Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

dupin
Spol: M

Re: Komercijalna Linux distribucija = savršeni Linux?

Post Postao/la dupin »

At the 1997 Macworld Expo, Jobs announced that Apple would join Microsoft to release new versions of Microsoft Office for the Macintosh, and that Microsoft had made a $150 million investment in non-voting Apple stock

Cijeli članak, tj. Apple na Wikipediji načlazi se ovdje.

Eto zašto postoji MS Office za OSX.
Nema veće religije od istine!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

dupin je napisao/la:
At the 1997 Macworld Expo, Jobs announced that Apple would join Microsoft to release new versions of Microsoft Office for the Macintosh, and that Microsoft had made a $150 million investment in non-voting Apple stock

Cijeli članak, tj. Apple na Wikipediji načlazi se ovdje.

Eto zašto postoji MS Office za OSX.
Iste te dionice je Apple poslije otkupio i vratio u svoje vlasništvo. Onda dolazimo do ironije da je danas Apple veći gigant od Microsofta po $$$, veći čak i od Googlea.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

kepica je napisao/la:dobro jutro svima !

komercijalnom linux desktopu fali pandan dućana čika gugla. kad bi canonical svoj soft centar podigao na razinu 'linux store' koji bi prodavao proizvode otvorenog koda iz svih 'distri' - to bi bio dobar početak.

i kad bi svaka 'distra' shvatila potrebu da formira tim za marketing koji će surađivati i trgovati sa svima ostalima
Snap paketi su mali korak prema tome jer omogućavaju kompanijama da lakše održavaju softver za Linux, za razliku od Windowsa održavanje softvera za Linux sa njegovim ritmom izdavanja novih verzija svačega nije baš jednostavno, na Windowsima 10 radi softver sa Windowsa 95, to je jedna od velikih prednosti Windowsa ogroman backward compatibility, flatpak i snap paketi bi trebali taj dio malo poboljšati na Linuxu. Oni bi napokon trebali riješiti i dependency hell.
kepica

Post Postao/la kepica »

nisam obratio pažnju na snap pakete, da vidimo čega tu ima

http://snapcraft.io/

nakon kratkog pregleda navedene stranice ... nisam siguran da sam shvatio ideju ! ako sam stavio verzije biblioteka od kojih zavisi moja aplikacija ... da li je to dovoljno ??? a što neka od ovih biblioteka ( koje ja baš i ne poznam ) ipak zavise od neke treće ( za koju ja nisam ni čuo )

ipak se čini da je to korak u dobrom smjeru ... sretno !
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

A što ako snap aplikacija koristi stare biblioteke sa sigurnosnim propustom? Tko i kad će nadograditi taj snap paket? Kao što Microsoft neće updateati neki tvoj driver pisača koji si dobio na cd-u prije 5 god.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

kepica je napisao/la:nisam obratio pažnju na snap pakete, da vidimo čega tu ima

http://snapcraft.io/

nakon kratkog pregleda navedene stranice ... nisam siguran da sam shvatio ideju ! ako sam stavio verzije biblioteka od kojih zavisi moja aplikacija ... da li je to dovoljno ??? a što neka od ovih biblioteka ( koje ja baš i ne poznam ) ipak zavise od neke treće ( za koju ja nisam ni čuo )

ipak se čini da je to korak u dobrom smjeru ... sretno !
Ne znam detalje za libraryje, ali znam da se u snap može spakirati i velike aplikacije kao LibreOffice, a nedavno su eksperimentalno uspješno spakirali kao snap i cijeli Unity 8 desktop environment.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

hrvooje je napisao/la:A što ako snap aplikacija koristi stare biblioteke sa sigurnosnim propustom? Tko i kad će nadograditi taj snap paket? Kao što Microsoft neće updateati neki tvoj driver pisača koji si dobio na cd-u prije 5 god.
Kao što je za driver printera odgovoran proizvođač tako će i na autoru snapa biti odgovornost da updatea svoju snap aplikaciju.
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

JH-IM je napisao/la:
hrvooje je napisao/la:A što ako snap aplikacija koristi stare biblioteke sa sigurnosnim propustom? Tko i kad će nadograditi taj snap paket? Kao što Microsoft neće updateati neki tvoj driver pisača koji si dobio na cd-u prije 5 god.
Kao što je za driver printera odgovoran proizvođač tako će i na autoru snapa biti odgovornost da updatea svoju snap aplikaciju.
I time ti je neutraliziran razlog zbog koje su kernel developeri zabranjivali zatvorene module unutar kernela, jer ih ne mogu održavati. Nema i ovce i novce
shicy

Post Postao/la shicy »

milijun (+/- koja tisuća) puta dosad se pričalo o ovome i svaki put je završilo isto. do velikog ujedinjenja neće doći, a to što biste vi htjeli jeftini Macintosh je vaša stvar. Kupite ga na rate ako vam je preskup za solarno plaćanje -.-
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Mudrac :hihi

slika
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN