Talijanski grad Torino prelazi na Ubuntu
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Re: Talijanski grad Torino prelazi na Ubuntu
Ja sam Sabayon koristio nekoliko mjeseci. Sve je radilo dobro dok se nije nakon dva-tri updatea sasvim raspao.
To se na ozbiljnom racunalu ne smije desiti!
Isto tako ne smije se na racunalo instalirati neku distru i onda ju "zamrznuti".
Updateovi su vazni ako nista drugo, onda zbog sigurnosnog razloga. Da neko upadne na vazno racunalo i ukrade vazne dokumente zbog nekog frisko otkrivenog buga u drzavnim institucijama bi bila katastrofa!
Distre na drzavnim tvrtkama moraju biti stabilne i iza njih mora stajati ozbiljna tvrtka koja odgovara za svoj proizvod.
Ubuntu LTS je odlican izbor zbog tih razloga.
Sabayon upravo zbog gornjih razloga bi bio jako los izbor.
To se na ozbiljnom racunalu ne smije desiti!
Isto tako ne smije se na racunalo instalirati neku distru i onda ju "zamrznuti".
Updateovi su vazni ako nista drugo, onda zbog sigurnosnog razloga. Da neko upadne na vazno racunalo i ukrade vazne dokumente zbog nekog frisko otkrivenog buga u drzavnim institucijama bi bila katastrofa!
Distre na drzavnim tvrtkama moraju biti stabilne i iza njih mora stajati ozbiljna tvrtka koja odgovara za svoj proizvod.
Ubuntu LTS je odlican izbor zbog tih razloga.
Sabayon upravo zbog gornjih razloga bi bio jako los izbor.
-
eQuivalent
- Kontakt:
Dakle, ispada sad da Gentoo ne valja i da nije sigurna distribucija. hm .. pa dobro. Inače recept Sabayon potiče iz Torina. Pasquale de Bayon (1540-1592) je osmislio ovu poslasticu i dao joj ime San Bayon (kasnije permutacijom je dobijeno zabaglione). I iz italije je preuzeto u dalmaciju (da vas sad ne učim vašu istoriju
kako i zašto )
Inače kažem, ukoliko bi Sabayon malo usporio sa updateovima i napravio neku cvrstu distribuciju (što bi i bilo pravo rešenje za njih), bila bi jedna od najboljih linux distribucija. Koristi sam je jedno vreme, stabilna, sve ima ali najveći problem, i ono što te otra od nje i zbog čega ne može ozbiljno da se shvati je baš update. Ali kažem, ako bi se pozavbavili ovim problemom ozbiljnije, bila bi stabilna kao i Ubuntu.
Inače kažem, ukoliko bi Sabayon malo usporio sa updateovima i napravio neku cvrstu distribuciju (što bi i bilo pravo rešenje za njih), bila bi jedna od najboljih linux distribucija. Koristi sam je jedno vreme, stabilna, sve ima ali najveći problem, i ono što te otra od nje i zbog čega ne može ozbiljno da se shvati je baš update. Ali kažem, ako bi se pozavbavili ovim problemom ozbiljnije, bila bi stabilna kao i Ubuntu.
- Suko
- Site Admin
Nisam to rekao. Rekao sam da mi se Sabayon raspao sam od sebe nakon par mjeseci.eQuivalent je napisao/la:Dakle, ispada sad da Gentoo ne valja i da nije sigurna distribucija. hm .. pa dobro.
Inače, kad bi iza njega stajala ozbiljna firma naravno da bi i Sabayon bio odličan izbor.
Canonical je, koliko god mi to negirali, ozbiljna tvrtka. Njihov proizvod je Ubuntu i korisnička podrška za njega. Ima višegodišnju tradiciju i nekakvu dugoročnu strategiju razvoja. Za razliku od Red Hata i SUSE-a (tko god da je njihov vlasnik sada) koji su orjentirani na servere, Ubuntu je orjentiran na desktop. Pet godina podrške također je izvrsna stvar. Znači, s Canonicalom se sve dobije u paketu.
