Dan slobodnog softvera :) u našem malom gradu & RH
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Dan slobodnog softvera :) u našem malom gradu & RH
@ujodarko, sorry, stvarno nije bilo namjerno.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
ako je susret tipa 15-20 ljudi (apsolutno ne više=), srediti prostor mi je jedna poziv daleko. što se drugoga tiče, mislim da nema smisla tako da je ove godine piva najbolja opcija.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Pročitao sam ponovno sve postove iz ove teme i na žalost došao do zaključka da bilo kakav pokušaj obilježavanja "Dana slobodnog softvera" u predloženom obliku u startu osuđen na neuspjeh
Ono što bi se eventualno moglo napraviti je niz kratkih predavanja po osnovnim školama (30 minuta predavanja + do 30 ili koja minuta više za neformalnu komunikaciju sa djecom i odgovore na njihova pitanja) na području cijele RH, a što bi se onda moglo prezentirati medijima koji bi to eventualno kakvim kraćim prilogom popratili u informativnim emisijama.. ali i za to trebaju pripreme, no ostvarivo je..

Ono što bi se eventualno moglo napraviti je niz kratkih predavanja po osnovnim školama (30 minuta predavanja + do 30 ili koja minuta više za neformalnu komunikaciju sa djecom i odgovore na njihova pitanja) na području cijele RH, a što bi se onda moglo prezentirati medijima koji bi to eventualno kakvim kraćim prilogom popratili u informativnim emisijama.. ali i za to trebaju pripreme, no ostvarivo je..
- 7. rujan - Poslati otvoreni poziv članovima ovog foruma te mail članovima HrOpen-a i HULK-a za volontere koji bi predavanja odradili sa rokom recimo do srijede 10. rujna,
- 10. rujan - svi zainteresirani volonteri bi se trebali naći na virtualnom sastanku (može i na LZS IRC-u) gdje bi im pokretač akcije iznio okvirni nacrt kako bi predavanja trebala izgledati i gdje bi se okvirno moglo znati sa koliko se volontera raspolaže, koji su gradovi i mjesta pokriveni i sl. .. te bi se odredile dvije ili tri osobe koje će sve to onda koordinirati i biti zadužene za komunikaciju s medijima i dr.
- 11. rujan - koordinatori akcije bi trebali od dobivenih prijedloga sastaviti unificirani poziv ravnateljima škola u kojima bi se prema mjestu stanovanja predavača/volontera moglo održati predavanje te ga proslijediti volonterima
- 12. rujan - volonteri obilaze škole i prezentiraju ravnateljima projekt te ukoliko je pozitivan feedback odmah mogu odraditi okvirne dogovore sa nastavnicima informatike te provjeriti kakve su tehničke mogućnosti škola (video projektori, koji bi se školski prostor koristio i sl.)
- 13. rujan - virtualni sastanak radi prezentacije dobivenih informacija od svih volontera te davanje konkretnih smjernica svim volonterima od strane koordinatora akcije
- 15. rujan - kontakt sa svim ravnateljima škola koje su pristale na akciju te prezentacija-poziv učenicima (i eventualno roditeljima) da dođu na predavanje (za to je dovoljno i unificirani letak na oglasnoj ploči, ulaznim vratima ili obavijest koju bi djeci prenijeli učitelji) - isti dan navečer ponovno virtualni sastanak svih učesnika akcije i nakon toga još jedan samo koordinatora (njih će već tada boljeti glava, ali to je normalno)
- 16. rujan - ponovno kontaktiranje ravnatelja koji su pristali izaći ususret akciji i upoznavanje sa brojem škola koje učestvuju i dodatni razgovori sa nastavnicima informatike (ako su isti voljni pomoći)
- 17. rujan - krajnji rok da koordinatori pošalju obavijest medijima (lokalnim i državnim) i uz malo sreće će povratu informaciju imati isti dan -- tu sad već postoji mala mogućnost da se recimo uključi "Dobro jutro Hrvatska" i da bi netko trebao otići na HRT u petak ujutro 19. rujan) = sad već sve učesnike akcije boli glava i počinju prvi znakovi panike

- 18. rujan - virtualni sastanci radi međusobne razmjene informacija, upoznavanje sa problemima, rješavanje istih ako je moguće
- 19. rujan - ponovno obilasci škola, kontakti i prikupljanje informacija o eventualno broju zainteresiranih (tu je sad već panika osjetna), kratka proba predavanja i isprobavanje tehnike....... koordinatori odrađuju zadnje dogovore sa medijima i skaču na sve strane da probaju odraditi lako moguće probleme koji se pojavljuju u hodu (tu su već usporeni od količine popijenih tableta protiv glavobolje)
- 20. rujan - "Dan D" .. s obzirom na prekratak rok pripreme, uz puno sreće te elokventne i snažljive predavače/volontere sve prolazi u najboljem redu, mediji su proširili vijest o "Danu slobodnog softvera", svi su ponosni i ispunjeni što su svojim malim doprinosom ili zalaganjem pridonjeli FLOSS-u i širenju GNU/Linuxa, glavobolje i umor zaboravljen, korisna iskustva za slijedeći sličan projekt prikupljena i neprocijenjiva.. ili sve završava na ružniji način koji je vrlo lako moguć i o kojem neću
- ujodarko
Neznam zašto, al meni je na pameti neki prostor koji ima hmmm... javniji karakter.Suko je napisao/la:o ćete biti ozbiljni, najprije tražimo prostor. Shicy je dao prijedlog. Jel ima još netko drugi ideju?
