Jabučarenje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Jabučarenje

Post Postao/la Vl@do »

Nisam provjeravao jer nemam na čemu, ali ako je istina, žalosno je to za ovako skup uređaj.
http://net.hr/tehnoklik/vijesti-tehnokl ... m-iphoneu/
Btw, ja na svim svojim distrama mogu podešavati datume bez straha čak i na vrijeme prije Krista (PNE). :bleh
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Heh, vjerovatno neko dobro zarađuje tražeći bugove. Koliko treba biti ******* da ovo netko proba? :hihi
oldman

Post Postao/la oldman »

Po onoj: Besposlen pop i jariće krsti! pface
bertone
Site Admin

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la bertone »

JH-IM je napisao/la: Lijep hardver ali preskup, oni koji su ciljana publika za takvo računalo već posjeduju iMacove i Wacom tablete i neće preći na Windowse. Osim toga Apple je puno privlačniji većini kupaca, veći je brand, između ovoga PCa i iMaca koji koštaju isto neće ih se puno odlučiti za PC jer za cijenu ovoga računala može se kupiti iMac sa 27 inčnim 5K monitorom. Windows korisnici često prelaze na Apple jednom kada si mogu priuštiti njihov hardver dok mali broj Apple korisnika pređe na Windowse.
Nakon jučerašnjeg predstavljanja novih MacBook Pro uređaja pface baš i ne mislim da su Apple "Pro" korisnici sretni predzadnjim čavlom u lijes kojeg im je Apple zabio.

Ako ne znate o čemu pričam, evo malo pojašnjenje:

https://www.youtube.com/watch?v=K6pSryU ... e=youtu.be

http://www.apple.com/macbook-pro/

http://www.apple.com/shop/buy-mac/macbook-pro/13-inch

... i sve to po cca 500$ (pa na više) većoj cijeni od prethodne serije za isti ili slabiji hardver... nekad je Apple dobivao i koristio Intelovu arhitekturu pola godine (i više) prije nego je ista došla u PC svijet... danas kaskaju godinu-dvije za PC svijetom...

I tvrdnja da Win korisnici prelaze na Mac je vrijedila do prije godinu-dvije... danas, a i u bližoj budućnosti (zadnje osvježenje iMaca je bilo prije godinu i pol, MacPro-a nikada od kad je izašao prije 4-5 godina) će biti obrnuto, odnosno tu bi i Linux mogao dobiti kojeg Pro korisnika no to više ovisi o aplikacijama koje oni koriste nego o samom Linuxu (govorim o Pro korisnicima, a ne tukama koje se pale na iPhone i MB, MBA i MBP radi fejsa i uploada fotki na Instagram).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la: Nakon jučerašnjeg predstavljanja novih MacBook Pro uređaja pface baš i ne mislim da su Apple "Pro" korisnici sretni predzadnjim čavlom u lijes kojeg im je Apple zabio.

Ako ne znate o čemu pričam, evo malo pojašnjenje:

https://www.youtube.com/watch?v=K6pSryU ... e=youtu.be

http://www.apple.com/macbook-pro/

http://www.apple.com/shop/buy-mac/macbook-pro/13-inch

... i sve to po cca 500$ (pa na više) većoj cijeni od prethodne serije za isti ili slabiji hardver... nekad je Apple dobivao i koristio Intelovu arhitekturu pola godine (i više) prije nego je ista došla u PC svijet... danas kaskaju godinu-dvije za PC svijetom...

I tvrdnja da Win korisnici prelaze na Mac je vrijedila do prije godinu-dvije... danas, a i u bližoj budućnosti (zadnje osvježenje iMaca je bilo prije godinu i pol, MacPro-a nikada od kad je izašao prije 4-5 godina) će biti obrnuto, odnosno tu bi i Linux mogao dobiti kojeg Pro korisnika no to više ovisi o aplikacijama koje oni koriste nego o samom Linuxu (govorim o Pro korisnicima, a ne tukama koje se pale na iPhone i MB, MBA i MBP radi fejsa i uploada fotki na Instagram).
Apple korisnici rijetko obraćaju puno pozornosti na to koliko Macintoshi uspijevaju pratiti PC hardver, Macintoshi se kupuju iz drugih razloga, brand, hype, dizajn, dominacija u grafičkom dizajnu, ekosustav sa iPhoneom i iPadom itd. To što Macbook Pro je slabiji od moćnih gaming PC laptopa, iako vidim da su sada ipak stavili AMD Polaris, ne brine veliku većinu ljudi koji ga kupuju, oni kupuju ime, dizajn i lakoću korištenja. iMac ni ne treba neko brzinsko osvježenje jer ima 4K i 5K verzije, quad core procesore, a grafičke ionako nisu nikada bile Appleova snaga jer oni nisu gaming strojevi. MacPro je i dan danas moćan stroj i to je jedna od prednosti Applea, njihov hardver "traje" u smislu podrške, iPhone ima 5 g softverske i hardverske podrške, Google na svojim skupim Pixel mobitelima garantira korisniku samo dvije godine OS updateova.