Ali ima i primjera za ovo što ti predlažeš eQuivalent. Munchen koristi LiMux, Španjolci imaju svoj Lliurex. Oni su izgleda krenuli ovim putem. Lokalni proizvod koji razvijaju i na njemu zarađuju lokalni informatičari. Isto ima smisla, ali se to mora ozbiljno odraditi. Ne može to biti neka fiktivna na brzinu organizirana tvrtka koja će prodati Ubuntu s drugačijim wallpaperom i ikonama i zbrisati nakon pola godine. Iako je to dobra stvar za domaću informatičku industriju, isto tako se to može obiti o glavu investitorima kad matična tvrtka koja je to održavala rikne.
Tako da, Sabayon je dobra ideja, ali iza njega bi morala stajati ozbiljna tvrtka. Očito je da se Talijanima ne da s tim natezati i uzimaju gotov proizvod koji već koristi hrpa ljudi. Po meni, pametan izbor.
-
Max Bunker
Ekipa, ubuntu je u par godina, za linux učinio vise nego svi ostali zajedno u dva desetljeća... Još da ima nesto u stilu system restorea ( nakon npr kad se nesto jako spotrga ) bio bi perfektan, i tada bi mogao grabiti prema tronu. Ne zaboravite da je ubuntu treci os po rasprostranjenosti i najlogicniji je izbor za migracije tipa torino ili minhen limux s kojim su popljugali foru tražeći toplu vodu
Koliko god bilo lipo čut da neki grad ili država prelaze na linux, ekipa ja mislin da to nije to.. sve se može prominit priko noči, dođe nova vlast, lobisti vlasničkog softvera.. i sve je opet po starom možda čak i gore. Po meni jedino i najbolje rješenje je od vrata do vrata.. kuc, kuc jel imate staru kantu na xp-u? imamo rješenje za vas! I šta je najbolje čak i nemora bit besplatno, nigdi ne piše da se usluga instalacije ne triba naplačivat.. ne triba čak ni kucat, isprinta se letak sa kontaktom i lagano u sandučić. Mjenjamo svit od čovika do čovika.. i ako još zaradimo diš bolje.. 
- Suko
- Site Admin
To ti nije pametna strategija. 
99,999% ljudi koji koriste XP će u roku od par dana tražiti da im vratiš Windowse i da ima taj Linux ne paše. Da ne znam kakve probleme imaju, XP i Windowsi su njima poznato sučelje i sredina u kojoj su doma. Linux to nije i da je ne znam koliko super, u njemu se osjećaju neugodno i traže povrat natrag u poznatu sredinu. (Jedino da im kažeš da su to najnoviji Windowsi. To uvijek prolazi dok ne saznaju da nisu.
)
I osim toga, 90% korisnika XP-a nema subjektivno nikakvih problema u korištenju svog računala. Da je ne znam koliko sporo, zaraženo ne znam kakvim bolešćinama i brutalno za gledati. Njima je to ok. Stari komp, pa valjda tako i treba. Pitaj samo običnog čovjeka jel ima problema sa svojim starim računalom. Većina će reći da nema, a ako i ima onda računaju kupiti novi, a ne reciklirati stari i na njega staviti Linux.
Ako bi poslovnu strategiju (u našim krajevima) zasnovao na tome da ljudima na stare kompove s XP-om stavljaš Linux, propao bi za sekundu. A pogotovo ti se ne isplati to volonterski raditi. Ubio bi se, a uspjeh bi ti se mjerio u promilima.
99,999% ljudi koji koriste XP će u roku od par dana tražiti da im vratiš Windowse i da ima taj Linux ne paše. Da ne znam kakve probleme imaju, XP i Windowsi su njima poznato sučelje i sredina u kojoj su doma. Linux to nije i da je ne znam koliko super, u njemu se osjećaju neugodno i traže povrat natrag u poznatu sredinu. (Jedino da im kažeš da su to najnoviji Windowsi. To uvijek prolazi dok ne saznaju da nisu.
