[ZBIRNA TEMA] Windows vs. Linux

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: Windows 10 i Linux

Post Postao/la JH-IM »

laufer84 je napisao/la:ili možda Ubuntu s ubuntu .deb paketima,ubuntu kernelom i ostalim "Ubuntu tehnologijama" koje pripisuju sebi ,a ne linux zajednici.Naglasak sa linux zajednica je prešao na korporacije.Mene je najviše strah da će debian projekt od čega je nastala hrpa debianoida i ubuntu na kraju propasti,a takve korporacijske kurvinske firme koje su prepisale otvoreni kod i upakovali ga pod svoje pakovanje opstati i da ćemo na kraju birati hočemo li njima platiti licencu ili MS-u.Windows 10 je kombinacija KDE i Gnome 3 s prekopiranim linux funkcijama,uključujući update i rješavanje sistemskih problema preko terminala.Linux će ipak na kraju pobjediti jer je prilagodljiviji i brže evoluira od MS-a.
Ne postoje Ubuntu deb paketi u smislu nekih forkova, postoje samo Ubuntu click paketi na koje si ti vjerovatno mislio, koji su nužnost za mobilne uređaje radi sigurnosti i praktičnosti, a ne postoji ni Ubuntu kernel, Ubuntu patchira standardni kernel već prema svojim potrebama i idejama kao što to rade i druge distribucije, ne postoji forkani Ubuntu kernel kojega oni razvijaju i predstavljaju kao Ubuntu kernel. I Canonicalov kontroverzni Mir display server ima GPL licencu i može ga forkati ili koristiti tko želi.

Što se tiče "prepisivanja" i mijenjanja otvorenog koda i pakiranje istog pod svoj proizvod to dozvoljava sama open source licenca, i to je izvor profita za puno firmi koje sponzoriraju razvoj Linuxa, nemali dio developera Linux kernela i drugih dijelova Linuxa su plaćeni od strane velikih firmi, bez takvog "sponzoriranja" razvoj Linuxa bi išao bitno sporije jer bi na njemu radilo puno manje full time developera.

http://apcmag.com/linux-now-75-corporate.htm

Podatak iz 2010 g, 75% developmenta Linux kernela obavljaju plaćeni developeri što nije nikakav problem jer je sve open source, neka firme samo ulažu novac u razvoj Linuxa, od toga imaju svi koristi, firme koje sponzoriraju development koriste i prodaju Linux (uglavnom serverske verzije sa podrškom) već prema svojim planovima, korisnici dobivaju brži development, Linux ostaje open source, svi su na dobitku. Prodaja proizvoda baziranih na open sourceu postoji otkada postoji open source.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Puno babica, kilavo djete....
A prigodna bi bila i ova : Zavadi pa vladaj .

:-)
Nklst

Post Postao/la Nklst »

Nisam ja predlagao da se trebaju ukinuti distre ili bilo koji DE ili WM, samo sam rekao da deluje kako ne postoji Linux viziju u odnosu na MS viziju zato što ne postoji jedan linux operativni sistem nego mnogo njih i svi oni imaju svoje vizije (takođe to se odnosi i na DE)

Iskreno ne mislim da je bilo koja Linux distribucija na desktopu osim eventualno Ubuntua bilo kakva pretanja Windowsu ili OS X, ne zato što su oni bolji već zato što retko koji OEM prodaje računare sa predinstaliranim Linux OS-om a i ti često budu prvom prilikom zamenjeni Windowsom.

Što se tiče kopiranja to manje više svi rade, i ja lično smatram to dobrim, jer tako dobre stvari dolaze do većeg broja korisnika i olakšavaju im život. I Linux DE-ovi su preuzeli od nekoga virtuelne desktope.

Mislim da ima još jedna stavka koji nismo pomenuli a to je Windows Store, Nije novina u Windows 10. ali to je bitna stavka sada kada su korisnici naučili na to putem Apple Storea i Google Play-a

Naravno postoje package manageri u našem dvorištu, ali eto nekada smo mi imali plus lakog ažuriranja aplikacija i lake instalacije a sada je ta prednost manja. Takođe, ne računajući Arch i AUR, nisu svi paketi uvek ažurirani kod mnogih distri. (npr. hteo sam preko Software Centra u Fedori 20 da instaliram Corebird i Geary mail i nisu bili ažurirani za poslednje 2 verzije.) a o kupovini aplikacije preko njih da ni ne pričamo.
Max Bunker

Dopalo bi mi se da ubuntu ili opensuse imaju defaultno neki cloud storage . Ubuntu je to imao pa su odustali. U windowsima se to zove onedrive : 15 gb prostora, 99 računala se može spojiti na jedan account, u tom prostoru se backupiraju postavke, favoriti, bookmarks, slike,dokumenti, instalirane aplikacije.. U slučaju nove instalacije ili reinstalacije,cim se spoji na taj account sve se samo vrati i poslozi, od tema, favorita, aplikacija, fajlova..