Ovo što si ti opisao je generalno pogled na Apple iz kuta PC korisnika, a Apple fanboys i fangirls ne gledaju to tako odnosno mali broj ih to tako gleda. Što god Apple napravi na kraju se proda, iPhoneovi to najbolje demonstriraju jer Apple uzima ogroman dio profita na tržištu dok se ostali, koliko god prividno bili konkurencija, u biti bore za mrvice. Za sada je tako i trendovi udjela OSova na tržištu pokazuju da OSX raste, a ne pada, Linux je također narastao, jedino Windowsima pada udjel i ove godine je prvi put pao ispod 90%, ne vjerujem u bilo kakav masovniji prijelaz sa OSXa na Windowse, Apple korisnici su specifična kategorija koja uglavnom nema neke potrebe prelaziti na Windowse, osim za igre :hihi Pogotovo ne prelaze na Windowse jer PC hardver nudi more bang for the buck, to su znali i prije nego su kupili neki Apple hardver.

Linux nažalost teško može nekome zamijeniti Macintoshe za profesionalnu upotrebu radi klasičnog problema nedostatka Adobeovih programa u Linux verziji, jer većina "profesionalnih" primjena Macintosha je povezana sa grafikom i dizajnom, a jedan dio sa audiom gdje je opet Linux u manjku jer za njega ne postoji Cubase i razni drugi takvi programi.
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

Slažem se s JH-IM. Mislim da su zapravo Pro korisnici sretni, a Apple će samo povećati zalihu keša. Jedino mi je idiotski što ga stanjuju, a težina ostaje ista. Ionako ga nosiš u torbi. I onda trebaš lightning na muški 3.5mm :) Obrnuto od iphonea, ako imaš Apple slušalice, lol

slika
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

JH-IM je napisao/la: Apple korisnici rijetko obraćaju puno pozornosti na to koliko Macintoshi uspijevaju pratiti PC hardver, Macintoshi se kupuju iz drugih razloga, brand, hype, dizajn, dominacija u grafičkom dizajnu, ekosustav sa iPhoneom i iPadom itd. To što Macbook Pro je slabiji od moćnih gaming PC laptopa, iako vidim da su sada ipak stavili AMD Polaris, ne brine veliku većinu ljudi koji ga kupuju, oni kupuju ime, dizajn i lakoću korištenja. iMac ni ne treba neko brzinsko osvježenje jer ima 4K i 5K verzije, quad core procesore, a grafičke ionako nisu nikada bile Appleova snaga jer oni nisu gaming strojevi. MacPro je i dan danas moćan stroj i to je jedna od prednosti Applea, njihov hardver "traje" u smislu podrške, iPhone ima 5 g softverske i hardverske podrške, Google na svojim skupim Pixel mobitelima garantira korisniku samo dvije godine OS updateova.
Naprotiv. Apple Pro korisnici itekako gledaju na hardver kojim zarađuju i zbog toga masa njih nije kupila MacPro (valjak) iz 2013. godine, već je uložila u postojeće Mac Pro (tower) iz 2012. godine i maximalno ih hardverski upgradeali pa rade dok rade i svake godine čekaju upgrade valjka no ništa od toga već koliko? 3-4 godine?!

Opet ponavljam, govorim o Mac Pro korisnicima, a ne mlađariji koja mijenja iPhone češće nego tenisice... kojima je MacBook super jer ne uzme puno mjesta na stolu u kafiću (ok, njih malo hebe što jabuka više ne svijetli) i sl.

iMac 27r (5K) je kao profi alat ok nekome tko se bavi grafikom no opet... kada je bio zadnji hardverski upgrade? ... krajem 2015. godine, a sad je kraj 2016.!! ... ili nije?

