Ovo je bilo na Mint 17 xfce, ali isto sam morao napraviti i na glavnoj particiji koja je Mint 10 LXDE, pošto su na istom računalu, i normalno, koriste istu tipkovnicu.rudar je napisao/la:Jura, možeš li samo reći koju distru koristiš? Pretpostavljam da nije LM 10, kako stoji uz potpis...
[RIJEŠENO] LM17.1 problem s rasporedom znakova na tipkovnici
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- jurastublic
- Spol: M
Re: [RIJEŠENO] LM17.1 problem s rasporedom znakova na tipkov
"Hodor bre foobar"
Hvala ti na informaciji. Nisam htio toliko gurati nos, ali naprosto nisam vjerovao da si još uvijek uz LM 10. U redu, ti sigurno znaš što radiš. Pozdrav!
- Cooleech
- Moderator
Re: LinuxMint 17.1 - problem s rasporedom znakova na tipkovn
Cooleech je napisao/la:Gle, ako ti je naredba setxkbmap hr pomogla, stavi je u ~/.bashrc ili negdi drugo da ti se pokreće pri logiranju i amen...
Čito me zanima, di si stavio setxkbmap hr da ti se pokreće sa sustavom? Ovo di sam ja naveo se statra pri pokretanju basha. Nemam mint pa ne znam što on sve ima u rootu home particije ali znam da ima nekakav startup tool di možeš "nakeljit" što te volja.kresica35 je napisao/la:...
No, sada pokreće "setxkbmap hr" svaki puta iznova, svaki karakter je opet u svom gumbu
...
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Re: LinuxMint 17.1 - problem s rasporedom znakova na tipkovn
na debianu i starom init sustavu se to može staviti u /etc/rc.local i to je dosta ...Cooleech je napisao/la:Cooleech je napisao/la:Gle, ako ti je naredba setxkbmap hr pomogla, stavi je u ~/.bashrc ili negdi drugo da ti se pokreće pri logiranju i amen...Čito me zanima, di si stavio setxkbmap hr da ti se pokreće sa sustavom? Ovo di sam ja naveo se statra pri pokretanju basha. Nemam mint pa ne znam što on sve ima u rootu home particije ali znam da ima nekakav startup tool di možeš "nakeljit" što te volja.kresica35 je napisao/la:...
No, sada pokreće "setxkbmap hr" svaki puta iznova, svaki karakter je opet u svom gumbu
...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
@Cooltech: izvorno u Startup Applications pod Preferencama, vjerojatno nije pravi način samo funkcionira. Jedino svakih par dana komanda izgubi snagu ne znam zašto, ali opet proradi nakon što izbrišem izuzetak nanovno ga dodam i napravim reboot. Prvo sam tražio fajl '~/.bashrc' pod Search u Meniju i u Terminalu oba puta ništa pa sam se malo napravio blesav, valjda nisam pogriješio :p
Nije našao file '/etc/rc.local'.
U rootu home particije vidim mapu 'root' i 'desktop' - prazne, 'file system' i 'trash'.
U rootu home particije vidim mapu 'root' i 'desktop' - prazne, 'file system' i 'trash'.
- Cooleech
- Moderator
Ozbiljno?kresica35 je napisao/la:@Cooltech
Što se tiče ovog "izgubi snagu" vjerojatno je problem u tome što se pokrene prerano pa ne uspije odraditi što treba. Samo dodaš sleep 5 &&:kresica35 je napisao/la:izvorno u Startup Applications pod Preferencama, vjerojatno nije pravi način samo funkcionira. Jedino svakih par dana komanda izgubi snagu ne znam zašto, ali opet proradi nakon što izbrišem izuzetak nanovno ga dodam i napravim reboot.
Kod: Označi sve
sleep 5 && setxkbmap hrTražiš na krivi način. U terminalu nećeš naći niti jedan skriveni (s točkom pred imenom) fajl ili mapu ako naredbi ls ne dodaš parametar -akresica35 je napisao/la:Prvo sam tražio fajl '~/.bashrc' pod Search u Meniju i u Terminalu oba puta ništa pa sam se malo napravio blesav, valjda nisam pogriješio :p
ls -aI've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Hvala, znači treba dodati odgodu ispred. Onda ću tako kada idući puta posustane.
Na "ls -a" izbacio je:
Na "ls -a ~/.bashrc" rezultat je:
Ok, budem si dalje proučio manual u Terminalu da se ne sramotim tu.
Hvala za pomoć!
Na "ls -a" izbacio je:
kresica@kresica-HP-Compaq-dc7800-Small-Form-Factor ~ $ ls -a
. .dbus .gksu.lock .macromedia .themes
.. Desktop .gnome2 .mozilla Videos
.adobe .dmrc .gnome2_private Music .Xauthority
.bash_history Documents .ICEauthority Pictures .xsession-errors
.bash_logout Downloads .icons .profile
.cache .face .linuxmint Public
.config .gconf .local Templates
kresica@kresica-HP-Compaq-dc7800-Small-Form-Factor ~ $ Kod: Označi sve
kresica@kresica-HP-Compaq-dc7800-Small-Form-Factor ~ $ ls -a ~/.bashrc
ls: cannot access /home/kresica/.bashrc: No such file or directory
kresica@kresica-HP-Compaq-dc7800-Small-Form-Factor ~ $Hvala za pomoć!
- calisto053
- Moderator
Kao što je rekao COOLEECH, točka ispred imena označava skrivenu datoteku/folder. U terminalu ga možeš pronaći narednom "ls -a" (ls izlistava sadržaj, opcija -a označava "all") ili u file manageru (Caja/Nemo) ako pritisneš crtl+H.
Ako ga nisi pronašao, vjerojatno ti nije ni kreiran. Da bi to učinio, jednostavno otvori Gedit i fajl spremi u /home pod nazivom ".bashrc". Isto možeš i kroz terminal jednostavnom naredbom "> ~/.bashrc". Sad ponovno probaj "ls -a ~/.bashrc".
U bashrc dodaješ različite naredbe koje se pokreću pri podizanju sustava (ti si dodao setxkbmap), a najbolje ga je upotrijebiti za aliase, terminal banners (screenfetch, archey, figlet) i sl. Mogućnosti su neiscrpne
Ako ga nisi pronašao, vjerojatno ti nije ni kreiran. Da bi to učinio, jednostavno otvori Gedit i fajl spremi u /home pod nazivom ".bashrc". Isto možeš i kroz terminal jednostavnom naredbom "> ~/.bashrc". Sad ponovno probaj "ls -a ~/.bashrc".
U bashrc dodaješ različite naredbe koje se pokreću pri podizanju sustava (ti si dodao setxkbmap), a najbolje ga je upotrijebiti za aliase, terminal banners (screenfetch, archey, figlet) i sl. Mogućnosti su neiscrpne
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Cooleech
- Moderator
Hvala, care!calisto053 je napisao/la:Kao što je rekao COOLEECH...
Ipak, bolje bi bilo ovako: COOLEECH
P.S.: ako ls naredbom tražiš nešto izričito, ne treba ti parametar. Dakle, u tvom primjeru, dovoljno je samo
ls ~/.bashrcTakođer, kad već nemaš ~/.bashrc, možeš ga "dotaknuti":
touch ~/.bashrc
Zadnja izmjena: Cooleech, dana/u 07 lis 2015, 19:52, ukupno mijenjano 1 put.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- calisto053
- Moderator
Nemojmo pretjerivati, ionako si dovoljno kompliciran...

Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.