamerom. On prevodi signal s kamere u razumljivi signal Skypeu, Cheesu ...
Ima smisla njega instalirati.
Gspca driver koji si instalirao svakako trebaš. Jedino ne znam da li on radi ispravno na 64 bitnom stroju. Ali, pretpostavljam da bi morao raditi jer si ga kompajlirao iz sourcea. To bi netko drugi trebao reći, jer se ne razumijem.
Ako radi, teoretski bi mogao imati sve što ti treba već instalirano.

Sad, pokušaj par stvari (Pod uvjetom da si uradio ono što je Tuxi gore napisao do kraja i da ti nije javilo nikakvu grešku u instalaciji niti gspca, niti libv4. Ako nisi siguran, možeš ponovo instalirati. Ništa se neće dogoditi)
1. Nakon instalacije, uradi reboot, uključi kameru i probaj obično (Bez one preload naredbe) pokrenuti Skype, Cheese, Camorama, Ekiga.... Znači sve programe koji bi mogli koristiti kameru. Pa vidi da li rade. Možda najbolje da ih pokreneš iz terminala, pa vidi kakvu grešku javljaju.
2. Pokušaj sada sa onom naredbom koju ti je Tuxi poslao:

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama
Pa mijenjaj opet skype, cheese ....
3. POkušaj onda s naredbom:

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so $(which cheese)
I opet s više programa.

I da, nakon što uključiš kameru, pričekaj petnaestak sekundi, pa mi pošalji (Copy/paste u Code) što ti piše nakon naredbe

dmesg
o tvojoj kameri. Pisati će ti na kraju izvještaja. Nešto kao Find new USB device. PA nešto, nešto gdje bi trebala neka riječ biti o tome da se radi o kameri...
Nemoj cijeli dmesg, jer je dugačak. Samo za kameru.To je dosta važno, jer je moguće da kameru automatski pokreće neki drugi modul, a ne gspca modul.
Tada bi morali blacklistati taj modu i ponovno kompajlirati gspca. Nakon toga bi se nakon uključivanja kamere automatski trebao pokrenuti gspca modul i kamera bi trebala raditi.

Eto, za prvu ruku.
JAvi što se događa, pa ćemo vidjeti dalje.

Mala digresija. Ubuntu je 8.10 (ne 8.1) jer se naziva po godini i mjesecu kad je izasao. (10. mj. 2008.) ;-)
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

Pozdrav, nije me bilo dugo kuci, pa se nisam javljao. U principu, sve sto moze da se uradi, momci su vec naveli, tj. ako ne ide sa kompajliranjem najnovijeg gspca, mora da padne kompajliranje Kernela. Ima nekih novosti, jesi uradio nesto?
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Odgovori