Maštam o nekom reprezentativnijem prostoru tipa MSU, ili možda u SC-u
Siguran sam kako bi bilo jako dobro uključiti zainteresirane školarce i njihove roditelje...
Druženje 10-15 osoba može nakon tog glavnog dijela predstavljanja, miniedukacije i eventualnog (možda i paralelnog) install festa.
open code i open mind cijelom čovječanstvu 
- ujodarko
evo gledam sada... HULK i HrOpen organizirali su Open SUSE konferenciju u DU...
http://www.open.hr/obavijesti/2014/04/p ... 8-travnja/
Pa ne bi li njima trebalo biti jednostavno organizirati neki respektabilni prostor i da ne velim, ostalo
?
http://www.open.hr/obavijesti/2014/04/p ... 8-travnja/
Pa ne bi li njima trebalo biti jednostavno organizirati neki respektabilni prostor i da ne velim, ostalo
- ujodarko
... mislim kako sam skužio zašto je nastalo toliko oduševljenje prijedlogom iz ove teme...
... nema zainteresirane publike (narod je nezainteresiran za slobodni softver i zaboli ga za nj.)
... budući nemamo za koga, u čemu je smisao održavanja ičega...
... al meni se nekako čini da je to što nemamo za koga održati dan slobodnog softvera loše i saznao sam zašto nemamo za koga
razgovarao sam s jednom učiteljicom (osnovna škola) pa mi ona reče kako klinci zapravo ne dobiju ni kvalitetne informacije niti priliku da se služe slobodnim softverom... a kamo još da npr. isprobavaju razne distre...
može li se zaključiti gdje je problem?
u školama, nije li?
... nema zainteresirane publike (narod je nezainteresiran za slobodni softver i zaboli ga za nj.)
... budući nemamo za koga, u čemu je smisao održavanja ičega...
... al meni se nekako čini da je to što nemamo za koga održati dan slobodnog softvera loše i saznao sam zašto nemamo za koga
razgovarao sam s jednom učiteljicom (osnovna škola) pa mi ona reče kako klinci zapravo ne dobiju ni kvalitetne informacije niti priliku da se služe slobodnim softverom... a kamo još da npr. isprobavaju razne distre...
može li se zaključiti gdje je problem?
u školama, nije li?
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
U RH je službeni format za pisanje dokumenata .odt, znači otvoren, slobodan i dostupan svima. I sve bi to bilo lijepo i krasno da se školstvo i svi ostali pridržavaju zakonom propisanih normi. Ali na žalost, još uvijek profesori traže od učenika i studenata da napišu domaću zadaću u MS Office-u.
Tu je problem. Od osnovne škole, fakulteta, pa sve do Vlade (ne do mene
) i svih predsjednika, ministara.... Kad bi učenici imali izbor i bili upoznati sa mogućnošću izbora i standardima, puno njih bi od malena koristilo slobodni softver.
@ujodarko, još 2011. smo započeli ovdje razgovarati o tome.
Nadalje, jučer je trebao biti održan HULK sastanak na IRC kanalu s temom Razmjena vještina i ostalo (što god to bilo). Očekivao se odaziv ljudi koji imaju ideje i htjeli bi pomoći promicanju FLOSS-a. Ali odazvao sam se jedino ja i cura koja je vodila sastanak i imala namjeru održati neka predavanja zainteresiranima. Tako da smo prekinuli nakon pola sata šutnje. HULK ne odustaje i najavljuje sljedeću razmjenu vještina: http://www.linux.hr/modules/news/articl ... oryid=3160 , a moguće je sudjelovati u raspravi i predlagati ovakve teme o kojima i ovdje pišemo.
Tu je problem. Od osnovne škole, fakulteta, pa sve do Vlade (ne do mene
@ujodarko, još 2011. smo započeli ovdje razgovarati o tome.