I osim toga, 90% korisnika XP-a nema subjektivno nikakvih problema u korištenju svog računala. Da je ne znam koliko sporo, zaraženo ne znam kakvim bolešćinama i brutalno za gledati. Njima je to ok. Stari komp, pa valjda tako i treba. Pitaj samo običnog čovjeka jel ima problema sa svojim starim računalom. Većina će reći da nema, a ako i ima onda računaju kupiti novi, a ne reciklirati stari i na njega staviti Linux.
Ako bi poslovnu strategiju (u našim krajevima) zasnovao na tome da ljudima na stare kompove s XP-om stavljaš Linux, propao bi za sekundu. A pogotovo ti se ne isplati to volonterski raditi. Ubio bi se, a uspjeh bi ti se mjerio u promilima.
Sve to stoji i može se argumentirat ka i ovo moje šta sam napisa. A jel neko proba ovo? ..pogotovo sad kad ima ogromna količina starog hardvera na xp-u, ja iskreno nisam, vjerovatno i neću jer imam stalan posal pa čak i dodatnu zaradu ne ostvarujem instalacijama.. Možda je rješenje u večim gradovima.. staviš letke u 20 zgrada, nek ti se po zgradi javi jedna osoba, naplatiš 100kn instalaciju za nekoga ko ne radi nije malo..
Kažem možda sam u krivu, možda se niko i ne javi, možda će te gađat starim crt ekranom kad vide šta si im instalira.. al opet koliko ih je probalo... eto ako se nekome čini pametna ova moja glupa ideja
dizajniram mu letak "pro bono" možda mu čak pomogem napravit ad-sense reklamu ako bude dobar 
Kažem možda sam u krivu, možda se niko i ne javi, možda će te gađat starim crt ekranom kad vide šta si im instalira.. al opet koliko ih je probalo... eto ako se nekome čini pametna ova moja glupa ideja
- Suko
- Site Admin
A čuj. Ko ima volje i vremena, svakako može pokušati. Pa ako i pomogne samo par ljudi, opet im je pomogao.
Neko nema novaca za novo računalo pa ako im se osposobi staro, ljudima će dobro doći. Možda imaju pokoje u kutu za koje niti ne znaju da bi moglo proraditi opet. To je hvale vrijedan trud.
A što se tiče ovih velikih profi migracija, neka to rade oni koji su plaćeni za to.
Neko nema novaca za novo računalo pa ako im se osposobi staro, ljudima će dobro doći. Možda imaju pokoje u kutu za koje niti ne znaju da bi moglo proraditi opet. To je hvale vrijedan trud.
A što se tiče ovih velikih profi migracija, neka to rade oni koji su plaćeni za to.
-
Max Bunker
@gušter, ja to radim, kao dio ekipe jedne, i u par godina smo ufurali linux na bar tisuću pc-a, standardna cijena je 220 kn + pdv. Kad bi našli ekipu koja nam može prilagoditi neke poslovne programe, mogli bi ući u stotine manjih firmica i obrta.. Ako tko ima volje.....
- Suko
- Site Admin
Svaka čast!
Ako ste ozbiljna firma i ozbiljno se bavite instalacijom Linuxa na računala (a nadam se onda i održavanjem), javite nam se pa možemo složiti kakav intervju ili tekst o vama na naslovnici. Pa vam možda kapne i kakva ozbiljna suradnja s ostalima koji čitaju LZS.
Ako ste ozbiljna firma i ozbiljno se bavite instalacijom Linuxa na računala (a nadam se onda i održavanjem), javite nam se pa možemo složiti kakav intervju ili tekst o vama na naslovnici. Pa vam možda kapne i kakva ozbiljna suradnja s ostalima koji čitaju LZS.