Dan slobodnog softvera :) u našem malom gradu & RH

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

ujodarko
Spol: M

Re: Dan slobodnog softvera :) u našem malom gradu & RH

Post Postao/la ujodarko »

Vl@do je napisao/la:@ujojadko, uvijek se možeš javiti udrugama kao što su HrOpen i HULK i ponuditi suradnju. Ima tu više događanja tijekom cijele godine na kojima je svaka pomoć dobro došla. Evo, na pr. http://www.linux.hr/modules/news/ sudjeluj na sastanku i iznesi svoj prijedlog.
ujojadko?!

:pogled_dolje

...

HULK na stranici događanja ima ovo: http://www.linux.hr/modules/agendax/index.php?op=cal

Oni nit ne znaju da je dan slobodnog softvera 20.09.
(pardon, možda i znaju, ali nije naznačeno na kalendaru)

ps na sastanku bih sudjelovao da ne moram i raditi za "kruh"... Bi li tko od vas mogao toj ekipi predložiti održavanje dana slobodnog softvera ili je moja ideja fakat jadna kao što si istakao na početku
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

A glej. Moze se nesto iskemijati.
Ja bi ti predlozio za prvu nesto manje ambiciozno. Tipa druzenje Linuxasa uz slobodan upad sa strane.
Tu bi imao neku posjecenost.
Predlozio bih Zagreb cisto zbog prakticnosti. Najvise vas je tu i ostalima je nekako najzgodnije doci.
Eto, sad treba samo skemijati prostor.
Onda kad nadjemo prostor se dogovorimo za troskove (Pice i jelo/grickalice).
Program se lako slozi.
Obavjestiti mozemo ostale putem nase naslovnice i drustvenih mreza.
I to ti je to. Fino druzenje Linuxasa/install fest.
Eto. Sad, ko se nudi za trazenje prostora? (Nema se para pa bi dobro doslo nesto tipa prostorija neke lokalne udruge. Ako netko zna nekog s takvim prostorom i da je voljan ustupiti ga bez naknade, neka javi.)
EDIT:I kad ovo prodje, potrudimo sa da druzenje postane tradicija i svake godine dodamo neki novi sadrzaj. Za par godina imas veliko dogadjanje za par stotina ljudi. ;-)
shicy

Post Postao/la shicy »

šta je sa hacklabom u mami? možda njih kontaktirat?
calisto053
Moderator

Re: Odg: Dan slobodnog softvera :) u našem malom gradu & RH

Post Postao/la calisto053 »

ujodarko je napisao/la:U redu :) i?

Koliko je vas u startu napisalo, hajdmo vidit ŠTO možemo napravit?
Sve si ti to fino napisao, ali postoji masa realnih problema u praksi. Nemoj me krivo shvatiti - nitko ovdje ne odbija nikakvu inicijativu, jednostavno postoji strasno puno problema u osnovnim koracima.
LZS je u potpunosti volonterski projekt sto znaci da svatko radi kako i koliko moze. Neki su ovdje od samog pocetka, znaci 8-9 godina, neki se bave privatnim problemima, dok su neki zbrisali nakon manje od mjesec dana "aktivne" pomoci. Imamo nevjerojatnih problema samo s pisanjem na naslovnici: sve je spalo na 2-3 aktivna autora i 1-2 lektora. Neprestano pozivamo nove autore, no jedino je vision ostao (hvala, stari!). Pozivali smo i neke lektore: nitko nije doprinjeo, a ponajmanje ostao.
Nevjerojatna je logisticka zafrkancija organizirati i koordinirati ljude za neki zajednicki projekt (iznimka su oni koji zive u istom gradu pa se mozda neformalno nadju na pivi): polovica ljudi su studenti, druga polovica radi u privatnom sektoru. Polovica ljudi nije ni blizu Zagreba (uglavnom su tamo glavni iventi). Netko ne moze dobiti slobodan dan u firmi, netko uci za ispit, netko je predaleko od Zg i nema prijevoz/novaca za prijevoz, ljudi su bez posla, imaju obiteljske probleme, zbukaju fasadu i sl. Posljednji zajednicki susret u Osijeku (neformalno druzenje) se organizirao mjesec dana i doslo je 10-12 ljudi (polovica njih su vec iz Osijeka ili okolice).
Zamisli sad u takvim uvjetima praviti neki ozbiljniji dogadjaj (ne mislim na installfest ili kratko gostujuce predavanje). Dizajn i lektoriranje letaka, dogovaranje s tiskarom, financiranje, sponzori (buahaha), preuzimanje, organizacija prostora, okupljanje ljudstva i tehnike, hrana i pice (ne samo hmelj i jecam), smjestaj za ljude koji dolaze na dva-tri dana (ima li mjesta kod tebe na kaucu?), putni troskovi (hohoho i hahaha), rad u smjenama (nadam se da te sef pusti iz firme i da ce ce ti se zena sama moc brinut za djecu cijeli vikend), pospremanje i zavrsni poslovi.
Nemoj se ljutiti, samo opisujem realne probleme s kojima se susrecemo.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Evo ti malo konkretniji plan koji ne moraš slijediti do u zadnje slovo, ali ti može biti koristan ako ćeš stvarno organizirati neku proslavu/obilježavanje tog dana:

