Ovako, instalirao sam na jedan stariji komp Centos 7 (2GHz + 4GB RAM). Na SSD sam stavio /boot i /, a /home sam stavio na RAID 1 (2x320GB). Taj komp je file/cloud server kod nas u obrtu. Za sada je sve podešeno kako treba, SAMBA, remote login preko NI-IP-a i ostale sitnice.
Slijedeće što bi htio napraviti je dignuti mail server. Trenutno imamo zakupljeni server kod Infonet-a nekih 3GB, ali to nam je premalo. Konstantno moram višak mailova spremati lokalo, a to nije baš dobro kada se zna kakvi su windowsi.
Moja ideja/želja je dignuti mail server na CentOS-u koji bi skidao sve mail-ove sa Infonet-a, tako da taj zakupljeni server ne bude preopterećen. Trenuto je quota cijelo vrijeme oko 90%.
Ima li neki tutorial ili how to od kuda krenuti? Možda netko ima već slično riješenje??
Mail server - sinhronizacija servera
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Mail server - sinhronizacija servera
Vjerojatno odgovor stiže prekasno, ali evo da ne ostane neodgovoreno.
Nije mi baš jasno iz ovoga zašto je potreban mail server, odnosno, obično se pod tim pojmom misli na MTA - transfer agent kao što je postfix, exim i sl. Ono što je dovoljno jest IMAP server, npr. dovecot, koji bi poslužio sadržaj maildir-a koji se puni s nekim POP3 klijentom. Ako se zbilja misli na mail server, onda se treba posve odbaciti ovaj na Infonetu i preusmjeriti MX domene na ovaj stariji komp iako to ne bih preporučio jer nedostupnost istoga može stvoriti probleme s dostavom mailova, a ni njegovo održavanje nije jednostavno.
Ja bih to recimo ovako skicirao:
1. getmail u crontabu periodički skida mailove s Infonetovog servera putem POP3 protokola tako da ne ostavlja kopije na njihovom serveru
2. dovecot se postavi tako da mailove očitava iz maildira gdje ih getmail sprema
3. svi krajnji mail klijenti spajaju se na IMAP tog dovecot-a
Tutorial? Možda ovaj za dovecot.
Nije mi baš jasno iz ovoga zašto je potreban mail server, odnosno, obično se pod tim pojmom misli na MTA - transfer agent kao što je postfix, exim i sl. Ono što je dovoljno jest IMAP server, npr. dovecot, koji bi poslužio sadržaj maildir-a koji se puni s nekim POP3 klijentom. Ako se zbilja misli na mail server, onda se treba posve odbaciti ovaj na Infonetu i preusmjeriti MX domene na ovaj stariji komp iako to ne bih preporučio jer nedostupnost istoga može stvoriti probleme s dostavom mailova, a ni njegovo održavanje nije jednostavno.
Ja bih to recimo ovako skicirao:
1. getmail u crontabu periodički skida mailove s Infonetovog servera putem POP3 protokola tako da ne ostavlja kopije na njihovom serveru
2. dovecot se postavi tako da mailove očitava iz maildira gdje ih getmail sprema
3. svi krajnji mail klijenti spajaju se na IMAP tog dovecot-a
Tutorial? Možda ovaj za dovecot.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
-
Tomislav001
evo prati ovo i trebao bi biti ok
https://www.howtoforge.com/perfect-serv ... onfig-3-p3
i možda bolje da instaliras roundcube za webmail
on mi nekako izgleda najljepše od svih
https://www.howtoforge.com/perfect-serv ... onfig-3-p3
i možda bolje da instaliras roundcube za webmail
on mi nekako izgleda najljepše od svih
- franz
- Spol: M
- Kontakt:
Instaliraj si ISPconfig3 lokalno, iskreiraj mailove, posloši fetchmail, i stavis da salje van preko hostinga.
Napravo par takvih instalavija i rade savrseno.
Napravo par takvih instalavija i rade savrseno.