Osim toga ne znam o kakvim quadovima govoriš... ja ih ne vidim kod 13" modela szbunjen ... ali na kraju 2016. godine vidim DDR3 RAM pface

slika

JH-IM je napisao/la: Ovo što si ti opisao je generalno pogled na Apple iz kuta PC korisnika, a Apple fanboys i fangirls ne gledaju to tako odnosno mali broj ih to tako gleda. Što god Apple napravi na kraju se proda, iPhoneovi to najbolje demonstriraju jer Apple uzima ogroman dio profita na tržištu dok se ostali, koliko god prividno bili konkurencija, u biti bore za mrvice. Za sada je tako i trendovi udjela OSova na tržištu pokazuju da OSX raste, a ne pada, Linux je također narastao, jedino Windowsima pada udjel i ove godine je prvi put pao ispod 90%, ne vjerujem u bilo kakav masovniji prijelaz sa OSXa na Windowse, Apple korisnici su specifična kategorija koja uglavnom nema neke potrebe prelaziti na Windowse, osim za igre :hihi Pogotovo ne prelaze na Windowse jer PC hardver nudi more bang for the buck, to su znali i prije nego su kupili neki Apple hardver.
Naprotiv, moj pogled je pogled korisnika koji je imao put od Windowsa (95, 98, XP ... ) na OSX (10.04, 10.05, 10.06...) do Linuxa iako softver ne koristim profesionalno... Apple danas ostvaruje profit na telefonima, tabletima i aplikacijama... laptopi su nešto što donosi profit, ali sve manje i manje... MacPro ?? ne znam nikoga tko ga je kupio kod nas (iako nismo baš neko tržište, ali ipak znam ljude koji imaju stare Mac Pro strojeve 2012. i starije... uostalom biti ću slobodan ovdje postati komentar jednog Pro korisnika koji je objavljen na jednom forumu par sati iza mog prvog osvrta na novi MBP pa će ti biti jasnije da moje razmišljanje nije usamljeno i da je daleko od razmišljanja Win korisnika :)

slika

JH-IM je napisao/la: Linux nažalost teško može nekome zamijeniti Macintoshe za profesionalnu upotrebu radi klasičnog problema nedostatka Adobeovih programa u Linux verziji, jer većina "profesionalnih" primjena Macintosha je povezana sa grafikom i dizajnom, a jedan dio sa audiom gdje je opet Linux u manjku jer za njega ne postoji Cubase i razni drugi takvi programi.
Pa to sam i napisao... da Pro aplikacije dođu na Linux platformu... dobar dio Pro korisnika bi rekao bay bay trenutnom OS X-u.
hrvooje je napisao/la:Slažem se s JH-IM. Mislim da su zapravo Pro korisnici sretni, a Apple će samo povećati zalihu keša. Jedino mi je idiotski što ga stanjuju, a težina ostaje ista. Ionako ga nosiš u torbi. I onda trebaš lightning na muški 3.5mm :) Obrnuto od iphonea, ako imaš Apple slušalice, lol
Pro korisnici nisu sretniji... objasnio sam gore i zašto.

PS. Moram ovo prebaciti u jabučarenje, a mogao sam odmah tamo pisati :nee
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la: Naprotiv. Apple Pro korisnici itekako gledaju na hardver kojim zarađuju i zbog toga masa njih nije kupila MacPro (valjak) iz 2013. godine, već je uložila u postojeće Mac Pro (tower) iz 2012. godine i maximalno ih hardverski upgradeali pa rade dok rade i svake godine čekaju upgrade valjka no ništa od toga već koliko? 3-4 godine?!

Opet ponavljam, govorim o Mac Pro korisnicima, a ne mlađariji koja mijenja iPhone češće nego tenisice... kojima je MacBook super jer ne uzme puno mjesta na stolu u kafiću (ok, njih malo hebe što jabuka više ne svijetli) i sl.
Ne znam statistike prodaje Mac Pro modela pa ne mogu komentirati je li zadnji Mac Pro ostvario jednak, manji ili veći uspjeh od prošlih :-D Da im je vrijeme za osvježenje jest, i7 Extreme Edition i dvije GTX1080 ili dva Titana X bi bio state of the art hardver da sada izdaju novi Mac Pro.
iMac 27r (5K) je kao profi alat ok nekome tko se bavi grafikom no opet... kada je bio zadnji hardverski upgrade? ... krajem 2015. godine, a sad je kraj 2016.!! ... ili nije?