1. Odrediti grad u kojem će se to organizirati. Time se eliminiraju oni koji ne mogu pomoći zbog geografske udaljenosti i/ili nedostatka novca za put, a dobivaš pročišćenu listu onih koji bi mogli sudjelovati u organizaciji ako to žele.

2. Izraditi plan događaja - točno odrediti što će se raditi na tom eventu, kakva će to vrsta manifestacije biti (installfest, neformalno okupljanje, prezentacija softvera, podjela materijala...). Tako će biti lakše procijeniti kakav prostor je potrebno pronaći - ako će biti installfest, treba tražiti nešto gdje ima mjesta za ljude s laptopima i dovoljno utičnica, npr. Taj plan napisati kao smislen, lijep dokument koji se može dalje proslijeđivati i koristiti kao osnova za izradu promo materijala. Kad ga dovršite, možete ga poslati meni da ga pregledam i ispravim.

3. Uzeti mail klijent ili telefon u ruke i javiti se udrugama - već predloženom HULK-u u HrOpenu i ispitati mogućnosti suradnje. Ovisno o njihovom odgovoru, nastaviti potragu za udrugom ili već nekim tko bi bio voljan ustupiti odgovarajuć prostor. Njima se javljate s konkretnim opisom i planom događaja razrađenim u točki 2. - tako da vide da mislite ozbiljno i da se ne radi o nečemu što se organizira navrat-nanos. Iako je sve to volonterski i amaterski rad, ne znači da mora izgledati površno i neprofesionalno.

Dakle, važno je imati unaprijed isplaniran događaj prije nego što krenete obavještavati potencijalne posjetitelje, sponzore i suradnike. Iznimka je ako ćete organizirati samo neko neformalno okupljanje gdje će se casually brbljati o Linuxu :D ali za to vam onda ni ne treba poseban prostor; možete si samo sjesti u pivnici ili se naći na Jelačić placu, ovisno o vremenskim (ne)prilikama. :D
ujodarko

Post Postao/la ujodarko »

S realnošću se svakodnevno realam (moja kovanica) tako da... se ne sekiram odviše.

I... zaista ne pucam na visoko, samo bih da se dan obilježi tj. da ne prođe kao i svaki drugi.
Ako se može nešto, dajte da nešto napravimo, ali bilo bi super kada bi se to dogodilo u nekoj ok ustanovi.

Planiram napisati upit za MSU, ali pitam se... hoće li pasti na rit odma ili nakon što pročitaju pismo obične fizičke osobe.
Nekako mi se čini da bi veću težinu imao mejl upućen s HULK-a ili sl.

Kaj ne?
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Realnost kaže da je najlakše upotrebiti prijateljske ili poslovne veze za dobiti prostor. Najbrže i odma znaš jel prolazi ili ne.

Grdović bu nam otpjeval par pjesmica za štimung, hostesice bu dijelile materijale, još samo moramo naći zvijezdu večeri radi koje bu i tv kuće pristale to popratiti...
:-)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

OK. Ajd sad ako ćete biti ozbiljni, najprije tražimo prostor. Shicy je dao prijedlog. Jel ima još netko drugi ideju?
audiosl4ve

Post Postao/la audiosl4ve »

pa ako neko ima neku kucicu sa velkim dvoristem a da je u zagrebu i to fino dode ;)
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Pa ovisi jel govorimo o susretu desetak ljudi ili daleko više, onda bi tek znali i koji prostor odgovara. I sadrzaj je bitan, tj što bi se odvijalo, jer i to diktira prostor. Ako zgb, imam sa kime popričati o gradskom prostoru.
Odgovori