Onedrive postoji i u mobilnoj inačici...

Meni je dosta korisno, i volio bih tako nešto na linuxu, uz već prije spominjani sistem restore.
laufer84
Kontakt:

Post Postao/la laufer84 »

Copy dolazi po defaultu na Ultimate Editionu,a prijedlog je da se ubaci dropbox ,a izbaci copy.

https://www.copy.com/s/oBnDBsDOvxF8jW1EuLKM
HP Pavilion 15
Intel core i5 8GB
Nvidia geforce MX150 2gb
Intel HD graphics 8GB
SSD 250 GB
HD 1 TB
LMDE 64 bit
Max Bunker

Ma dropbox je ok, ali to je samo skladište u koje moraš sam trpati podatke. Onedrive je daleko više od cloud skladišta. Sve bitne postavke i podešavanja os-a se automatizmom tamo backupiraju, i automatski ih os primjenjuje u slučaju nove instalacije .Znači, sam bu poslozio favorite u browserima, instalirao aplikacije koje si imal prije, desktop temu, sound temu, sva bitna i sigurnosna podesenja, ... Znači u odnosu na klasični dropbox, onedrive krasi daleko dublja integriranost u os.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Max Bunker je napisao/la:Ma dropbox je ok, ali to je samo skladište u koje moraš sam trpati podatke. Onedrive je daleko više od cloud skladišta. Sve bitne postavke i podešavanja os-a se automatizmom tamo backupiraju, i automatski ih os primjenjuje u slučaju nove instalacije .Znači, sam bu poslozio favorite u browserima, instalirao aplikacije koje si imal prije, desktop temu, sound temu, sva bitna i sigurnosna podesenja, ... Znači u odnosu na klasični dropbox, onedrive krasi daleko dublja integriranost u os.
Linux vjerovatno neće nikada tako nešto imati jer ne cilja biti toliko jednostavan ni voditi korisnika za ruku baš toliko, a niti nema svoj vlastiti cloud storage, a i takvo rješenje na Linuxu koje bi to sve backupiralo bi bilo teško i izvedivo zbog dijelova u samom Linuxu koji se nalaze u stanju stalnog razvoja, kao na primjer desktop environmenti, konfiguracijski fileovi i slično se mijenjaju pa nekakav univerzalni backup svih postavki ne bi bio lako izvediv na Linuxu jer Linux nije dovoljno monolitan za to, ima previše dijelova koji konstantno evoluiraju.

Podesiti desktop Linux po svojem ionako ne traje dugo ako korisnik zna što hoće od svojeg sustava, može se sve podesiti u jako kratkom roku pa automatsko backupiranje postavki i nije neka potreba, ne kažem da bi to bila potpuno beskorisna funkcija ali da je od neke velike važnosti nije.

Sve na klik i sve automatizirano je Windows mentalitet, to ne želimo razvijati kod Linux korisnika, pogotovo onih novih, neka se malo oznoje dok koriste Linux pa će nešto i naučiti o njemu i računalima općenito, Linux treba poticati učenje, ako u svemu pređe na klik i automatizaciju kao Windowsi postati će sličan OSXu, iako dobar OS po tehničkim karakteristikama, radi se o OSu koji je prilagođen za informatički apsolutno nepismene ljude, onako da ga sredovječna američka kućanica može naučiti koristiti u kratkom roku, za američke kućanice to je dobra stvar (a i za Appleov džep) ali Linux ne treba težiti tako nečem, Linux je tu da ljudi uče i razvijaju se uz njega.
Max Bunker

Ma nije ti to samo auto backup postavki i ikona i wallpapera, nego ti je to nešto što ti može uštedjeti par vuri kod reinstalacije ili instalacije na novi pc kojeg buš spojio na isti account. Sam bu povukao, instalirao i podesio i sve programe koje si imao instalirane. Čak buš imal i save točke i rekorde iz igrica koje si igrao...

Ali dobro kažeš, to bi na linuxu bili teško zbog njegovih specifičnosti.

