openSUSE Tumbleweed

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

redundant
Spol: M

Re: openSUSE 42 (spoiler: LongTermSupport)

Post Postao/la redundant »

mmmm da. Baš sam se ja neki dan zaželio vidjeti kako napreduje Plasma 5 pa sam skinuo tumbleweed. Live radi bez greške, pa mislim si mogao bi ja to sebi i instalirati.
Pokrenem instaler, a on ne prepoznaje hr tipkovnicu, ni BiH. Klikćem po izborniku i neće pa neće... probam malo kopat po onom drop down meniju da nađem ako nisu negdje majstori zamjenili HR za neki drugi jezik, a ovaj se skroz izbezumi, pa tako saznam da Šveđani pišu onim arapskim kvrgama (ono s desna na lijevo) i slične gluposti... žao mi je da nisam skrinšot opalio da se pohvalim.
Ni prvi korak na instalaciji nisu uspjeli napraviti kako treba, ko zna kakav bi me show čekao da sam malo da sam se malo dalje igrao. Šteta, ovako glupi bugovi u prvoj minuti korištenja te odbiju jednom zauvijek od takve distre.
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Malo smo otišli dalje od teme... Možda Stefan šibne pod Tumbleweed temu :).
Ne znam šta su zeznuli sa hr tipkovnicom, na zadnjem snapshotu. Onaj raniji je dobro obavljao stvari, bar na par računara koji su na TW.
13.2 je stabilno dosadna... :)
TW očekivano ima problema,naročito ako se koristi Plasma 5. Bugova, onih glupih, naravno ima.
Paketi još nisu uskladišteni kako treba, pa zna biti gnjavaže, ali se to popravlja, relativno čestim updateima.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

SuSe je napisao/la:Malo smo otišli dalje od teme... Možda Stefan šibne pod Tumbleweed temu :)
Slažem se. Učinjeno.
Nažalost nemam što dodati na ovu temu pošto nisam nikada probao Tumbleweed.... :pogled_dolje
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
vision
Spol:

Re: openSUSE Tumbleweed

Post Postao/la vision »

Najbolje je instalirati 13.2 odnosno stable verziju, podesiti sve I onda se prebaciti na Tumbleweed (zamijeniti repoe).

Moje mišljenje je da je trebalo napraviti kotrljajuću distru u kojoj bi se postepeno ažurirali paketi, tako npr. da se sa jedne stabilne verzije pređe na novu stabilnu verziju bez problema, odnosno bez rušenja sustava i ponovne instalacije. U teoriji.

Sa najnovijom Plasmom 5.4.1 sam imao pozitivno iskustvo na drugoj distri.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

vision je napisao/la:tako npr. da se sa jedne stabilne verzije pređe na novu stabilnu verziju bez problema, odnosno bez rušenja sustava i ponovne instalacije. U teoriji.
Pa to možeš, u praksi, bez ikakvog problema...
Ja updejtam još od verzije 12.2 (12.3 na drugom kompu) bez najmanjih poteškoća...
Za to ti ne treba rolling... niti je to njegov smisao (kontinuirana tranzicija između "stable" izdanja).
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Moja ideja je i bila na 13.2, ali sam fulao pa instalirao TW.... a ono, iskoristivo za osobne svrhe jedino kaj fakat smetaju detalji. sada moram svaki put upisat "setxkbmap hr" za hr slova u terminalu. Isto mi je čudan suse, nema netstat, route ili ifconfig već se koriste ip i ss alati (ss nije iz Adolf partije).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
trzalica

Post Postao/la trzalica »

vision je napisao/la:Najbolje je instalirati 13.2 odnosno stable verziju, podesiti sve I onda se prebaciti na Tumbleweed (zamijeniti repoe).

Moje mišljenje je da je trebalo napraviti kotrljajuću distru u kojoj bi se postepeno ažurirali paketi, tako npr. da se sa jedne stabilne verzije pređe na novu stabilnu verziju bez problema, odnosno bez rušenja sustava i ponovne instalacije. U teoriji.

Sa najnovijom Plasmom 5.4.1 sam imao pozitivno iskustvo na drugoj distri.
Mislio si na nešto poput Manjara? :zamisljen
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Na njega sam zaboravio :pogled_dolje
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Ja sam baš mislio da se referiraš na njega... :pogled_dolje
SuSe

Post Postao/la SuSe »

shrike je napisao/la:Moja ideja je i bila na 13.2, ali sam fulao pa instalirao TW.... a ono, iskoristivo za osobne svrhe jedino kaj fakat smetaju detalji. sada moram svaki put upisat "setxkbmap hr" za hr slova u terminalu. Isto mi je čudan suse, nema netstat, route ili ifconfig već se koriste ip i ss alati (ss nije iz Adolf partije).
Da, izbrisali su "zastarjele" alate netstat, arp, ifconfig, ipmaddr, iptunnel, route zamjena redom sa: ss / ip route (netstat -r), ip n, ip a, ip maddr, ip tunnel, ip r. Možda još nekom olakšamo posao...
Ko želi koristiti spomenute treba instalirati net-tools-deprecated, jer su tamo pomjereni potrebni paketi. Mislim da ovo vrijedi, za sada, samo za TW, što se tiče openSusea.
Odgovori