Nadalje, jučer je trebao biti održan HULK sastanak na IRC kanalu s temom Razmjena vještina i ostalo (što god to bilo). Očekivao se odaziv ljudi koji imaju ideje i htjeli bi pomoći promicanju FLOSS-a. Ali odazvao sam se jedino ja i cura koja je vodila sastanak i imala namjeru održati neka predavanja zainteresiranima. Tako da smo prekinuli nakon pola sata šutnje. HULK ne odustaje i najavljuje sljedeću razmjenu vještina: http://www.linux.hr/modules/news/articl ... oryid=3160 , a moguće je sudjelovati u raspravi i predlagati ovakve teme o kojima i ovdje pišemo.
Zadnja izmjena: Vl@do, dana/u 08 ruj 2014, 16:20, ukupno mijenjano 1 put.
Moj pogled na sve to.
@ujodarko.. jedno khm privatno pitanje, ne moraš odgovoriti ako ne želiš 
U kojem si gradu (svemir je širok pojam
)?
U profilu ti piše da si fotograf.. da li se time baviš i ako da, radiš za sebe u svom foto-studiu ili kod nekoga?
Ako je odgovor na prethodno pitanje pozitivan, da li se u radu koristiš vlasničkim ili slobodnim softverom?
U kojem si gradu (svemir je širok pojam
U profilu ti piše da si fotograf.. da li se time baviš i ako da, radiš za sebe u svom foto-studiu ili kod nekoga?
Ako je odgovor na prethodno pitanje pozitivan, da li se u radu koristiš vlasničkim ili slobodnim softverom?
- vision
- Spol: ♂
Samo napred tko god je voljan sudjelovati (najiskrenije glavu ne bi okrenuo za takve događaje ....)
Čemu portali, forumi, čemu toliko tutorijala i videa - toliko toga je napravljeno (napisano) da koga je volja može bez ikakvih problema* napraviti željeno. Sav materijal je besplatan, dostupan svakome tko ima internet, i kvalitetnih informacija i td... ali malo ima onih koje je to volja čitati, da barem minimalno shvate o čemu se radi (manje bi bilo tema na foruma), a za ostalo se nema šta komentirati.
Po meni Linux nije za svakoga (čitaj ovo gore).
* Hardver, drajveri, update/upgrade, znanje ... polako (ako je na početku neko oduševljen, ne znači da će biti "happy end").
Čemu portali, forumi, čemu toliko tutorijala i videa - toliko toga je napravljeno (napisano) da koga je volja može bez ikakvih problema* napraviti željeno. Sav materijal je besplatan, dostupan svakome tko ima internet, i kvalitetnih informacija i td... ali malo ima onih koje je to volja čitati, da barem minimalno shvate o čemu se radi (manje bi bilo tema na foruma), a za ostalo se nema šta komentirati.
Po meni Linux nije za svakoga (čitaj ovo gore).
* Hardver, drajveri, update/upgrade, znanje ... polako (ako je na početku neko oduševljen, ne znači da će biti "happy end").
-
Max Bunker
Pa sa nekim ovdje iznesenim stvarima se nebih složio. Moj dijapazon kretanja i poslovnog okružja je vrlo širok : od nekih ministarstava, udruga, bolnica, liječničkih ordinacija, ovlaštenih prevoditelja, odvjetničkih kuća, manjih firmi i obrta, pa sve do privatnih osoba, susjeda, prijatelja, studenata, srednjoškolaca pa čak i osnovnoškolaca. Interesa za linux ima u velikoj mjeri, što zbog cjene, a vremena su krizna, a što zbog fame da je neprobojani stabilan i bla bla...
Ali... Uvjek taj ALI ... Heehhee.. U dvadesetak zadnjih godina, piratski windowsi su bili svima dostupni i nema kuće ili stana di se nisu godinama vrtili. I korisnici su navikli na neke stvari i teško je to preko noći zamjeniti ili nadomjestiti alternativama. Gomila prevoditelja bi sutra prešla na linux kad bih imao način da im riješimo da se ogromni i komplicirani docx ne raspadne kad ga otvore u libreu.. Puno liječničkih ordinacija su isto zainteresirani, ali problema je puno, od smart usb čitaca i autentifikacije pa do rada u cezihu tj prema hzzo-u...
I korisnici su navikli da im mali od susjeda uvjek začas rješi problem na windowsima, a za linux je malo teže naći susjeda uvjek spremnog utrčati.. Neke centralne podrške, besplatnog telefona, nekog oglednog show roma,, svega toga nema zasad u linux svijetu... I nije tu samo problem nemanja volje ili energije, već je problem i ogromnih financijskih resursa i monopola kojima se protežira znate već kaj i znate već kako...
Cim krenes sa političarima o tome, a on prvo pita da kaj on osobno odmah i sad ima od toga.