Onoj frakciji koja želi omasovljenje i popularnost linuxa, bi zasigurno odgovarale neke ovakve automatizirane radnje, koje ti mogu i par dana rada uštedjeti ako se radi o više računala u nekoj obitelji ili firmi.

Pitao si da iznesemo kaj bi linux trebao pokupiti od windowsa, pa sam tako i iznio za onedrive.

No na linuxu se i dobro zarađuje, od debiana, redhata, ubunta, opensusea, sve do samog g Linusa koji je patentno zastito ime linux na sebe pred američkim zakonodavstvom, tako da su mogli malo od onih dvadesetak milijardi ulupati u nekaj od spominjanih želja...

A sad, koliko onaj krajnji linux korisnik uči i zna više od windows korisnika,to je vrlo diskutabilno. U startu je u mintu dobio vlc kodeke javu flash libreoffice gimp, pa ispada da u startu windows korisnik mora više toga proučiti i napraviti od ubuntu ili mint korisnika.
Dok sve radi, i jedan i drugi samo klikaju i tipkaju bezbrižno. No kad dođe do problema, obojica ce morati zasukati rukave i poručiti dosta materijala i svašta nešto isprobati da se izvuku iz nastalih problema s npr grafičkim drajverima, ili nekom wifi aplikacijom za slanje sms-a. Razlika je kaj bu tada linux korisnik morao naučiti kako to popraviti naredbama u konzoli, a windows korisnik bu tada morao naučiti kako doći do safe moda, restore pointa, clean starta, registry ključeva... čak se i konzola ponekad mora pod windowsima upotrijebiti za npr radnju da sistem sam povuče org sistemske fajlove i zamijeni oštećene...

:-)
Zadnja izmjena: Max Bunker, dana/u 25 sij 2015, 09:27, ukupno mijenjano 3 puta.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Max Bunker je napisao/la:Onedrive je daleko više od cloud skladišta. Sve bitne postavke i podešavanja os-a se automatizmom tamo backupiraju, i automatski ih os primjenjuje u slučaju nove instalacije
Pobogu! pface
Ne pada mi napamet imat bilo kakav OS koji nešto radi bez da me pita! Samo slika radi, da ne spominjem ostalo. Ovo je jedna od stvari koje sam zamjerio Androidu 4.12 kad mi se upgradeao moj SGS2. Krenuo mi je sve slike bekapirat. Stvarno nisu normalni! Jbt, imam svega i svačega na mobu, tko kaže da SVE želim imat bekapirano?

Uostalom, ako je u nekom OS-u jednostavno bekapirat sve te postavke koje si naveo, DEFINITIVNO su to unix(oid)i. Imaš korisničku mapu, a u njoj sve postavke. Dakle, ne'š ti problema iskopirat par fajlova i mapa u nekakvu mapu i sve skupa xz-at i šibnut na, recimo, dropbox. Čak imaš i skripte koje to rade automatizmom (fuj!). :kava
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Max Bunker

Kompa, nije to par minuta posla već se radi o satima uštede pogotovo ako imaš više računala. Ti kažem da povlači i aplikacije i instalira ih sa svim njihovim postavkama kako si ih podesio, a u igricama ti vrati i same igrice i save točke i rekorde. I sad ako imaš npr dvadesetak apk i igrica, pa puta pol vure po svakoj za download instalaciju i podešavanja pa puta desetak računala, pa vidi utrošak radnih sati i kolko uštedi vremena,para,struje,,,,

Svi osevi imaju backdoor i keylogere postavljene od proizvođača a mnogo zakonodavstava ih na to obvezuje, kako američkih, ruskih, kineskih, a sad bu i europa zbog terorizma polako uvela slične stvarčica.I kad veveć proizvođača os-a zna sve o meni, i vidi sve na mom kompu i mobu, pa nek mi onda slobodno i fotke čuva i backupira u svom cloudu.

I za linux i windows vrijedi isto: ak ne vjeruješ tvircu os-a nemoj ga koristiti. I linux ih ne sprečava da vide sve na tvom uređaju, jer rekoh mnogi zakoni i realnost to nameću. A taj kod je toliko sofisticiran i sakriven da ga već desetljećima koriste bez da se otkrilo kako ili da se to probalo onemogućiti. A i sam proizvođač to nesmije isključiti misli li globalno poslovati. To je samo jos jedna od linux zabludi da su sigurniji ili anonimniji ako koriste linux pa tako pristupaju internetu....
Zadnja izmjena: Max Bunker, dana/u 25 sij 2015, 09:18, ukupno mijenjano 1 put.
Odgovori