Osim toga ne znam o kakvim quadovima govoriš... ja ih ne vidim kod 13" modela szbunjen ... ali na kraju 2016. godine vidim DDR3 RAM pface
Za quad coreove sam mislio na iMacove, ne na Macbook Air i slične, od nedavno postoji i 22" 4K iMac pa nije da nisu baš nadograđeni uopće. Procesori su uglavnom dobri odnosno quad core i5 i i7 osim najjeftinijih 22" iMacova, pa jedino što mogu nadograditi je storage i grafičke kartice, a ovo drugo nije nikada Appleu bilo primarno osim u Mac Pro računalima iako novi Macbook Pro ima AMD Polaris grafičku sa 4 GB VRAMa, možda će i novi iMacovi kada izađu imati te. Macbookovi od 13" su priča za sebe, koliko malo imaju storagea i ostalog meni su oni uvijek ostavljali dojam laptopa za surfanje i Office. 13" ekran ni nije za puno više od toga.
Naprotiv, moj pogled je pogled korisnika koji je imao put od Windowsa (95, 98, XP ... ) na OSX (10.04, 10.05, 10.06...) do Linuxa iako softver ne koristim profesionalno... Apple danas ostvaruje profit na telefonima, tabletima i aplikacijama... laptopi su nešto što donosi profit, ali sve manje i manje... MacPro ?? ne znam nikoga tko ga je kupio kod nas (iako nismo baš neko tržište, ali ipak znam ljude koji imaju stare Mac Pro strojeve 2012. i starije... uostalom biti ću slobodan ovdje postati komentar jednog Pro korisnika koji je objavljen na jednom forumu par sati iza mog prvog osvrta na novi MBP pa će ti biti jasnije da moje razmišljanje nije usamljeno i da je daleko od razmišljanja Win korisnika :)
I bez obzira na kritike jednog dijela korisnika opet sve Apple proda, koliko je bilo kukanja da iPhone 7 nema 3.5 mm ulaz za slušalice prije nego je izašao, kada je izašao opet se masovno prodao, ok to nije isto kao kućno računalo ali ilustrira kako Apple proda sve što im padne na pamet. Postoji još i ogromna baza Windows korisnika koje se može konvertirati na Apple kult, to i polako ostvaruju preko iPhonea i iPada koji ih reklamira, udio OSXa raste, čak i kod nas više nije rijetkost naići na Macintosh a prije nego je postojao iPhone je bilo potpuno drukčije, u to vrijeme većina za Apple nije ni čula, a kamoli išla nabaviti njihovo računalo.

Kritika i zamjerki će uvijek biti bilo kojem proizvođaču, Apple je kao i svi drugi, ima svoje prednosti i mane, ali za tvrtku je bitno što većina misli, a ne mali broj nezadovoljnika. Ne berem ja brigu za Apple, oni su toliko veliki i utjecajni da će silom korisnike prisiliti na nešto ako to njima tako paše, to neće vjerojatno moći neograničeno ali kako Apple kult stalno raste za sada nema brige za njih :hihi Tvoj bijeg sa OSXa na Linux je jedan od rijetkih, Apple uspije većinom indoktrinirati svoje korisnike do te mjere da i kada su nezadovoljni ostaju na Appleu jer im daje ekosustav i lakoću korištenja, to su stvari na koje se većina ljudi navikne za 5 minuta i ne žele više ni pomisliti na Windowse, jer i oni koji Apple koriste u profesionalne svrhe su nerijetko informatički nepismeni u nekom širem smislu, gomila dizajnera koja koristi iMacove se u računala uopće ne razumije, oni znaju ono što njima treba za osobnu i profesionalnu upotrebu (obično se radi o Adobe programima) i to je sve.

Takvi definitivno nisu kandidati za prelazak na Windowse ili Linux. Za onima koji i pređu na Windowse ili Linux neće Apple pustiti suzu, jer ima dovoljno milijuna potencijalnih novih korisnika koji samo čekaju da ih se krsti i ugledaju napokon svjetlo iMac/Macbook monitora :hihi
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

System76 pod opterećenjem nakon Appleovog predstavljanja MBP ;)
http://betanews.com/2016/10/30/macbook- ... ntu-linux/
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

hrvooje je napisao/la:System76 pod opterećenjem nakon Appleovog predstavljanja MBP ;)
http://betanews.com/2016/10/30/macbook- ... ntu-linux/
System76 ima odlične laptope koje se može konfigurirati i do brutalnih specifikacija i vrlo visokih cijena, ali da PC hardver je more bang for the buck od Applea znamo, ali kao što su ljudi u komentarima rekli, oni koji trebaju Adobe programe neće moći prijeći osim ako ne žele učiti Gimp i niz drugih programa na Linuxu :hihi Dio običnih korisnika može preći naravno.
Odgovori