Te virtualne konferencije mi djeluju skroz promašenim. Treba biti realan i prizeman: ovo je balkan, i ako hoćeš popularizaciju nečega, nejde to bez okupljanjau uživo, derneka,cuge, televizije, novina, zvjezdica, govorancije, prezentacija... Uvjek mislim da bez žestoke i agresivne kampanje nebu pomaka... Nema dana da u poštanski sandučić ne dobim brdo reklama, i svuda na naslovnici laptopi sa win osmicom... Nema jače web stranice ili portala a da odma ne skaču baneri sa acerom i windows osmicom gore.. Svemu bi se moglo doskočiti, ali puno zescom kampanjom i retorikom...
Slažem sa kako neko ovdje reče, da svi bacamo ideje a rijetko tko može i hoće nešto konkretno poduzeti... Sa hrpom obrtnika spikam, i vele da sam jedini kaj im nudim linux, nit im je ko dolazil nit su di vidli reklame ili ponude.. I otkantaju me jedino oni na pbz jer im neznam rjesiti poslovno net bankarstvo... U par tema ovdje sam taj problem spominjao i samo jedna djevojka je obećala pogledati.
Na jednoj temi ste čovjeka koji je ukazivao na stvarne probleme, suspendirali ste ga a vjerujem sa nisam jedini koji je to zapazio.
.. Prije bilo svega, mislim da je osnovno imati ideju, pa plan, pa ljudske i organizacijske resurse i tek onda bi mogli konkretno suzavati opcije i vidjeti jel bu druženje za dvadeset skolaraca ili mega spektakl u areni koji bu nam bare iz majki pjesmom otvorio, a pivovara sponzorirala hostesama i sleperom pive... A je me prst boli jer tipkam sa moba
Ali... Uvjek taj ALI ... Heehhee.. U dvadesetak zadnjih godina, piratski windowsi su bili svima dostupni i nema kuće ili stana di se nisu godinama vrtili. I korisnici su navikli na neke stvari i teško je to preko noći zamjeniti ili nadomjestiti alternativama. Gomila prevoditelja bi sutra prešla na linux kad bih imao način da im riješimo da se ogromni i komplicirani docx ne raspadne kad ga otvore u libreu.. Puno liječničkih ordinacija su isto zainteresirani, ali problema je puno, od smart usb čitaca i autentifikacije pa do rada u cezihu tj prema hzzo-u...
I korisnici su navikli da im mali od susjeda uvjek začas rješi problem na windowsima, a za linux je malo teže naći susjeda uvjek spremnog utrčati.. Neke centralne podrške, besplatnog telefona, nekog oglednog show roma,, svega toga nema zasad u linux svijetu... I nije tu samo problem nemanja volje ili energije, već je problem i ogromnih financijskih resursa i monopola kojima se protežira znate već kaj i znate već kako...
Cim krenes sa političarima o tome, a on prvo pita da kaj on osobno odmah i sad ima od toga.
Te virtualne konferencije mi djeluju skroz promašenim. Treba biti realan i prizeman: ovo je balkan, i ako hoćeš popularizaciju nečega, nejde to bez okupljanjau uživo, derneka,cuge, televizije, novina, zvjezdica, govorancije, prezentacija... Uvjek mislim da bez žestoke i agresivne kampanje nebu pomaka... Nema dana da u poštanski sandučić ne dobim brdo reklama, i svuda na naslovnici laptopi sa win osmicom... Nema jače web stranice ili portala a da odma ne skaču baneri sa acerom i windows osmicom gore.. Svemu bi se moglo doskočiti, ali puno zescom kampanjom i retorikom...
Slažem sa kako neko ovdje reče, da svi bacamo ideje a rijetko tko može i hoće nešto konkretno poduzeti... Sa hrpom obrtnika spikam, i vele da sam jedini kaj im nudim linux, nit im je ko dolazil nit su di vidli reklame ili ponude.. I otkantaju me jedino oni na pbz jer im neznam rjesiti poslovno net bankarstvo... U par tema ovdje sam taj problem spominjao i samo jedna djevojka je obećala pogledati.
Na jednoj temi ste čovjeka koji je ukazivao na stvarne probleme, suspendirali ste ga a vjerujem sa nisam jedini koji je to zapazio.
.. Prije bilo svega, mislim da je osnovno imati ideju, pa plan, pa ljudske i organizacijske resurse i tek onda bi mogli konkretno suzavati opcije i vidjeti jel bu druženje za dvadeset skolaraca ili mega spektakl u areni koji bu nam bare iz majki pjesmom otvorio, a pivovara sponzorirala hostesama i sleperom pive... A je me prst boli jer tipkam sa moba
Zadnja izmjena: Max Bunker, dana/u 08 ruj 2014, 22:50, ukupno mijenjano 1 put.